Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ministrul Educaţiei Naţionale, prof. univ. Dr. Valentin Popa a deschis noul an şcolar în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Ministrul Educaţiei Naţionale, prof. univ. Dr. Valentin Popa a deschis noul an şcolar în Harghita
Ministrul Educaţiei Naţionale, prof. univ. Dr. Valentin Popa a deschis noul an şcolar în Harghita

Ministrul Educaţiei Naţionale, prof. univ. Dr. Valentin Popa a deschis noul an şcolar în Harghita

Ministrul a participat la deschiderea festivă a noului an şcolar la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc şi la festivităţile organizate de Şcoala Gimnazială „Márton Áron” din Sândominic. „Aici pot să ating două aspecte importante ale unei priorităţi a mandatului meu, egalitatea de şanse. Şi când mă gândesc la egalitatea de şanse, mă gândesc la elevi din mediul urban şi la elevi din mediul rural, la elevi aparţinând minorităţilor naţionale şi la elevi români”, a declarat ministrul Valentin Popa

La ora 08:30, ministrul Educaţiei Naţionale a vizitat mai multe clase, în care aveau să-şi ocupe locurile în bănci cei mai mici şcolari. S-a interesat, totodată, „de ce şcoala pierde copii?”. „Scade numărul de copii în general, drept urmare scad şi efectivele noastre; este un trend la nivel naţional”, a venit, prompt, răspunsul directorului adjunct al CN „O. Goga”, Karácsony Iacob.

În urma inspecţiei, ministrul s-a arătat încântat de cele văzute. „Am vizitat clasele, mi-au plăcut. Întotdeauna sunt emoţionat când intru în clasele elevilor din ciclul primar, arată bine, manualele erau pe bănci, manuale noi”, a spus Valentin Popa. Şi, dacă tot a venit vorba de manualele şcolare, a ţinut să precizeze că „anul acesta, pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale avem şi multe titluri noi, cred că 26 de manuale care nu au fost produse în ultimii 20 de ani, avem manuale noi şi la clasele I şi a II-a, am făcut un efort şi mulţumesc cadrelor didactice că au reuşit să le aducă în prima zi de şcoală, pentru că, trebuie să recunosc, manualele pentru clasa I au fost finalizate miercurea trecută şi e un efort de distribuţie considerabil. Pentru clasa a II-a încă producem şi azi”.

Sute de copii, unii în costume populare, şi părinţi adunaţi în curtea colegiului, aşteptau, nerăbdători, debutul festivităţilor.

Ministrul Valentin Popa le-a recunoscut că şi-ar fi dorit ca noul an şcolar să înceapă în 17 septembrie, „pentru că am fi avut mai mult timp de pregătire”, însă data de 10 septembrie a fost aleasă „la insistenţele reprezentanţilor elevilor, ai părinţilor şi sindicatelor cadrelor didactice”. „Este o dată foarte potrivită, pentru că anul şcolar începe sub simbolul lui 10, într-un an în care împlinim 100 de ani de la Marea Unire, din nou un 10×10 şi vă doresc, dragi elevi, ca nota 10 să vă urmărească în fiecare zi în acest an şcolar, atât la şcoală, cât şi acasă, şi în societate, pentru modul în care învăţaţi şi pentru modul în care vă comportaţi”, a afirmat ministrul.

În aceste condiţii, Valentin Popa şi-a exprimat speranţa că va exista şi o creştere a calităţii actului educaţional.

Cu acest prilej a vorbit şi despre schimbările financiare pozitive la început de an şcolar, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, între acestea: burse mai mari acordate prin programul „Bani de liceu” crescute de la 150 de lei la 250 de lei, în vreme ce plafonul venitului maxim net pe membru de familie s-a majorat de la 150 de lei până la 500 de lei, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să beneficieze de ele. Printr-un alt proiect al Guvernului se va majora şi bursa profesională, de la 200 la 250 de lei pentru toţi elevii de la liceele profesionale şi de la 400 la 500 de lei pentru elevii care urmează cursurile învăţământului dual. Ministrul a făcut referire şi la programul Euro 200, care a fost îmbunătăţit şi prin care elevii sunt ajutaţi să îşi poată cumpăra un calculator, plafonul de acordare crescând până la 250 de euro. La finalul alocuţiunii sale a declarat deschis anul şcolar 2018-2019, „anul şcolar al Centenarului Marii Uniri”.

Magdalena Dumbravă, directoarea CN „O. Goga”, a arătat că misiunea dascălilor este de a cultiva valori educaţionale permanente. „Fiind contemporani Centenarului Marii Uniri, un eveniment atât de important poporului român, noi, cei prezenţi la această festivitate, ne obligăm să dăm valoarea cuvenită educaţiei, pilon esenţial al dezvoltării societăţii româneşti. (…) CN O. Goga este templul în care cei intraţi s-au transformat, iar cei care aveau sufletele încătuşate, s-au umplut de iubire. (…) Noi credem în capacitatea elevilor noştri de a atinge acele standarde educaţionale care să-i conducă spre rezultate bune şi foarte bune”, a precizat prof. Magdalena Dumbravă.

Spre confirmarea afirmaţiilor, aceasta a adăugat că absolvenţii claselor a VIII-a ai colegiului au înregistrat, la evaluarea naţională 2018, o promovabilitate de 100%, situându-se pe primul loc pe judeţ, iar seria curentă a absolvenţilor de liceu a obţinut la examenul de Bacalaureat promovabilitatea de 93,87%, poziţionând şcoala pe locul III la nivelul judeţului.

Din acest punct de vedere, zvonul cum că CN O. Goga şi-ar putea pierde statutul de colegiu nu este justificat, recunoaşte chiar ministrul Educaţiei. „Există nişte reguli, dar colegii îmi spun că nu este posibil aşa ceva, deocamdată. Am aflat că rata de promovabilitate este de 97,5%, cred că este o rată de promovabilitate foarte bună”, a declarat Valentin Popa. În opinia prefectului Jean-Adrian Andrei, astfel de zvonuri „sunt doar speculaţii”, în vreme ce inspectorul şcolar general Petru Ioan Gârbea a menţionat că „dacă nu-şi modifică rezultatele la bacalaureat, dacă nu scade procentul de promovabilitate, atunci nu este nici o problemă” şi că „până acum, satisface criteriile de posesiune a titlului de colegiu”.

Episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, i-a binecuvântat pe elevi, profesori şi părinţi şi i-a încurajat pe tineri „să crească permanent în iubire faţă de familie, faţă de Biserică şi faţă de societate, preţuind valorile spirituale şi culturale ale poporului român”.

Inspectorul şcolar general Petru Ioan Gârbea i-a îndemnat pe profesori şi elevi să „muncească cu dăruire”, pe părinţi să-şi iubească pruncii, să aibă încredere în ei, să-i încurajeze, iar când vin cu „mici eşecuri” acasă, să-i susţină şi să-i ajute. Iar pe elevi să aibă încredere în dascălii lor, pentru că „ei vă iubesc şi vor face tot să deveniţi, dacă nu genii, oameni buni, să aveţi cunoştinţele necesare pentru o viaţă bună”. „Şi arătaţi că această iubire şi această credinţă nu sunt zadarnice. Einstein a spus cândva: toată lumea ştie că unele lucruri nu se pot face, până când se găseşte unul care nu ştie şi le face. Vă rog pe voi, dragi elevi, să fiţi dintre aceştia care nu ştiţi că nu se poate face, să ajungeţi în viaţă să faceţi altele multe noi, pe care credem acum că nu se pot face”.

Prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, a subliniat importanţa prezenţei ministrului Educaţiei la deschiderea anului şcolar în Harghita. „Putea să fie oriunde în ţară la începerea noului an şcolar, dar a vrut să fie aici, pentru că de aici, de la CN O. Goga, vom merge într-o comună, la o şcoală cu predare în limba maghiară, iar mesajul este unul de unitate în anul Centenarului Marii Uniri, de convieţuire paşnică şi de respect reciproc. Şi, nu în ultimul rând, de egalitate de şanse la învăţământ pentru toată lumea. I-am prezentat dlui ministru mai multe proiecte, am convingerea că ne va sprijini în tot ceea ce vom întreprinde în perioada următoare, pentru ca învăţământul harghitean să se bucure în continuare de acelaşi prestigiu, să ne facă cinste atât la nivel judeţean, naţional, cât şi la cel internaţional”, a declarat, la finalul festivităţilor, prefectul judeţului Harghita.

La rândul său, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu i-a îndemnat pe elevi să considere şcoala „drept a doua familie”, convins fiind că, la finalul şcolarizării, vor pleca „înarmaţi cu un bagaj de cunoştinţe bun, cu amintiri frumoase, relaţii de prietenie pentru o viaţă, cu repere morale solide pentru viitor”. „Am convingerea că şcoala vă va pregăti pentru viaţă, punând în valoare întregul vostru potenţial intelectual şi afectiv”, a spus prof. Glodeanu.

Profitând de prezenţa ministrului Educaţiei în Harghita, l-am întrebat care sunt rezultatele raportului efectuat de corpul de control al ministrului la Liceul de Artă „Pallo Imre” din Odorheiu Secuiesc. „Raportul este pe biroul meu, trebuie să-l citesc, să-l analizez. Îl voi semna când voi ajunge în Bucureşti şi rezultatele se vor cunoaşte”, a afirmat Valentin Popa.

De la CN O. Goga, ministrul a pornit spre Sândominic, pentru a participa la festivităţile de la Şcoala Gimnazială „Márton Áron”, despre care vom relata în următoarea ediţie a ziarului.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.