Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În primele 8 luni: profitul Salinei Praid a crescut de 6,5 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2016 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Economic » În primele 8 luni: profitul Salinei Praid a crescut de 6,5 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2016
În primele 8 luni: profitul Salinei Praid a crescut de 6,5 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2016

În primele 8 luni: profitul Salinei Praid a crescut de 6,5 ori faţă de aceeaşi perioadă din 2016

  • Producţia de sare gemă a crescut de 2,5 ori faţă de anul trecut
  • Peste 500.000 de intrări în Salina Praid şi aproape 81.000 în cel mai mare ştrand cu apă sărată din România 

 

În primele 8 luni ale acestui an, profitul Salinei Praid a fost de 3.600.000 lei, faţă de 551.000 lei în 2016, ceea ce înseamnă că a crescut de 6,5 ori. Veniturile Salinei Praid sunt realizate din turism şi din exploatarea sării.

Potrivit datelor furnizate de directorul Salinei Praid, Seprődi Zoltán, de la începutul acestui an în subteran au intrat 503.114 turişti, faţă de 507.864 în 2016.

De asemenea, la ştrandul aparţinând Salinei Praid, cel mai mare cu apă sărată din România, în perioada amintită au fost aproape 81.000 de intrări, faţă de 73.500 în primele 8 luni ale anului trecut.

Totodată, până la sfârşitul lunii august au fost livrate 44.284 de tone de sare gemă, în aceeaşi perioadă a anului trecut această cantitate fiind de 17.213 tone.

În ceea ce priveşte turismul, directorul Salinei Praid a spus că a rămas surprins că şi în acest an a fost o activitate foarte bună, fiind la nivelul celei din 2016 în condiţiile în care anul trecut a fost considerat unul record din acest punct de vedere. În 2016 au fost aproximativ 640.000 de intrări în subteran (faţă de 570.000 intrări înregistrate în 2015), iar la ştrand în jur de 80.000.

Impactul asupra economiei locale, imens

Potrivit sursei citate, impactul asupra comunei Praid „este enorm”, din mai multe puncte de vedere. Astfel, în medie, zilnic sunt 3.500 de persoane care vin la tratament şi intră în Salina Praid, „ceea ce înseamnă că sunt cazaţi în jurul nostru”. „Deci, zilnic 3.500 de persoane sunt în comuna Praid. Aceşti oameni consumă zilnic” – şi în acest fel le merge bine magazinelor, restaurantelor, pensiunilor şi hotelurilor, dar şi constructorilor, „pentru că tot timpul se construieşte în zonă”. Seprődi Zoltán a precizat că sunt şi multe persoane care se cazează în Sovata, dar vin la tratament la Salina Praid.

Conform acestuia, şi relaţia cu autoritatea publică locală este una bună, deoarece Primăria a investit în infrastructură şi atunci toată lumea are de câştigat. „În ultima perioadă se şi vede efortul depus de Primărie în privinţa investiţiilor: drumurile sunt majoritatea asfaltate; (…) funcţionează wellness-ul, care este un spaţiu închis, cu apă dulce şi apă sărată, cu bazine, are şi sală fitness, are posibilitate de băi în vană. Deci ne compensăm destul de bine”, a spus directorul Salinei Praid, precizând că şi cu Sovata există, tot aşa, o compensare reciprocă, pentru că cei care sunt în Sovata şi prind o zi ploioasă au unde să vină, să petreacă o zi în subteran.

La numărul mare de turişti care au intrat în Salina Praid a contribuit şi canicula din această vară, deoarece în subteran sunt între 15 şi 16 grade.

Pe de altă parte, mai este efectul terapeutic benefic pentru căile respiratorii al salinei, care „este demonstrat de ani de zile” şi care contribuie foarte mult la atragerea turiştilor în zonă.

Seprődi Zoltán a apreciat că, într-adevăr, un alt motiv pentru care sunt atraşi în ultimii ani atâţia turişti este şi îmbunătăţirea infrastructurii, nu numai aici, „în general în România”.

Iar un alt motiv este legat de temerea turiştilor români faţă de ameninţările atentatelor teroriste cu care se confruntă alte ţări europene, „care aici încă, din fericire, nu e cazul, iar turiştii se simt mai în siguranţă, este mai aproape şi mai ieftin”. De altfel, majoritatea turiştilor care vizitează Salina Praid sunt din România, dar şi din Ungaria sau Republica Moldova, dar şi alte ţări europene.

Lunile cele mai aglomerate la Salina Praid, cu cei mai mulţi turişti, sunt iulie şi, mai ales, august. Totuşi, numărul turiştilor în Praid începe să crească odată cu începerea vacanţei, 15 iunie, însă apogeul este atins după ce elevii termină cu examenele (bacalaureat, admitere la facultăţi).

Directorul Salinei Praid a mai punctat că nici iarna „nu ne putem plânge că nu avem deloc vizitatori sau că nu vin la tratament, dar semnificativ sunt mai puţini. Iarna, în medie, avem 200-300 de persoane care intră în subteran”.

Aproximativ 93% din producţia de sare este vândută pentru deszăpezire

În ceea ce priveşte exploatarea sării, Seprődi Zoltán a spus că aproximativ 93% din producţie este destinată deszăpezirilor. Conform sursei citate, contractele mari de deszăpezire sunt încheiate la nivelul societăţii-mamă de la Bucureşti. Iar sarea exploatată la Praid se repartizează pentru judeţele din jurul Harghitei. Astfel, Salina Praid livrează sare pentru drumuri în judeţele Mureş, Sibiu, Braşov, Harghita şi Covasna. Celelalte judeţe ale ţării sunt aprovizionate de celelalte saline ale Societăţii Naţionale a Sării, care sunt mai aproape. De altfel, 80% din totalitatea cantităţilor contractate la sare pentru drumuri se încheie la nivelul societăţii-mamă, atât pentru export, cât şi pentru intern. Iar în cazul sării pentru export, contractele se încheie 100% de către societatea-mamă.

Iar în ceea ce priveşte veniturile din exploatarea sării, „bineînţeles, depindem foarte mult de cum e iarna”. Conform sursei citate, în această lună se depun ofertele pe SEAP „şi sperăm să câştigăm noi”.

De altfel, veniturile Salinei Praid se constituie, în medie, din turism – 35% şi exploatarea sării – 65%.

„Concură foarte mult la profit şi activitatea turistică, fiindcă totuşi cheltuielile cu turismul nu sunt aşa de mari”.

O echipă de salvatori minieri formată din 12 persoane

În ceea ce priveşte securitatea persoanelor care intră în subteran, directorul Salinei Praid a afirmat că recent s-a făcut o evaluare a riscurilor din punct de vedere al siguranţei turiştilor. Iar programul stabilit este unul „destul de mare” atât pentru prevenirea problemelor, cât şi pentru lichidarea lor, dacă se ivesc. „Şi aici vorbim despre sisteme de comunicare, despre sisteme de iluminat, despre sisteme de ieşiri, de transport, maşini de intervenţie. Cred că acest proiect se va realiza anul viitor şi multe din aceste aspecte se vor realiza”, a declarat Seprődi Zoltán.

De asemenea, la Salina Praid există şi o echipă de salvatori minieri, formată din 12 persoane. „Am investit foarte mult şi în dotarea echipei de salvatori: peste 600.000 de lei acum doi ani. Anul acesta vom face un centru de salvare minieră, care va deservi mai multe unităţi miniere. (…) Centrul va deservi toate sucursalele societăţii, dar şi alte obiective”, a spus directorul Salinei Praid. În cadrul Societăţii Naţionale a Sării SA din subordinea Ministerului Economiei, pe lângă Salina Praid, mai au activitate de turism subteran încă cinci sucursale, care necesită o atenţie mai mare din punct de vedere al siguranţei: Cacica, Slănic Prahova, Târgu Ocna, Ocna Dej şi Râmnicu Vâlcea.

∗∗∗

Turiştii care coboară în galeria de vizitare a Salinei Praid, aflată la 120 de metri adâncime, beneficiază de numeroase facilităţi de relaxare, de la spaţii de joacă şi creaţie pentru cei mici, până la un parc de aventuri, acces gratuit la Internet, un cinematograf, Muzeul Sării sau posibilitatea de servire a mesei.

Totodată, pe lângă salină şi ştrand, iubitorii de excursii în natură pot merge în apropierea comunei Praid, la „Muntele de Sare”. „Muntele de Sare” este o rezervaţie geologică inclusă în zonele naturale protejate de interes naţional, care are aproximativ 60 de hectare şi unde cresc plante extrem de rare.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.