Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Miercurea-Ciuc: S-a semnat primul contract Regio pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » La Miercurea-Ciuc: S-a semnat primul contract Regio pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe
La Miercurea-Ciuc: S-a semnat primul contract Regio pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe

La Miercurea-Ciuc: S-a semnat primul contract Regio pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe

Marţi, 11 februarie 2014, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, au semnat contractul de finanţare prin care municipiul Miercurea-Ciuc va beneficia de fonduri nerambursabile în cadrul programului Regio, Axa prioritară 1.2. Domeniul major de intervenţie Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe. Este vorba despre proiectul „Reabilitarea termică a blocurilor din strada Kossuth Lajos nr. 28, 30, 32, 34, 36, în valoare totală de 2,7 milioane lei, primul proiect ajuns în faza de contractare din cele 6 – cuprinzând în totalitate 32 de blocuri – depus de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc în anul 2013.

Înainte de momentul semnării acestui important contract-eveniment la care au fost invitaţi reprezentanţii presei – atât primarul, cât şi directorul general au făcut câteva declaraţii.

Pionerii anvelopării

„Încă de la începuturi – a precizat primarul municipiului – acest program a avut şi are în oraşul nostru credibilitate şi este agreat de populaţie. Am fost, pot spune, printre pionierii anvelopării blocurilor multietajate, prima piesă, ca să zic aşa, a fost celebra clădire din strada Cântarului 2/A în anul 2007 şi, de atunci, dacă facem la nivelul României un inventar al blocurilor reabilitate la nivelul oraşelor cred că am fi printre primii. Salut cu această ocazie pe d-l Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, cu care am avut şi avem o colaborare şi un parteneriat predictibil şi cu care am semnat şi primul contract de acum 7 ani”.

Simion Creţu: Miercurea-Ciuc, un partener de nădejde

Foarte sintetic, directorul general al ADR Centru ne-a oferit câteva date generale privind Programul Operaţional Regional care, pe perioada 2007-2013, a fost singurul program cu fonduri europene şi care, din fericire, în urma parcurgerii acestei perioade s-a dovedit a avea rezultate mult mai bune comparativ cu alte programe. Ca atare, pentru viitoarea perioadă de programare – Programul Operaţional Regional va avea cel mai mare succes dintre toate programele – va avea aproape 7 milioane de euro. „Noi – spunea Simion Creţu – până acum am contractat 415 proiecte care au o valoare de peste 520 milioane euro, ceea ce înseamnă 116%, mai avem 19 proiecte în precontractare de 30 milioane care reprezintă aproape 7%. Acum, dacă eu vă spun că în două luni vor fi contractate proiecte în proporţie de 120% înseamnă că lucrurile sunt destul de normale, datorită faptului că noi contractăm în funcţie de bugetul pe care-l avem la dispoziţie, cu precizarea că în urma licitaţiilor se fac economii care se adaugă la buget. Mai avem şi proiecte în rezervă – 78 de proiecte care însumează 180 milioane euro – din care probabil nu vor mai fi fonduri decât pentru puţine din bugetul ciclului 2007-2013, dar vor trece pe următoarele liste”.

Directorul general a mai spus că la nivel Regio sunt finalizate 238 de proiecte a căror valoare este de 140 milioane euro, ceea ce reprezintă aproape 32%. „La sfârşitul anului 2013 – spunea Simion Creţu – aveam plătite peste 190 milioane de euro, ceea ce reprezintă 49,47%, aproape 50%, ceea ce nu este suficient, dar, după cum au evoluat, să zicem, lucrurile în acest domeniu, este destul de bine deoarece la nivel naţional media este undeva la 32%, iar în celelalte regiuni undeva la 46-47%, deci în regiunea noastră lucrurile merg în grafic. Municipiul Miercurea-Ciuc este unul din principalii noştri beneficiari şi trebuie să spun că şi eu şi colegii mei am avut o bună colaborare cu primăria şi mi-a făcut plăcere să lucrăm împreună, deoarece s-au prezentat proiecte de calitate şi în timpul implementării şi evaluării lucrurile au mers şi vor merge, sper, în parametri normali”.

62 contracte semnate în Harghita

Cele 62 de contracte semnate în judeţul Harghita însumează peste 82 milioane euro, avem – după cum s-a spus – proiecte în precontractare de vreo 6 milioane euro, în evaluare 7 proiecte de peste 9 milioane euro şi sunt finalizate 40 de proiecte care au o valoare de peste 16 milioane euro¸ sume care sunt consumate – rambursarea de sume s-a făcut, practic vorbim de 33 milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 52 % din sumele angajate.

Cu municipiul reşedinţă de judeţ sunt semnate 6 contracte a căror valoare este de 21 milioane euro, din care sumele solicitate sunt de 16 milioane şi s-au efectuat cheltuieli care au fost decontate în valoare de 9,5 milioane euro. Din cele 6 contracte, 5 au fost finalizate. „Primăria Miercurea-Ciuc a profitat de această oportunitate de a depune documentaţii şi de a primi sume pentru anveloparea blocurilor pentru creşterea eficienţei energetice, un program destul de bun – a spus directorul general Simion Creţu, precizând totodată faptul că aici s-au depus 6 proiecte, din care unul îl contractăm astăzi, unul este în precontractare încă o lună sau două luni de zile, iar 4 proiecte sunt în evaluare”.

Pentru perioada următoare

Directorul general al ADR Centru a vorbit, printre altele, şi despre bugetul aprobat de Parlamentul European, precizând că pentru această perioadă pentru România s-a aprobat un buget de peste 39 miliarde de euro, din care 22,17 pe fonduri structurale, din care aproape 7 pentru programul operaţional regional care va avea astfel un buget aproape dublu.

Printre priorităţile amintite de directorul general se impune a fi menţionat faptul că vor continua toate tipurile de proiecte, cu anumite ajustări, desigur, care au fost lansate în perioada 2007-2013, în plus se va mai finanţa mult mai mult zona de competitivitate, finanţarea IMM-urilor, zona de cercetare, zona socială. De asemenea, partea de energie va fi finanţată şi se va investi şi pe partea concepţii, cercetare, zona economică şi, nu în ultimul rând, ADR Centru va mai fi implicată în zona de infrastructură rurală. „Ca şi calendar – a subliniat directorul general – credem că în toamnă vom avea primele lansări de proiecte, să începem cât mai repede şi sumele ce ne stau la dispoziţie să fie consumate cât mai repede. Toate aceste investiţii, după cum se ştie, asigură creşterea economică şi un plus de valoare pentru fondurile pe care le avem la dispoziţie”.

Din oraşele reşedinţă de judeţ din Regiunea de Dezvoltare Centru au fost depuse 6 proiecte de către Miercurea-Ciuc, 3 – Tg. Mureş, un proiect Alba Iulia, celelalte 3 reşedinţe de judeţ nu au depus nici un proiect.

Investiţia contractată marţi poate fi finalizată în acest an

Conform contractului de finanţare semnat, anveloparea celor 114 apartamente din strada Kossuth Lajos costă 2,7 milioane lei. Din valoarea totală, Guvernul suportă 60 la sută şi câte 20 la sută Consiliul local, respectiv asociaţiile de proprietari. De la preşedintele asociaţiei 20-36, Sárosi Zoltán, am aflat: contribuţia proprietarilor unui apartament cu patru camere în blocul despre care vorbim este de 5.990 lei, cu trei camere 4.900 lei, cu două camere – 3.800 lei. După momentul semnării contractului de finanţare, dacă achiziţiile şi toţi paşii ce mai trebuie parcurşi se încheie din timp, lucrările de anvelopare vor putea fi începute şi chiar terminate în toamna acestui an.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.