Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul din Gheorgheni a fost arestat preventiv pentru că a încălcat interdicţia de a-şi exercita activitatea de edil | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Societate » Primarul din Gheorgheni a fost arestat preventiv pentru că a încălcat interdicţia de a-şi exercita activitatea de edil
Primarul din Gheorgheni a fost arestat preventiv pentru că a încălcat interdicţia de a-şi exercita activitatea de edil

Primarul din Gheorgheni a fost arestat preventiv pentru că a încălcat interdicţia de a-şi exercita activitatea de edil

 Procurorii DNA susţin că primarul a încercat să-i determine pe aleşii locali să adopte o scrisoare, înaintată chiar de el, prin care să solicite acţionarului majoritar să-l determine pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală

 

Primarul municipiului Gheorgheni, Mezei János, a fost arestat preventiv, miercuri, pentru că a încălcat una din obligaţiile impuse de instanţă, la termenul în care s-a dispus cercetarea sa sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi şantaj.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, „procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Târgu-Mureş au considerat că inculpatul a încălcat cu rea-credinţă obligaţia suplimentară stabilită de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Târgu-Mureş, constând în interdicţia de a exercita funcţia de primar pe o durată de 60 de zile”.

Conform procurorilor, Mezei János, deşi avea interdicţia de a exercita funcţia, „a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situaţii, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfăşurând activităţi pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în şedinţă, textul unei scrisori, al cărei iniţiator a fost el însuşi. Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului local Gheorgheni acţionarului majoritar al SC Monturist SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului”. De asemenea, primarul municipiului ar fi determinat un angajat al primăriei, folosindu-se de funcţia de primar, să se deplaseze la biroul unui consilier din cadrul instituţiei, care a înregistrat şedinţa respectivă a Consiliului, din 16 februarie a.c., să ia respectivele înregistrări şi să i le trimită la domiciliu. Lucru ce s-a întâmplat ulterior. Aceasta în condiţiile în care, se arată în document, accesul la înregistrări este în principiu accesibil publicului, însă numai în copii şi în anumite condiţii, stabilite clar. „În nici o situaţie, originalele nu pot fi puse la dispoziţia cetăţenilor obişnuiţi, nici la sediul instituţiei şi nici în altă parte”.

În comunicatul DNA se mai spune că „în continuare, procurorii anticorupţie au extins acţiunea penală faţă de inculpatul Mezei János cu privire la săvârşirea infracţiunii de instigare la delapidare”.

În urma celor arătate, în data de 11 martie, Tribunalul Târgu-Mureş a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile. Iar miercuri, 18 martie, „Curtea de Apel Târgu-Mureş a admis contestaţia formulată de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Târgu-Mureş împotriva încheierii penale pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Mureş şi a înlocuit măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Mezei János cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile”.

 

XXX

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu-Mureş au pus în mişcare acţiunea penală împotriva primarului din Gheorgheni în luna ianuarie, arătând la acea dată că „există indicii că primarul şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu după ce a încheiat, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu”. Prin acel contract terenul a fost înstrăinat către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social constituit ca aport la SC MONTURIST SRL, de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate).

„De asemenea, la data de 17.01.2015, inculpatul Mezei János l-a somat pe administratorul SC MONTURIST SRL (denunţător) ca, până în data de 19.01.2015, ora 09:00, să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia din funcţia de administrator, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni. În acest mod, inculpatul Mezei János încerca să îl determine pe administratorul SC MONTURIST SRL să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse demersuri legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii”, potrivit comunicatului DNA. Motiv pentru care primarul este cercetat şi pentru şantaj.

 

 În apărarea primarului sare fostul consilier judeţean din partea PCM Árus Zsolt, printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României

Vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, „Árus Zsolt (fost consilier judeţean ales pe listele PCM, partidul în numele căruia a candidat şi Mezei János), a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Johannis, în care susţine că primarul din Gheorgheni este nevinovat şi că este hărţuit de autorităţile române. În scrisoare acesta susţine că autorităţile „şi-au permis chiar să-l aresteze (n.n. – pe Mezei János) cu câteva zile în urmă, încălcând nu numai Constituţia şi legile ţării, dar şi drepturi fundamentale ale omului. Acesta e un conflict deschis între un cetăţean şi autorităţile statului, în astfel de cazuri aveţi obligaţia să interveniţi”. Şi încheie astfel: „Acţionaţi, şi prin asta demonstraţi că sunteţi un democrat, sau tăceţi, şi prin asta vă asumaţi singur că sunteţi preşedintele Statului Islamic din Uniunea Europeană” (n.n. – aluzie la o afirmaţie făcută la un miting ce a avut loc în Budapesta).

După cum s-a văzut, primarul municipiului Gheorgheni a fost cercetat în primă fază sub control judiciar, apoi în arest la domiciliu şi abia apoi s-a decis arestarea preventivă. Şi această decizie a fost luată din simplul motiv că Mezei János nu a respectat obligaţiile impuse de instanţă şi a încercat să influenţeze cercetările, după cum s-a arătat.

Iată că solidaritatea în rău între politicieni funcţionează minunat şi la nivel local, ca să nu mai vorbim de prostul lor obicei de a se substitui justiţiei. Cică „Árus ştie el sigur că Mezei nu e vinovat, aşa i-au spus lui strămoşii…”. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.