Un proverb în actualitate: Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » Un proverb în actualitate: Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!
Un proverb în actualitate: Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!

Un proverb în actualitate: Aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!

În numărul de miercuri al jurnalului nostru promiteam că astăzi vă voi spune ceva ce dumneavoastră, beneficiarii şi potenţialii beneficiari ai fondurilor europene, încă nu ştiţi, şi iată că o fac chiar în acest articol. Unul pe care e de preferat să-l lecturaţi atent, întrucât, pentru a permite îmbunătăţirea capacităţii instituţionale în vederea implementării PNDR 2014-2020, în paralel cu finalizarea actualului PNDR 2007-2013, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) se reorganizează şi devine Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
Şi pentru că „reorganizarea nu va afecta cu nimic derularea corectă a fondurilor europene gestionate în acest moment de către Agenţie”, după cum arăta dr. ing. Ioan Hîrb, actualul director executiv al OJPDRP şi viitorul director executiv al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Harghita, eu trag următoarea concluzie: în momentul de faţă şi în cel imediat următor vorbim practic despre aceeaşi Mărie, cu altă pălărie!
Păi, dacă aşa stau lucrurile, v-aţi putea întreba şi dumneavoastră pe bună dreptate, de ce se impune reorganizarea?! Pentru că, m-a lămurit interlocutorul meu, ea vine ca un pas firesc în contextul începerii unei noi perioade de programare financiară la nivelul Uniunii Europene şi al necesităţii de optimizare a activităţii, în sensul debirocratizării şi eficientizării proceselor derulate de instituţie. Sună bine şi, dacă chiar va fi să se întâmple aceste lucruri demult aşteptate, înseamnă că efortul ce urmează a fi făcut merită toţi banii, în condiţiile în care până şi modificarea panoului cu denumirea oficială a instituţiei costă, ca să nu mai vorbesc de restul.
Cu sublinierea că reorganizarea Agenţiei a fost propusă în 2010, în urma elaborării unui Plan de Reinginerie a Proceselor la nivelul APDRP, mai reţin din discuţia cu d-l Hîrb că întregul demers porneşte de la principiul specializării personalului pe tipuri de investiţii, ceea ce, în opinia sa şi nu numai, va duce implicit la creşterea eficienţei, reducerea ratei de eroare şi reducerea timpului de procesare a documentaţiei specifice. Altfel spus, reorganizarea APDRP va asigura pe de o parte derularea în bune condiţii a managementului PNDR 2007-2013, pe de altă parte absorbţia fondurilor europene puse la dispoziţia ţării noastre prin PNDR 2014-2020, într-un cadru debirocratizat, eficient, imparţial şi legal.
Spun asta întrucât, în 4 iunie a.c., a fost postat pe pagina de Internet a MADR un proiect de ordonanţă de urgenţă supus dezbaterii publice, în 18 iunie Executivul a aprobat OUG nr. 41/2014, iar în 25 iunie aceasta fost publicată în MO 472, constituindu-se astfel o garanţie în plus a faptului că nici un contract de finanţare aflat în derulare nu va fi modificat.
Acum, în aşteptarea momentului în care Măria noastră îşi va schimba pălăria, permiteţi-mi să pun şi eu o pietricică la fundaţia încrederii dumneavoastră în posibilităţile de accesare a fondurilor europene spunându-vă că, la nivelul lunii martie a.c., gradul de absorbţie sub aspectul proiectelor încheiate a fost de 97 la sută, iar gradul de absorbţie sub aspectul plăţilor efectuate de circa 70 la sută!
Să auzim de bine!
ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.