Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Voşlăbeni, ceremonial de cinstire a Reginei Maria şi Armatei Române | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » La Voşlăbeni, ceremonial de cinstire a Reginei Maria şi Armatei Române
La Voşlăbeni, ceremonial de cinstire a Reginei Maria şi Armatei Române

La Voşlăbeni, ceremonial de cinstire a Reginei Maria şi Armatei Române

Evenimentul a avut loc cadrul acţiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri

Un ceremonial de cinstire a Reginei Maria şi Armatei Române a avut loc duminică după-amiază, în parcul mic din comuna Voşlăbeni. Evenimentul a fost organizat, după cum a spus primarul comunei, Mihail Tinca, în cadrul manifestărilor dedicate sărbătoririi în localitate a Centenarului Marii Uniri.

Astfel, după intonarea Imnului Naţional, o slujbă de pomenire a Reginei Maria şi a ostaşilor Armatei Române a fost oficiată de preoţii parohi din Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului (cele două localităţi care formează comuna Voşlăbeni), Claudiu Vasloban şi Ioan Bidaşcă, alături de părintele protopop pensionar Gligore Vizoli. În cadrul slujbei a fost sfinţit atât bustul Reginei Maria, ridicat în anul 2010 în parcul mic (unde se află sala de cununii din Voşlăbeni), dar şi placa comemorativă dedicată Regimentului 8 „Dragoş” Dorohoi, pe care stă scris: „Cinste şi recunoştinţă ofiţerilor şi soldaţilor din Regimentul 8 «Dragoş», Nr. 29 Dorohoi, care la data de 31 august 1916, trecând Carpaţii, au întărit în inimile localnicilor din Voşlăbeni dorinţa de înfăptuire a Marii Uniri. Voşlăbeni, 2018”.

În cadrul manifestării, o frumoasă priceasnă a fost cântată de interpreta de muzică populară Florina Matei, de la Cluj-Napoca (născută în Topliţa).

Părintele protopop pensionar Gligore Vizoli a evocat, printre altele, personalitatea Reginei Maria, activitatea sa pe front în timpul Războiului de Reîntregire (a fost alături de soldaţii răniţi pe front, de bolnavii de tifos şi holeră, a coordonat colaborarea cu Crucea Roşie, a organizat spitale de campanie, a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanţă, fiind cunoscută astfel ca „mama răniţilor” sau „regina soldat”), precum şi implicare sa, de pe poziţie neoficială, în recunoaşterea Marii Uniri şi consolidarea statului după Primul Război Mondial.

La rândul său, preotul Claudiu Vasloban a vorbit publicului prezent la manifestare despre latura spirituală a Reginei Maria a României şi convertirea acesteia la credinţa ortodoxă, în 1926.

Primarul comunei, Mihail Tinca, a explicat, în intervenţia sa, simbolistica elementelor amplasate în parcul mic din localitate: crucea de la intrare, bustul Reginei Maria sau placa comemorativă. Astfel, acesta a evidenţiat că Marea Unire a făcut-o poporul român călăuzit de preoţii şi episcopii ortodocşi şi greco-catolici. Iar edilul a propus ca crucea de la intrarea în parcul mic să fie dedicată poporului român şi clerului care a participat şi şi-a adus contribuţia la această mare realizare.

De asemenea, mai spunea primarul, Marea Unire a fost făcută de Armata Română. Iar „drept simbol pentru Armata Română am ales să fie Regimentul 8 Dragoş Dorohoi, care a staţionat pe 31 august, 1 şi 2 septembrie 1916 în comuna Voşlăbeni”.

Totodată, Marea Unire a fost realizată de diplomaţia românească alături de Regina Maria. Drept pentru care a fost amplasat bustul Reginei Maria.

După activităţile desfăşurate în parcul mic din comună, întreaga asistenţă s-a deplasat la căminul cultural, unde a avut loc un program artistic de muzică şi dansuri populare, susţinut de copii din Voşlăbeni, alături de Căluşerii din Răşinari.

A fost o acţiune de suflet dedicată făptuitorilor Marii Uniri, care a reunit numeroşi localnici, dar şi invitaţi.

Manifestarea dedicată Centenarului Marii Uniri a fost organizată şi susţinută de Primăria şi Consiliul local Voşlăbeni, Asociaţia Agricultorilor din localitate şi Ministerul Culturii. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.