Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La nivelul judeţului sunt 47 de adăposturi de protecţie civilă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » La nivelul judeţului sunt 47 de adăposturi de protecţie civilă
La nivelul judeţului sunt 47 de adăposturi de protecţie civilă

La nivelul judeţului sunt 47 de adăposturi de protecţie civilă

În judeţul Harghita sunt în evidenţă 47 de adăposturi de protecţie civilă. Dintre acestea, 17 se află în municipiul Miercurea Ciuc.

„Aceste adăposturi de protecţie civilă sunt amenajate în subsolurile unor blocuri şi ale unor instituţii publice, scopul acestora fiind de protecţie a cetăţenilor în cazul unor accidente chimice sau atacuri militare aeriene. Marcajul este bine cunoscut: triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu. Dacă acest semn se află pe un bloc, înseamnă că acolo se află un adăpost de protecţie civilă. Aceste adăposturi de protecţie civilă care sunt amenajate în subsolurile blocurilor pot fi folosite de către locatari în alte scopuri, însă acestea ar trebui să fie eliberate în 24 de ore de la producerea unui asemenea eveniment”, a declarat cpt. Alina Ciobotariu.

Conform sursei citate, adăpostul de protecţie civilă de pe Aleea Avântului din Miercurea Ciuc este centrul de unde cu ajutorul sirenei electrice sunt emise semnalele de alarmare a populaţiei care se aud în fiecare primă zi de miercuri a fiecărei luni.

„Populaţia ar trebui să cunoască aceste semnale de alarmare publică. Practic, sunt trei semnale: alarmă la dezastre, prealarmă aeriană, alarmă aeriană şi ultimul sunet încetarea alarmei, cu un sunet continuu de aceeaşi intensitate de 2 minute”, a spus purtătoarea de cuvânt a ISU Harghita.

Potrivit acesteia, adăposturile de protecţie civilă sunt verificate periodic atât de pompierii militari harghiteni, cât şi de autorităţile publice locale, care sunt interesate să fie funcţionale.

Cpt. Alina Ciobotariu a mai precizat că asemenea adăposturi sunt şi la oraşe, şi în zona rurală, iar pe site-ul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se găseşte lista acestora la nivelul fiecărui judeţ, cu locaţia exactă de GPS.

„Aceasta ar trebui să cunoască populaţia, pentru că în cazul în care aud semnalul alarmă aeriană oamenii trebuie, în cel mai scurt timp, să se îndrepte spre adăpostul de protecţie civilă, care este cel mai apropiat faţă de locuinţă sau faţă de locul de muncă, cu acea rezervă de urgenţă pe care fiecare dintre noi ar trebui să o avem pregătită în caz de nevoie: mâncare neperisabilă, rezervă de apă, o lanternă, un radio”, a conchis purtătoarea de cuvânt a ISU Harghita. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.