Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Neobişnuit: în primele două luni ale anului au fost şase incendii de vegetaţie uscată în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Neobişnuit: în primele două luni ale anului au fost şase incendii de vegetaţie uscată în judeţ
Neobişnuit: în primele două luni ale anului au fost şase incendii de vegetaţie uscată în judeţ

Neobişnuit: în primele două luni ale anului au fost şase incendii de vegetaţie uscată în judeţ

În acest an, în lunile ianuarie şi februarie, în judeţul Harghita au fost înregistrate un număr de şase incendii de vegetaţie uscată, un lucru neobişnuit, susţin reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita. În total, cele şase incendii de vegetaţie uscată au afectat o suprafaţă de 20 de hectare.

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, cpt. Alina Ciobotariu, a explicat că incendiile de vegetaţie uscată au izbucnit deoarece iarna a fost blândă, fără ninsori şi oamenii au început să îşi cureţe terenurile de resturi vegetale.

„Este neobişnuită pentru judeţul Harghita înregistrarea a trei incendii de vegetaţie uscată în luna ianuarie şi are legătură cu lipsa precipitaţiilor şi cu faptul că oamenii încep să îşi cureţe terenurile. Şi în luna februarie s-au înregistrat încă cel puţin trei incendii de vegetaţie uscată, cu suprafeţe mai mici sau mai mari. Incendiul din comuna Atid a cuprins o suprafaţă de aproximativ trei hectare. Am mai avut un incendiu de vegetaţie în zona Valea Strâmbă, unde suprafaţa pe care au acţionat pompierii era mai mică la început, însă, la final, suprafaţa totală afectată a fost de aproximativ zece hectare”, a declarat cpt. Alina Ciobotariu.

În aceeaşi perioadă a anului trecut nu s-a înregistrat nici un incendiu de vegetaţie uscată.

Pe parcursul anului 2019, pompierii militari harghiteni au intervenit în 97 de cazuri de incendii de vegetaţie uscată.

Arderile de vegetaţie, fără respectarea prevederilor legale, se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 de lei

Reprezentanţi ISU Harghita fac un apel la cetăţeni să renunţe la igienizarea terenurilor prin incendiere, deoarece experienţa anilor trecuţi a demonstrat pericolul pe care îl reprezintă aceste arderi necontrolate, care pot distruge bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi.

Aceştia mai amintesc că arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 lei. Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens şi cu respectarea a o serie de reguli şi măsuri pentru utilizarea focului deschis.

Astfel, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.