Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Membrii Consiliului Judeţean Harghita vor purta banderola albă – însemnul grevei japoneze – solidarizându-se astfel cu DGASPC Harghita, care se confruntă cu probleme financiare grave | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Membrii Consiliului Judeţean Harghita vor purta banderola albă – însemnul grevei japoneze – solidarizându-se astfel cu DGASPC Harghita, care se confruntă cu probleme financiare grave
Membrii Consiliului Judeţean Harghita vor purta banderola albă – însemnul grevei japoneze – solidarizându-se astfel cu DGASPC Harghita, care se confruntă cu probleme financiare grave

Membrii Consiliului Judeţean Harghita vor purta banderola albă – însemnul grevei japoneze – solidarizându-se astfel cu DGASPC Harghita, care se confruntă cu probleme financiare grave

Borboly Csaba: „Cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm este problema protecţiei copilului şi nu avem o soluţie…”

Hotărâre de principiu

Consiliul Judeţean îşi exprimă solidaritatea cu angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, prin purtarea banderolei albe ca urmare a propunerii preşedintelui Borboly Csaba exprimată în şedinţa extraordinară ce a avut loc luni, 11 septembrie 2017, de a adopta o hotărâre de principiu şi de a intra în grevă japoneză alături de DGASPC Harghita. În acest fel se doreşte atragerea atenţiei Guvernului României asupra problemelor financiare ale instituţiei.

Despre acest subiect, ziarul „Informaţia Harghitei” a informat deja opinia publică, reamintim doar faptul că direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din toată ţara se confruntă cu probleme financiare din cauza creşterii salariilor angajaţilor, dar fără ca fondul de salarii să fie completat corespunzător, respectiv, bunăoară în cazul Harghitei, bugetul acestei instituţii a fost mult redus faţă de anii anteriori. Spre deosebire de alte judeţe care au avut bani să ajute protecţia copilului, Consiliul Judeţean Harghita nu are această posibilitate, nu are de unde lua bani pentru a acoperi necesarul plăţii salariilor personalului care are în grijă copiii şi nici pentru a asigura hrana copiilor – este vorba de o sumă importantă, şi anume de 19 milioane de lei, din care la ora actuală există doar un milion şi jumătate. Lucrul cel mai trist – a recunoscut preşedintele Borboly – este acela că Consiliul Judeţean Harghita nu are soluţii aşa cum au alte judeţe cu venituri mari şi care pot să se gospodărească altfel, având aceste venituri.

„Să spargem uşi, dacă e nevoie…”

„Şi totuşi, o soluţie ar fi aceea de a se face presiuni la nivelul forurilor centrale, după experienţa avută cu problema urşilor, când ne-am mobilizat, am demonstrat în Bucureşti şi aşa am obţinut ceea ce am cerut. Acum să spargem uşi, dacă este nevoie, până ce se va înţelege că statul nu şi-a achitat partea sa de bani”. Trebuie ştiut faptul că directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a făcut nenumărate demersuri, recent a mers împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Harghita la Bucureşti şi, ajutaţi de parlamentarii UDMR, au bătut la foarte multe uşi. În concluzie, preşedintele Borboly a atras atenţia asupra faptului că şi acest caz demonstrează că, „dacă nu ne facem auziţi şi nu ne exprimăm doleanţele la Bucureşti, ori de câte ori este nevoie, situaţiile critice şi problemele semnalate rămân nerezolvate”.

„Se vrea să plecăm noi din Harghita şi Covasna şi să rămână urşii?”

Referitor la urşi, consilierul PCM Csillag Péter a întrebat – având în vedere că ordinul ministrului Mediului de-ai captura, transmuta pe urşii care bântuie prin sate şi oraşe încă nu se pune în aplicare – se vrea să plecăm noi din Harghita şi Covasna şi să rămână urşii?, iar consilierul PNL Ion Proca a opinat că această problemă cu urşii trebuie tratată altfel, să nu politizăm această chestiune, iar măsurile să fie însoţite şi de recunoaşterea că noi, oamenii, am intrat în casa urşilor şi ar fi bine ca dezbaterile să conţină propuneri referitoare la ce se întâmplă cu atitudinea noastră, a oamenilor.

Trebuie ştiut faptul, în legătură cu problema urşilor, că se întâmplă un lucru greu de înţeles. După cum spunea preşedintele Borboly, este ciudat faptul că, deşi există acel ordin ministerial, organizaţiile vânătorilor din judeţ încă nu au depus nici o cerere pentru a pune în aplicare ordinul, din 1.570 de urşi – după cum spunea preşedintele – doar 70 sunt periculoşi, atrăgând atenţia asupra faptului că dacă nu se întâmplă nimic şi nu se acţionează în nici un fel, actul normativ ar putea fi retras. Atitudinea organizaţiilor vânătorilor este cu atât mai ciudată cu cât, fără să plătească nimic, vânatul este al lor, îl pot valorifica.

Alte hotărâri adoptate

La şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita s-a aprobat modernizarea traseelor curselor de transport public datorită faptului că a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor de peste 3,5 tone pe podul de pe DJ 137. De asemenea, au fost repartizate sume din bugetul judeţului pentru lucrările de proiectare şi execuţie pentru podul din Dejuţiu, documentaţia lucrărilor fiind realizată în proporţie de 90 la sută. Au fost repartizate alte sume pentru alte lucrări de reparaţii de drumuri, în fine, a fost aprobată modificarea programului de transport public al judeţului, fiind emise noi licenţe de transport.

Consiliul Judeţean Harghita a mai aprobat colaborarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita cu Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, în vederea realizării şi actualizării registrului electronic central privind persoanele cu handicap.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.