Trei arte – poezia, muzica şi pictura – şi-au dat întâlnire, sâmbătă seara, la Miercurea-Ciuc, oferind desfătare pentru minte şi suflet | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Cultură » Trei arte – poezia, muzica şi pictura – şi-au dat întâlnire, sâmbătă seara, la Miercurea-Ciuc, oferind desfătare pentru minte şi suflet
Trei arte – poezia, muzica şi pictura – şi-au dat întâlnire, sâmbătă seara, la Miercurea-Ciuc, oferind desfătare pentru minte şi suflet

Trei arte – poezia, muzica şi pictura – şi-au dat întâlnire, sâmbătă seara, la Miercurea-Ciuc, oferind desfătare pentru minte şi suflet

Protagoniştii unei seri cum rar se întâlneşte în Miercurea-Ciuc au fost bine-cunoscutul poet Ionel Simota, cvartetul „Quart’Elle” din Bucureşti şi Ioana Teslovan Cioba, cu o expoziţie de pictură în premieră.

Deschiderea spectacolului i-a aparţinut poetului Ionel Simota, care şi-a încântat publicul cu poeme din volumul „Capitol cu îngeri dintr-un volum COLECTIV”, premiat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Braşov şi declarat „Cartea anului 2016”.

Au fost momente deosebite, oferite de cel care este, după părerea multor români din această ţară, poetul deceniului, pentru că poezia lui combină romantismul secolului al XIX-lea cu modernismul şi postmodernismul de astăzi. Au fost momente pline de sensibilitate”, a afirmat părintele Vasile Antonie Tămaş din Vâlcele (judeţul Covasna), prezent la eveniment.

Apoi a fost rândul „Quart’Elle String Quartet” din Bucureşti, un ansamblu instrumental clasic de coarde cu Alexandra Satnoianu şi Corina Gheorghe la vioară, Andreea Retegan la violă şi Iuliana Gheorghe la violoncel, să îşi poarte publicul într-o călătorie muzicală „de la Bach la Metallica”. Reprezentaţia de la Miercurea-Ciuc nu a fost cu nimic mai prejos decât concertele susţinute de cele patru tinere în Sala Radiodifuziunii Române, la Palatul Şuţu sau la Palatul Cantacuzino ori la Palatul Mogoşoaia. Repertoriul variat a cuprins, între altele, piesele clasice – „Mica serenadă” şi „Eine Kleine Nachtmusik” de Mozart sau Aria lui Johann-Sebastian Bach – Kaiser Waltz al celebrului Johann Strauss, tangoul pătimaş din „Parfum de femeie”, caffe-concert, cover-uri după piese mai puţin cunoscute aparţinând The Beatles şi alte piese celebre din coloanele sonore ale unor filme precum „Piraţii din Caraibe” sau „Game of Thrones”, culminând cu balade ale Metallica.

Mi-a plăcut foarte mult, enorm de mult. Mai rar să mergem undeva, am cântat în mai multe oraşe, dar niciodată, după fiecare piesă, lumea să aplaude şi să strige «Bravo!». Ne-am simţit foarte bine, toate patru”, a declarat, după reprezentaţie, Alexandra Sătnoianu.

La finalul Serii Culturale Informaţia Harghitei, organizatorii şi-au poftit invitaţii „la o poveste, alături de un pahar de bere”, să admire tablourile unei doctoriţe originare din Miercurea-Ciuc, stabilită în Târgu Mureş. Ioana Teslovan Cioba s-a născut la Miercurea-Ciuc, în urmă cu 32 de ani. După absolvirea Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie, a rămas în Târgu Mureş, unde este medic specialist în Medicina de Familie. Ne-a spus că a desenat şi a cochetat cu pictura de mică, dar a început să picteze „cu adevărat” în urmă cu un an şi jumătate. Sursele de inspiraţie „sunt călătoriile” pe care le face cu multă plăcere şi pictează numai ce simte, pentru că „pictura este jurnalul” său. Este severă cu ea însăşi şi nu s-a sfiit să admită că „de foarte multe ori” a simţit nevoia, după ce a terminat un tablou, să-l facă de la început.

După ce au încetat durerile de cap, m-am apucat de pictat, am vrut să transmit ceva, tuturor. Când vin acasă din călătorii, îmi strâng ideile şi încep să pictez, relaxată. Pictura este cea de-a doua mea pasiune – prima este medicina – prin pictură mă relaxez. Pictura mea este şi jurnal, dar şi dorinţa ca persoana care o priveşte să se regăsească în tablou”, a subliniat Ioana Teslovan Cioba.

Pictează în special în ulei şi îi place să creeze peisaje, dar încearcă şi alte tehnici, în căutarea stilului personal. Mărturiseşte că are mulţi pictori preferaţi, dar cel pe care îl apreciază în mod special este Salvador Dali. În cadrul evenimentului de sâmbătă seara a expus pentru prima dată, iar picturile ei s-au bucurat de mult succes, fiind persoane care au cumpărat unul, două, chiar şi trei dintre tablourile medicului-artist. „Expoziţia unei doctoriţe este ceva inedit pentru mine. Nouă, celor care ne apropiem uşor-uşor de frigurile din Miercurea-Ciuc, ne-a încălzit sufletele. Calde felicitări d-nei Teslovan”, a declarat criticul de artă Nicolae Bucur.

Seara culturală oferită de Informaţia Harghitei se datorează unui colectiv inimos şi în special ziaristului Liviu Câmpean, redactor şef adjunct online la Informaţia Harghitei, iniţiatorul şi cel care s-a implicat total în materializarea proiectului. Sunt mai mulţi ani de când şi-a pus în gând să organizeze un concert în Miercurea-Ciuc, „ce-i drept, de muzică rock”. Nu a fost să fie rock acum, însă nu e timpul trecut!

Dar a fost un eveniment care, sper, le-a plăcut celor prezenţi în sală. De cvartet (Quart’Elle String Quartet – n.a.), sincer, nici eu nu ştiam multe lucruri. Două dintre componentele lui sunt surori (Iulia şi Corina Gheorghe), care au cântat şi într-o formaţie de rock foarte bună şi aşa am aflat de existenţa cvartetului. Am ascultat câteva demo-uri şi am zis că pentru început poate s-ar preta mai bine acest gen de muzică decât ce voiam eu iniţial. Aşadar, am pornit la drum”, a povestit Liviu.

După ce a luat legătura cu membrele ansamblului clasic bucureştean, a pornit în căutarea sponsorilor. „Spre surprinderea mea, Heineken (Fabrica de bere Heineken – n.a.) a fost foarte deschisă şi foarte promptă, aşa că în două zile rezolvasem şi cu sponsorizarea. Organizarea care a urmat nu pot să zic că a fost una foarte dificilă, pentru că nu vorbim de un eveniment de mare amploare şi care să fi trebuit promovat la nivel judeţean, regional ori chiar naţional. S-a dorit a fi un eveniment pentru oraş, pentru publicul din această micuţă localitate urbană care nu are parte de multe astfel de evenimente”, a explicat ziaristul. Şi a fost un spectacol reuşit, foarte apreciat de public: „A fost o seară încununată de frumos la Miercurea-Ciuc”.

Evenimentul de sâmbătă, desfăşurat la Cinematograful din municipiu, a fost organizat de Fundaţia „Adevărul Harghitei” şi ziarul „Informaţia Harghitei”, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul local Miercurea-Ciuc, cu Restaurantul San Gennaro, Florăria „Iris” şi a fost susţinut de producătorul de bere Heineken România.

Daniela MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.