Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

MADR va compensa creşterea accizei pe motorină | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » MADR va compensa creşterea accizei pe motorină
MADR va compensa creşterea accizei pe motorină

MADR va compensa creşterea accizei pe motorină

Cu cât? Cu 1,8 lei/litru începând cu 1 aprilie a.c.

 

Cu toate că timpul s-a arătat destul de capricios, de la zile însorite cu temperaturi ridicate, la ploi şi răciri previzibile pe timpul nopţii sau către dimineaţă, campania agricolă de primăvară nu a stagnat, în acest moment ea având un avans de două săptămâni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Lucru foarte bun în opinia domnului Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Harghita, dacă avem în vedere momentul optim al însămânţărilor şi suprafeţele deja însămânţate. Pentru că, preciza şeful instituţiei judeţene, la ora actuală suprafeţele destinate grâului de primăvară şi-au primit sămânţa în proporţie de 55-60 la sută, cele destinate ovăzului în proporţie de 47 la sută, iar cele destinate cartofului în proporţie de 23 la sută.

Iată aşadar că vorbim despre un ritm mai mult decât satisfăcător, în condiţiile în care, în 2013, pe vremea aceasta, lucrările specifice sezonului abia de marcau faza de intrare în campania agricolă de primăvară.

Ceea ce se cuvine a mai fi menţionat aici e şi faptul că în aproape toate zonele judeţului se înregistrează o tendinţă uşoară de creştere a suprafeţelor pe care se vor planta cartofii, la încheierea lucrărilor preconizându-se a fi atinse 10.000 de hectare, faţă de 9.950 câte au fost anul trecut. Nu e o creştere mare, desigur, dar ea transmite un semnal cum că momentul critic al relaţiei fermierilor cu această cultură de bază a judeţului a fost depăşit. Spun asta întrucât, pe vremurile de glorie ale cartofului, în Harghita se plantau 13.500-14.500 ha, ceva mai apoi în jur de 10.000 ha, pentru ca în 2013, din motive de cerere, piaţă şi preţ, să se consemneze în documentele statistice prima scădere sub acest plafon.

Dar, mai mult decât preconizata creştere, s-ar părea că a crescut şi interesul faţă de cartofii pentru sămânţă, ceea ce confirmă că mulţi dintre fermieri au învăţat ceea ce trebuia învăţat bine la capitolul tehnologie, practica urmând a da şi măsura efortului direcţionat spre producerea şi utilizarea lor, cunoscută fiind situaţia de acum, când cererea pentru aşa ceva nu poate fi pe deplin onorată.

Referitor la culturile semănate în toamnă, mai arăta ing. Török, ele au ieşit cu bine din iarnă, sunt frumoase şi sănătoase, chiar dacă în adâncime solul suferă din lipsa apei. Important e că, în startul superficial, acolo unde sunt şi rădăcinile, aceasta există şi plantele nu simt încă efectele… crizei. Una marcată de urcuşuri şi coborâşuri pe curba precipitaţiilor din ultimele şase luni, care a făcut posibilă înregistrarea unui deficit de apă în sol, ce ar putea fi recuperat măcar parţial în lunile aprilie şi mai, dacă ar fi să se confirme prognoza meteorologilor.

Tot la capitolul în care sunt bifate noutăţile mai figurează, de asemenea, interesul sporit al fermierilor faţă de culturile de lucernă şi trifoi, dovadă creşterea suprafeţelor însămânţate la zi şi recunoaşterea calităţii furajelor obţinute din aceste leguminoase.

Şi chiar dacă puţini dintre noi mai vorbesc azi despre puterea exemplului personal, eu o voi face spunându-vă că, în ferma familiei sale, experienţa specialistului aflat în fruntea agricultorilor din judeţ, şi l-am numit aici pe domnul Török, îşi spune cuvântul în fiecare campanie în care oamenii din Bârzava şi vecinătăţi fac ceea ce face domnia sa şi familia domniei sale, începând de la lucrul pământului şi terminând de multe ori cu adaptarea planului de culturi la ceea ce cuprinde planul fermei despre care vă vorbesc. Şi o fac cu încredere deplină, asumându-şi chiar din start şi unele riscuri, că aşa face şi inginerul, persoana care a pus pentru prima dată sub brazdă pe aceste meleaguri muştar pentru masă.

În sfârşit, dar nu în ultimul rând, directorul executiv al Direcţiei agricole judeţene mi-a mai dat o veste la aflarea căreia, e sigur, producătorii agricoli vor fi mulţumiţi. Este vorba despre anunţul făcut de reprezentanţii MADR referitor la compensarea accizei pentru motorina utilizată în agricultură din fondurile ministerului, fermierii urmând să primească prin rambursare 1,80 lei/litru începând cu 1 aprilie a.c., faţă de 1,39 cât au primit în ultimul trimestru al anului 2013 şi 1,51 cât se va deconta în primul trimestru al anului în curs.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.