Eveniment literar la Cercul Militar din Miercurea-Ciuc
Lansarea volumului: „STĂPÂNII LUMII” de DANIEL DRĂGAN
Legătura spirituală între membrii Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc şi oameni de cultură şi artă din Braşov a cunoscut, joi, la Cercul Militar din Miercurea-Ciuc, un nou episod semnificativ, prilejuit de lansarea volumului „Stăpânii lumii” de Daniel Drăgan. Evenimentul a avut loc în prezenţa maestrului Daniel Drăgan, care a împărtăşi celor prezenţi atât detalii despre geneza şi particularităţile personajelor volumului lansat, cât şi amănunte interesante despre modul cum s-au născut unele din cărţile domniei sale.
Un exemplu. Scriitorul era prieten, din anii studenţiei, cu marele bariton Dan Iordăchescu, prietenie care a dăinuit mulţi ani mai târziu, deşi locuiau în oraşe diferite. Aşa se face că era invitat la onomasticele cântăreţului ori la alte evenimente de acest gen. În una din aceste ocazii era prezent şi un tip agreabil, despre care amfitrionul său i-a spus că e „securistul lui”! Adică cel de la Securitate care îl urmărea, nu se ştie de ce, „la vedere”, aşa că cel urmărit l-a invitat, la un moment dat, într-o zi când acesta stătea pe scări, în apartament şi s-a stabilit o relaţie ca între cunoştinţe bune. Deci omul era prezent la sărbătoare, dar nu singur, ci cu soţia, o figură de ascetă, cu o fizionomie dură, despre care scriitorul a aflat că este directoare de închisoare. Fără să fi schimbat o vorbă, doar datorită fizionomiei şi funcţiei pe care o avea, s-a născut un personaj memorabil, Maria Suru, o torţionară greu de egalat.
Personajul principal din „Stăpânii lumii”, Ion Pricop, alias Vaniuşa, este, de asemenea, un prototip al egoismului feroce, probabil o creaţie a unor vremi – perioada războiului şi cea instaurării dominaţiei comuniste – care au scos la suprafaţă întreg răul care zăcea în unii din semenii noştri. Vaniuşa este o fiară în sensul zoologic al cuvântului, el ia, fără milă şi fără remuşcări, tot ceea ce îi cade bine, el crezând că i se cuvine tot ceea ce e în jur.
Cităm spre edificare: „Vaniuşa avea oroare de suferinţa fizică. O injecţie era o dramă, iar o durere de măsele, o tragedie universală. Asta când era vorba de propria persoană. Dacă era vorba de altul, să-i fie de bine! Fiecare cu ale lui. N-a fost niciodată înduioşat de suferinţa celorlalţi, călăuzindu-se după principiul că fiecare trebuie să-şi poarte singur de grijă şi, dacă nu ştie să se păzească, n-are decât să rabde, să crape sau să se ducă dracului de unde a venit. Când a omorât primul om, sfârtecându-i carotida cu baioneta şi a văzut spaima din ochii soldatului care murea, zvârcolelile lui bezmetice, ca ale unui cocoş decapitat, jetul de sânge ţâşnind ca dintr-o ţeavă spartă, a fost furios că şi-a murdărit vestonul. Nici o clipă nu s-a gândit ce înseamnă moartea pentru celălalt”.
Cu toate acestea, acest monstru, ca şi alţii de teapa lui, ajunge să moară la bătrâneţe, e adevărat, răpus de un cancer.
Despre volumul „Stăpânii lumii”, ca şi despre opera scriitorului Daniel Drăgan, au vorbit profesoara Ligia Ghinea şi poetul Ionel Simota, preşedintele Cenaclului „Buna Vestire”.
A prezentat, cu obişnuita vervă şi mult umor, Gigi Filip.
În finalul manifestării au fost prezente muzica şi poezia, prin melodiile folk, interpretate cu deosebită sensibilitate de Andreea Suciu şi Adriana Balogh.
ŞTEFAN DANCIU