Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Miercurea-Ciuc: Transformarea clădirii fostului cinematograf Harghita în sală de concerte | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Miercurea-Ciuc: Transformarea clădirii fostului cinematograf Harghita în sală de concerte
Miercurea-Ciuc: Transformarea clădirii fostului cinematograf Harghita în sală de concerte

Miercurea-Ciuc: Transformarea clădirii fostului cinematograf Harghita în sală de concerte

Singurul punct de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului local municipal Miercurea-Ciuc, ce a avut loc vineri, 4 aprilie 2014, a fost acela de a se aproba proiectul „Reabilitare Cinematograf Harghita din strada Petőfi, nr. 38”. Deoarece intenţia de reabilitare a clădirii respective declarată monument istoric este mai veche, proiectul a fost aprobat fără nici un fel de obiecţii şi, de asemenea, s-a aprobat acordul de parteneriat între unitatea administrativ-teritorială municipiul Miercurea-Ciuc – lider de proiect şi Asociaţia Orchestra de Cameră Ciuc. Mai multe despre acest proiect ne-a spus viceprimarul Antal Attila, în conferinţa de presă ce a urmat şedinţei.

„În 2011 – spunea viceprimarul – s-a elaborat documentaţia de avizare a lucrării, adică s-a elaborat studiul de fezabilitate de reabilitare a clădirii respective, atunci Consiliul a optat pentru o reabilitare în forma iniţială a clădirii şi punctul slab era neconcretizarea destinaţiei acestei clădiri pentru că atunci nu aveam cum să ştim cum vom putea avansa cu această idee şi, într-un fel, destinaţia imobilului a rămas o întrebare deschisă”. Printr-o hotărâre de Guvern, clădirea proprietatea România Film a trecut în patrimoniul de stat şi a fost predată Consiliului local cu condiţia să rămână în circuitul cultural. „Noi – spunea viceprimarul – am primit cele două cinematografe şi acum ne folosim de această oportunitate de a depune o cerere de finanţare în cadrul Programului Conservarea şi Revitalizarea Programului Cultural Naţional, finanţat din Mecanismul Financiar SEE (Spaţiul Economic European). Nu pot să spun care sunt şansele noastre, pentru că nu sunt prea mulţi bani, din câte am înţeles fondurile sunt în jur de 11 milioane euro, dar din judeţ, avem cunoştinţă de patru proiecte pentru care se solicită finanţare din acelaşi fond, însă, oricum, noi credem în acest proiect”.

Concret, banii, dacă vor veni, vor veni din Fondul Norvegian, Norvegia nefiind membru UE, totuşi, contribuie la atingerea acelor deziderate care din fonduri UE arhicunoscute dau posibilitate unor aplicaţii prin Guvernul central. „Norvegia a iniţiat acest fond, într-un fel, pentru a se autopromova, pe de altă parte, pentru a acorda sprijin financiar la fel ca Uniunea Europeană. Acest fond acordă finanţări de 100 la sută şi noi acuma încercăm să obţinem finanţare pentru acest obiectiv. Dacă nu vom reuşi, vom fi nevoiţi să demarăm lucrările de reabilitare din fonduri proprii, totuşi, un milion şi jumătate de euro este un efort foarte mare, prin urmare facem tot ce trebuie făcut pentru a obţine această finanţare” – a spus Antal Attila – precizând că termenul de depunere a cererii de finanţare este data de 7 aprilie 2014.

Se pare că abia peste o lună-două vom afla dacă s-a obţinut finanţarea, un timp relativ scurt şi asta pentru că sistemul de criterii – din câte am înţeles – nu este atât de dur ca în cazul fondurilor europene, dar nici atât de transparent.

Am amintit la început că s-a aprobat acordul de parteneriat cu Asociaţia Orchestra de Cameră Ciuc. Este un amănunt asupra căruia revin pentru că, se pare, este nevoie de existenţa unei colaborări sau măcar de germenii unei colaborări între comunitatea din Miercurea-Ciuc şi o comunitate din Norvegia. „Noi – spunea viceprimarul – căutăm să rezolvăm de mai multă vreme problema Asociaţiei Orchestrei de Cameră Ciuc, care de mai mult de un deceniu realizează programe vaste şi preţioase de muzică clasică, dar, deocamdată, funcţionează în cadru organizaţional ca asociaţie, fără sediu şi neputând să se instituţionalizeze. De aici parteneriatul, dar şi pentru că muzicienii se cunosc între ei şi sperăm să ne ajute şi în găsirea unui posibil parteneriat cu o asociaţie sau filarmonică din Norvegia şi atunci pe axa festivalului Muzicii Vechi am putea dezvolta o colaborare frumoasă”.

Conform proiectului, în clădirea fostului cinematograf Harghita, în final, va fi o sală de concerte şi sediul pentru Asociaţia Orchestra de Cameră Ciuc, o sală de repetiţii, o sală pentru instrumente. Doar atât pentru că atât se poate, clădirea nefiind prea generoasă.

În afara ordinii de zi s-a ridicat problema nereuşitei în dialogul dorit de Consiliul local cu reprezentanţii Poliţiei Municipale şi s-a decis în unanimitate să se adune de la fiecare consilier subiectele, temele şi întrebările care-i preocupă pe care să le adreseze încă o dată celor abilitaţi şi, mai mult, dacă se va considera necesar, probabil se vor adresa şi organelor superioare centrale, în funcţie de ceea ce se va întâmpla.

Viceprimarul Antal Attila, citându-l pe primar, a spus că „este o sfidare a Consiliului local modul în care abordează problematica colaborării în momentul de faţă Poliţia locală, adică ni se solicită, dacă avem probleme să le dăm în scris, cu toate că acesta a fost răspunsul la o invitaţie la o dezbatere în cadrul comisiei juridice, comisie de specialitate din cadrul Consiliului local municipal”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.