Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Măsuri urgente în cazul daunelor provocate de urşi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Măsuri urgente în cazul daunelor provocate de urşi
Măsuri urgente în cazul daunelor provocate de urşi

Măsuri urgente în cazul daunelor provocate de urşi

Ursul a intrat într-o gospodărie din localitatea Atid

În noaptea primei zile din martie, ursul a intrat într-o gospodărie din Atid, a omorât o oaie şi o capră, dar ceea ce este mai îngrijorător este că acesta a încercat să pătrundă şi în casă, fapt care reprezintă un mare pericol.  Evenimentul a fost semnalat Consiliului Judeţean Harghita de consilierul judeţean Kolumbán Dávid.

Consilierul judeţean a afirmat că în cursul acestei săptămâni a mai existat un incident similar la Firtănuş, unde ursul a intrat într-o gospodărie şi a omorât capre. Kolumbán Dávid a ţinut să menţioneze că populaţia de urşi a crescut semnificativ, fapt demonstrat şi de demersurile de stabilire a numărului de exemplare a acestei specii, dar şi de faptul că sistematic aceştia pătrund în teritoriile locuite în vederea procurării hranei. Fiind excluse din habitatul lor, exemplarele mai slabe nu îşi pot procura hrana, o caută în spaţiile locuite, nimicind animalele din gospodării, atacând uneori şi omul.

Consilierul judeţean a semnalat ca fiind o problemă şi faptul că fermierii nu raportează la organele în drept daunele suferite, datorită faptului că procedura în aceste cazuri este una foarte anevoioasă. Oamenii nu au încredere în instituţiile abilitate, ceea ce dăunează atât urşilor, cât şi oamenilor, care adesea încearcă să îşi facă singuri dreptate.

Se doreşte ca daunele provocate de animalele sălbatice să fie despăgubite de stat, să se creeze o unitate care să poată fi alertată în permanenţă de atacurile produse, respectiv să fie reintrodusă cota de împuşcare. Această unitate ar trebui să fie formată din localnici, temă în jurul căreia Consiliul Judeţean a organizat deja o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai Prefecturii, Jandarmeriei şi Poliţiei. În caz de pericol, cei care ar interveni ar trebui să fie reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare, cu care primăriile ar trebui să încheie un contract de prestări servicii. Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean, le-a solicitat, vineri, primarilor din zona Ciuc să semneze aceste contracte.

În opinia lui Kolumbán Dávid, o problemă serioasă este şi faptul că în momentul de faţă ursul brun este inclus pe lista animalelor aflate în pericol, deşi numărul şi daunele provocate de această specie demonstrează contrariul.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.