„Luna pădurii”: Direcţia Silvică Harghita va planta 1.570.000 de puieţi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » „Luna pădurii”: Direcţia Silvică Harghita va planta 1.570.000 de puieţi
„Luna pădurii”: Direcţia Silvică Harghita va planta 1.570.000 de puieţi

„Luna pădurii”: Direcţia Silvică Harghita va planta 1.570.000 de puieţi

 Va fi împădurită o suprafaţă de 352 de hectare, mult mai mare decât în anii precedenţi, la care se adaugă încă 191 de hectare din regenerări naturale

 

Un număr de 1.570.000 de puieţi vor fi plantaţi, în această primăvară, de către Direcţia Silvică (DS) Harghita pe suprafeţele pe care le administrează. Ceea ce înseamnă că va fi împădurită o suprafaţă totală de 352 de hectare. Din această suprafaţă, 110 ha vor fi împădurite în fond forestier de stat şi 242 ha în fond forestier privat administrat de Direcţie pe bază de contract. În 2014, suprafaţa împădurită a fost mai mică cu 84 de hectare, fiind plantaţi 1.300.000 de puieţi pe 268 de hectare.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a explicat că Luna plantării arborilor, decretată prin Codul silvic, se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, însă în Harghita se decalează, practic, cu o lună începerea plantării datorită condiţiilor climatice. Totuşi, şi în cadrul DS Harghita este un fond forestier – care se întinde de la Dealurile Homoroadelor până spre limita superioară a pădurii – unde plantarea puieţilor începe mai devreme. Este vorba despre Ocolul Silvic Homorod, unde se preconizează a se începe aceste lucrări silvice la începutul lunii aprilie. Iar în a doua jumătate a lui aprilie să se înceapă plantările în zona de munte, când terenul va fi dezgheţat.

Directorul DS a spus că suprafaţa forestieră ce va fi acoperită cu puieţi este destul de mare faţă de anii precedenţi. Motivul fiind că au crescut suprafeţele proprietarilor privaţi ce urmează a fi împădurite, faţă de anii anteriori.

Ing. Cătălin Mutică a spus că pe lângă suprafeţele ce vor fi regenerate artificial, „în fiecare an ne preocupă să redăm circuitului silvic şi suprafeţele regenerate natural, la care aportul forţei umane este considerabil mai mic. „În total, ne dorim să se încheie regenerarea naturală pe 191 de hectare: 63 de ha în fondul forestier de stat şi 128 ha în fond forestier administrat. Aceasta înseamnă că, la finalul sezonului, Direcţia Silvică va putea să raporteze o suprafaţă totală de 543 ha regenerate, atât în fond forestier de stat, cât şi privat. Ceea ce nu e deloc puţin”, a spus directorul DS. Din aceste 543 ha, 173 ha sunt suprafeţe proprietate publică de stat şi 370 de ha sunt terenuri private.

Ing. Mutică a subliniat faptul că aceste plantaţii, odată realizate, nu sunt abandonate. Acesta a spus că imediat după plantare urmează o serie de lucrări de întreţinere a plantaţiilor. Chiar în cursul verii şi a toamnei imediat următoare plantaţiilor de primăvară se execută aşa-zisele descopleşiri, fiindcă altfel în primul an de zile vegetaţia din terenurile descoperite depăşesc în înălţime puieţii şi aceştia pot fi copleşiţi, existând riscul să se usuce. De asemenea, în primii ani se execută lucrări de îngrijire – degajări, curăţiri – iar după câteva zeci de ani se fac răriturile.

 Majoritatea puieţilor provin din pepiniere proprii; peste 80% din suprafeţe vor fi acoperite cu arbori din speciile molid şi brad

Directorul DS a arătat că cea mai mare parte a materialului săditor provine din pepinierele Direcţiei. Astfel, din cei 1.570.000 de puieţi forestieri ce urmează a fi folosiţi, 930.000 sunt produşi în pepinierele silvice ale DS, iar diferenţa de 640.000 vor fi primiţi de la alte direcţii din ţară pentru a se putea acoperi întreg necesarul de puieţi.

De asemenea, a explicat ing. Cătălin Mutică, odată cu plantaţiile există şi lucrări în solariile şi pepinierele DS de la ocoalele silvice. „În solarii se execută de obicei semănături, cu seminţe proprii, mai ales la molid; iar în pepiniere se execută lucrări de repicări, adică se transferă puieţii crescuţi în solar, până în primăvară, în câmp deschis, unde mai stau câţiva ani de zile pentru a-şi consolida tulpinile şi rădăcinile, pentru ca să poată rezista în plantaţii”.

Directorul DS a declarat că faţă de alte direcţii silvice din ţară suprafaţa ce urmează să fie împădurită este considerabilă. Însă, „trebuie să recunoaştem că la munte suntem destul de privilegiaţi şi nu avem aşa mari probleme cu pierderile din plantaţii sau din pepiniere, aşa cum au alţi colegi din sud, de exemplu, unde sunt frecvente şi pierderi de 100%, din cauza secetei şi a condiţiilor excesive”.

Tot în Luna pădurii se mai execută şi lucrări de completări curente. În fiecare an, toamna, se realizează o inventariere a puieţilor plantaţi. Ocazie cu care se stabilesc şi zonele în care trebuie intervenit cu completări de puieţi în anii următori, deoarece, ca orice lucrare în natură, este afectată de secetă, grindină, vânt etc. Astfel, a spus ing. Cătălin Mutică, pe lângă plantaţiile normale, o componentă importantă sunt completările în plantaţiile executate în anii trecuţi. Completări care vin să reechilibreze structura plantaţiilor. „Anul acesta avem în plan să facem completări curente în 79 de hectare – 31 ha în fond forestier de stat şi 48 ha în fond forestier administrat”.

În legătură cu speciile de arbori ce vor fi plantate, directorul DS a declarat că molidul împreună cu bradul vor acoperi aproximativ 82% din suprafeţele ce vor fi împădurite, iar fagul va acoperi aproximativ 12% din suprafeţele amintite. De altfel, în această zonă cele mai stabile specii sunt molidul, bradul şi fagul. Pe lângă aceste specii vor mai fi plantaţi puieţi de larice (în zonele mai înalte), pin silvestru şi negru (în zonele cu teren mai degradat) şi paltin de munte (în zona de deal).

 

 Acţiuni de conştientizare în rândul elevilor       

Cu ocazia Lunii plantării arborilor, ocoalele silvice din cadrul Direcţiei Silvice au programate şi acţiuni de plantare a puieţilor împreună cu elevi, dar şi de conştientizare a acestora despre importanţa naturii. Ing. Cătălin Mutică a spus că în ultimii ani s-au format anumite parteneriate locale cu şcolile şi liceele la nivel de ocol silvic. Însă a arătat că sunt deschişi la orice solicitare din partea instituţiilor de învăţământ care doresc să participe la acţiuni de acest gen.

De asemenea, directorul DS a precizat că în fiecare an Regia Naţională a Pădurilor are ca strategie marcarea Lunii pădurii prin organizarea de simpozioane, manifestări dedicate pensionarilor din silvicultură, tinerilor şi elevilor interesaţi de acest domeniu. Totodată, este deschisă o expoziţie filatelică, care conţine timbre foarte valoroase, ce poate fi vizitată pe toată perioada Lunii pădurii la sediul Romsilva din Bucureşti.

 

XXX

Conform datelor statistice ale DS Harghita, din 1999 şi până în 2014 a fost împădurită o suprafaţă de peste 10.000 de hectare. Cele mai mari suprafeţe au fost împădurite în anii 2000 şi 2001 – 1.381 ha, respectiv 1.620 ha, din cauza doborâturilor de vânt din acei ani. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. buna ziua avem firma de executari servici in sivicultura in portugalia.am dori sa executam lucrari in acelasi domeniu in romania.garantam efectuarea lucrarilor la standarde europene vu tot echipamentul firmei care o detin.utilaje grele si tractoare plus echipament necesar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.