Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Interes crescut pentru munca în timpul vacanţei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Interes crescut pentru munca în timpul vacanţei
Interes crescut pentru munca în timpul vacanţei

Interes crescut pentru munca în timpul vacanţei

Numărul elevilor şi studenţilor harghiteni care lucrează pe perioada vacanţei de vară se apropie de 300, interesul fiind tot mai ridicat, atât datorită facilităţilor acordate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), cât şi faptului că tinerii doresc să profite pentru a câştiga experienţă şi a avea bani de buzunar.

Potrivit datelor furnizate de directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, până la data de 1 august s-au încadrat în muncă 284 de tineri, 17 dintre ei fiind studenţi şi restul elevi. Ei lucrează la 37 de firme din judeţ, din domenii dintre cele mai diverse, de la industrie uşoară, prelucrarea lemnului şi industrie alimentară, până la hoteluri, restaurante şi alte servicii.

Creşterea numărului de tineri care lucrează pe perioada vacanţei se datorează, în primul rând, faptului că a crescut suma destinată subvenţionării firmelor care angajează elevi şi studenţi în timpul verii. Astfel, în acest an, AJOFM Harghita a alocat peste 100.000 lei pentru subvenţionarea locurilor de muncă destinate elevilor şi studenţilor, suma fiind mai mare decât anul trecut, când subvenţia totală pentru această măsură a fost de 80.000 lei.

Potrivit legii, subvenţia acordată angajatorilor este de 250 lei pentru o lună întreagă lucrată şi se acordă pe perioada vacanţei, dar nu mai mult de 60 zile lucrătoare.

Elevii şi studenţii sunt plătiţi cu cel puţin salariul minim pe economie, potrivit Codului muncii, iar cei care au sub 16 ani nu se pot încadra în muncă decât cu acordul scris al părinţilor. Cei care au sub 18 ani nu pot lucra mai mult de şase ore pe zi. De asemenea, nu pot lucra în schimburi de noapte şi, pe cât posibil, nu sunt chemaţi la muncă pe perioada weekend-ului.

Tiberiu Pănescu a precizat că a crescut şi interesul tinerilor, existând situaţii în care aceştia au contactat singuri firmele, în căutarea unui loc de muncă pe timpul verii.

„Au fost şi firme care au fost foarte plăcut surprinse că tinerii le-au abordat în mod direct şi s-au interesat dacă este posibil să lucreze pe perioada vacanţei în cadrul companiilor respective. Deci, interesul tinerilor a crescut substanţial. Totuşi, trebuie să nu uităm că un salariu minim de aproximativ 900 de lei net sunt bani de buzunar destui de bunicei, pentru un tânăr aflat în vacanţă, pe lângă beneficiile faptului că, bineînţeles, dobândeşte experienţă profesională şi în felul acesta, când va absolvi, va avea un altfel de CV şi un altfel de background profesional”, a declarat Tiberiu Pănescu.

Statisticile arată că numărul elevilor şi studenţilor harghiteni care lucrează pe perioada vacanţei de vară a crescut de la an la an. Dacă în vara lui 2012 au fost 115 astfel de angajări, în 2015 s-au înregistrat 232 de angajări. În acest an se aşteaptă ca numărul să ajungă la 300, ţinând cont că elevii şi studenţii pot fi încadraţi oricând, în timpul vacanţei, chiar pe perioade scurte, de două-trei săptămâni.  (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.