Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mare sărbătoare în satul Livezi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Religie » Mare sărbătoare în satul Livezi
Mare sărbătoare în satul Livezi

Mare sărbătoare în satul Livezi

De sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului – cunoscută ca Sfânta Maria Mică – prăznuită pe 8 septembrie, biserica din Livezi şi-a sărbătorit hramul. Solemnitatea acestei zile avea să fie întregită de inaugurarea noii case de cultură din localitate, ridicată în locul celei care a ars, în urmă cu cinci ani, până în temelii

Chemarea tainică a credinţei i-a reunit, sâmbătă dimineaţă, pe livezeni la biserica din vatra satului, închinată Naşterii Maicii Domnului. Sătenii, devotaţi credinţei ortodoxe şi conştiinţei româneşti, au urcat dealul spre sfântul lăcaş, vechi de mai bine de un secol, care domină aşezarea la poarta cerului, atât de aproape de Dumnezeu. Preotul paroh Călin Pavel Suciu i-a poftit pe toţi la un popas duhovnicesc, la Sfânta Liturghie împlinită de un sobor de 8 preoţi. Şi toată suflarea rămasă în sat şi în putere i-a ascultat îndemnul. Unii şi-au scos de cu seară din lăzile de zestre frumosul port popular al românilor de la munte, migălit de femei cu răbdare şi dragoste în serile geroase de iarnă, la gura sobei. Căci Praznicul Naşterii Maicii Domnului este o sărbătoare însemnată, prima a anului bisericesc, care începe la 1 septembrie, hotarul astronomic între vară şi toamnă, vremea roadelor pământului.

„Înainte vreme eram mulţi aici, mai mult de 400 de familii, familii mari, cu mulţi copii. Se aduna lumea, rudele din tăţi străinii, că mulţi au plecat din sat, iară fetele s-au căsătorit prin Răchitiş, prin Coşnea, la Făgeţel. Şi veneau cu familiile, se adunau pe la casele unde-au copilărit, cu rudele, era lume multă, tăţi îmbrăcaţi în port popular şi era frumos tare! Acum nu mai are cine să vină, doar tineretul ăsta care e plecat la oraş mai vine câteodată la hram”, a povestit, cu nostalgie, Doina Gabor, care a deschis ochii în satul Livezi în urmă cu 76 de ani.

„Se umplea biserica, toată lumea mergea pe jos, era o plăcere”, şi-a amintit Dumitru Gabor, fostul cântăreţ al bisericii, acum ajuns la venerabila vârstă de 84 de ani. „Se pregăteau femeile dinainte pentru hram, cu de toate, casele străluceau de curăţenie şi aerul mirosea a bunătăţi şi a belşug. Dar prima mâncare de hram la Livezi, de când mă ştiu, era şi este şi azi ardei umpluţi; se făceau şi altele: supă de pasăre, fripturi, sarmale, dar ardeii umpluţi erau prima mâncare. Păi tot mereu erau pline casele de hram, la Livezi”, povesteşte Dumitru Gabor, completat, din când în când, de soţia sa, care-l priveşte cu drag, ca-n tinereţe.

După slujbă, oamenii au coborât în sat. Acolo erau aşteptaţi „domnii de la judeţ”, consilierii judeţeni care aveau să se întrunească în şedinţă extraordinară, pentru a inaugura şi a preda, cu proces-verbal, semnături şi tot dichisul, noua casă de cultură. Cea veche, o construcţie din lemn, îmbătrânită şi roasă de vremea aspră, a ars până în temelii în urmă cu 5 ani, în prima zi a lui 2013, pe un ger de minus 23 de grade Celsius. Oamenii îşi amintesc şi acum.

„Dimineaţa, pe la 04:00, când ne-am sculat, zice bărbatu-mieu: tu, arde Căminul! Vai de mine! Am sărit ca friptă. Repede am dat telefon la poştăriţă, poştăriţa la Monica, haideţi, că arde Căminul! Seara or venit şi or făcut curăţenie, da’ n-a fost foc în cămin. Zice că de la o siguranţă veche s-ar fi aprins, că a fost putred acolo un perete”, a istorisit Doina Gabor.

În apropierea noii case de cultură, din trei ceaune pântecoase puse pe pirostrii, să fiarbă domol, deasupra focului alimentat de lemne, încă de la 7 dimineaţa, se ridicau miresme de gulaş.

„Pentru primirea oaspeţilor, tot satul a dat o mână de ajutor. S-au pus bani mână de la mână, am avut ajutor şi de la o firmă din Miercurea Ciuc, ca să fie aşa cum se cuvine. Şi a fost frumos şi bine primit. S-au pregătit gulaş de miel şi de porc, prăjituri, cozonac şi vin, mâncarea a fost bună şi toţi s-au simţit bine”, a povestit dna preoteasă, Aurelia Suciu.

Nu au lipsit nici discursurile inaugurale, susţinute de primarul comunei Mihăileni, Izsák-Székely Lóránt, de preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba şi de alţi consilieri. Toate mulţumirile au fost adresate consiliului judeţean (CJ), care, începând din 2013 şi până în acest an, a acordat anual sprijin financiar pentru construirea şi dotarea Casei de Cultură din satul Livezi, suma totală depăşind 530.000 de lei, adică două treimi din costul total al investiţiei.

Părintele paroh Călin Pavel Suciu a mulţumit, la rândul său, conducerii consiliului judeţean şi preşedintelui Borboly Csaba pentru ajutorul acordat comunei, amintind şi de sprijinul pentru reabilitarea bisericii şi ridicarea capelei mortuare în sat. Părintele a evidenţiat şi buna colaborare între CJ Harghita şi Primăria Mihăileni, în folosul livezenilor.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamér, care a avut parte de o adevărată aventură pe drumul ce leagă Nădejdea de Livezi, a promis că „va lua în considerare” asfaltarea celor doi kilometri de drum plin de gropi.

Naşterea Maicii Domnului a fost o zi frumoasă, de adevărată sărbătoare la Livezi, „de bună înţelegere şi de colaborare”. Toţi s-au simţit bine, localnici şi autorităţi, slujba a fost înălţătoare, iar atmosfera solemnă a dat şi mai multă strălucire satului de poveste, încărcat şi încercat de istorie, care domină Depresiunea Ciucului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.