Medicul oncolog Csíki Csongor, angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, a fost reţinut de procurorii DNA sub acuzaţia de luare de mită. Managerul Spitalului, dr. Demeter Ferenc, a confirmat că procurorii au efectuat percheziţii la unitatea spitalicească „şi un medic din cadrul spitalului a fost reţinut”. La rândul său, managerul Spitalului Municipal din Odorheiu-Secuiesc, Lukács Antal, a declarat că luni seara a fost sunat de un procuror care i-a adus la cunoştinţă că are mandat de percheziţie pentru cabinetul dr. Csíki Csongor, în condiţiile în care medicul în cauză mergea o dată pe săptămână la spitalul din Odorhei, care nu dispune de oncolog. „Avem un contract cu el şi vine o dată pe săptămână, în fiecare luni după-amiază, la spitalul nostru. Am fost sunat de un procuror care mi-a spus că are mandat de percheziţie pentru cabinetului dr. Csíki Csongor. Am desemnat doi martori la percheziţie, medicul şef de secţie şi centralista şi am primit şi eu o copie după procesul verbal, unde am văzut că este vorba de un dosar penal din 2013”, a declarat managerul spitalului din Odorheiu-Secuiesc, Lukács Antal.
Medicul, coordonator al Programului naţional de oncologie pentru judeţul Harghita, este acuzat că luna bani, cafea şi băutură de la bolnavii de cancer. „Din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în perioada 24.02.2014 – 23.06.2014, inculpatul Csíki Csongor a primit bani sau alte bunuri de la bolnavi de cancer, cu ocazia efectuării unui număr de 85 de consultaţii în incinta cabinetului situat în Spitalul Municipal din Odorheiu-Secuiesc (minim 50 lei pe pacient în schimbul eliberării unei reţete periodice sau a efectuării unei consultaţii)”, se precizează în comunicatul DNA.
„La data de 7 iulie 2014, acesta a primit, de la un număr de 13 bolnavi, bani în numerar, în valoare totală de 810 lei şi bunuri (cafea, băutură), procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante în timp ce primea banii şi bunurile sus-menţionate”, se precizează în acelaşi comunicat.
Tribunalul Târgu-Mureş a respins propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile formulată de procurorii anticorupţie şi a dispus cercetarea inculpatului sub control judiciar. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană Harghita.
Dr. Csíki Csongor a fost, în legislatura trecută, consilier judeţean din partea UDMR, a ocupat o perioadă funcţia de vicepreşedinte executiv pe probleme de sănătate al UDMR Teritorial Ciuc şi a fost, în trecut, şi director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.
Gina Ştefan, Agerpres
Talan most tudtatok hogy az orvosok halapenzt kapnak?