Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Elevi harghiteni, în tabăra de vară din China | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Învățământ » Elevi harghiteni, în tabăra de vară din China
Elevi harghiteni, în tabăra de vară din China

Elevi harghiteni, în tabăra de vară din China

 O experienţă inedită dată de descoperirea istoriei, culturii, limbii chineze

Trei eleve de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din municipiul Miercurea-Ciuc, alături de două profesoare însoţitoare au participat, timp de două săptămâni, la o tabără de vară în China. Cele trei eleve au urmat cursurile de limba şi cultura chineză, în anul şcolar trecut, predat de profesori voluntari din China, iar tabăra a avut scopul aprofundării cunoştinţelor dobândite. La tabăra din China, alături de harghiteni, au mai participat elevi şi profesori din Sibiu, Constanţa, Suceava şi Bucureşti.

Echipajul din judeţul Harghita a fost format din doi inspectori şcolari – prof. Aurora Parfeni (în prezent directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Joannes Kajoni” din Miercurea-Ciuc) şi prof. Aurora Antonia Panaite – şi elevele Tamara Muscă (clasa a XI-a B), Ioana Ene (clasa a XI-a B) şi Ana Maria Stanciu (clasa a VII-a A). La întoarcerea în ţară, am stat de vorbă despre experienţa trăită în cele două săptămâni petrecute în China cu două dintre eleve, precum şi cu profesorii însoţitori, care ne-au povestit ce obiective au vizitat şi cu ce impresii au venit acasă, ţinând cont că a fost pentru prima oară când au vizitat această ţară.

Pentru început, inspectorul şcolar pentru programe educaţionale prof. Aurora Panaite a explicat că „în anul şcolar 2015/2016, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, în parteneriat cu Asociaţia Confucius de pe lângă Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a implementat Programul Confucius, în cadrul căruia elevilor din judeţul Harghita li s-a dat posibilitatea să înveţe limba şi cultura chineză de la profesori voluntari din China”. „Pentru aprofundarea cunoştinţelor elevilor şi pentru întărirea cooperării educaţionale, Language and Culture University (n.n. – Universitatea de Limbă şi Cultură din Beijing) împreună cu Confucius Institute Headquarters/Hanban din Beijing, China, şi Asociaţia Confucius de pe lângă Universitatea Lucian Blaga din Sibiu au organizat, în perioada 12-27 iulie 2016, o tabără de vară pentru 23 de persoane din Harghita, Sibiu, Constanţa, Suceava şi Bucureşti”.

 Iniţiaţi în probleme practice

În ceea ce priveşte programul taberei, acesta a fost întocmit de gazde în aşa fel, încât oaspeţii din Europa să facă cunoştinţă cu istoria, cultura, geografia, gastronomia, tehnologia şi limba chineză pe de o parte, dar şi să se poată descurca în China, dacă se vor duce acolo pe cont propriu, pe de altă parte. Astfel, în prima săptămână s-au făcut zilnic cursuri teoretice şi practice de comunicare în limba chineză (la finalul cărora au dat şi un examen). De asemenea, membrii taberei au fost iniţiaţi în problemele practice de interes primordial pentru străinii care intră în China, cum ar fi: salutul, modalitatea de schimbare a banilor, modalităţile de plată, comunicarea telefonică între membrii echipajului şi cu cei de acasă, accesul la internet, tehnicile de negociere la magazine, unde şi cum se poate lua masa şi orientarea în acele oraşe atât de aglomerate.

 Obiective vizitate

Pe lângă această pregătire, au fost organizate programe de vizitare ale unor obiective deosebit de importante. Participantele la tabără au povestit, cu multe amănunte, despre obiectivele vizitate. În Beijing, capitala Republicii Populare Chineze, care are peste 17 milioane de locuitori, una dintre cele mai poluate metropole din lume, acestea povesteau că, exceptând prima zi, practic nu au văzut soarele, din cauza poluării. În capitala Chinei, ciucanii au vizitat: Piaţa Tiananmen – cea mai mare piaţă din lume, Parcul Olimpic, Marele Zid Chinezesc – construcţie gigantică a lumii antice (de 21.196,18 de km lungime), cea mai mare farmacie tradiţională chineză, Radio China Internaţional – postul de radio de limba română, Hanban – sediul Institutului Confucius din Beijing, Opera din Beijing, Oraşul Interzis, Palatul de Vară – considerat din 1998 ca făcând parte din Patrimoniul Comun al Umanităţii. După experienţele din Beijing a urmat Hangzhou, „un oraş superb, mic, dacă vrem să cităm din spusele ghidului, cu o populaţie de aproximativ 8 milioane de locuitori”. „Din Beijing am venit în Hangzhou cu trenul rapid, cu o viteză de 302-305 km/h, parcurgând o distanţă de peste 1.200 km în puţin mai mult de 4 ore”. În Shanghai, cel mai mare oraş din China şi cel mai important centru economic, participanţii la programul de studiu şi documentare din China au vizitat: Muzeul Sanghai, Oraşul Vechi, Suzhou (oraşul sub apă –„Veneţia” estului), Turnul de Televiziune – unde fiecare şi-a putut încerca răul de înălţime păşind pe podeaua de sticlă la o înălţime de peste 200 m. „Toate obiectivele vizitate, toate lucrurile învăţate au avut scopul cunoaşterii culturii chineze şi, prin aceasta, îmbogăţirea nivelului de educaţie al elevilor participanţi”, a spus prof. Aurora Panaite.

 Impresii

tabchina1Atât tinerele eleve, cât şi profesoarele s-au arătat impresionate de faptul că modernul se îmbină cu trecutul, zgârie-norii cu vechea arhitectură, valorile noi cu tradiţiile, dar şi de deschiderea oamenilor de acolo.

Inspectorul şcolar Aurora Panaite a spus după această experienţă inedită că a citit foarte mult despre China, însă, dacă nu ar fi mers acolo, i-ar fi fost imposibil să o înţeleagă. „Am citit foarte mult despre China. Dacă nu m-aş fi dus acolo nu aş fi putut să realizez grandoarea lor (…) dezvoltarea pe care au reuşit să o ducă la bun sfârşit. Stilul lor de viaţă m-a impresionat. M-a impresionat că se trăieşte fără blocaj. M-a impresionat şi clima. A Europei îmi place mult mai mult. În Europa ai aer şi mai puţină umiditate. M-a impresionat prietenia lor, deschiderea pe care o arată faţă de ceilalţi”, a spus prof. Aurora Panaite.

Eleva Tamara Muscă a povestit că au impresionat-o obiectivele turistice, în special partea conservată a Chinei, care i-a lăsat o impresie puternică, deoarece păstrează vechea arhitectură şi încearcă să prezinte vechile tradiţii, fiind ceva nou. Tamara Muscă a explicat că pe tot parcursul taberei a „amuzat-o” atitudinea chinezilor faţă de europeni, faptul că tot timpul doreau să se fotografieze cu ei, lucru remarcat şi de celelalte participante la tabără. „Au fost mai fascinaţi de grupul nostru decât noi de ei. Ne-au oprit mereu să ne pozăm şi au profitat de fiecare poză de grup, capturând adunătura noastră de europeni în amintirile lor. În aceste două săptămâni am cunoscut oameni faini, care m-au ajutat să îmi fac un bagaj de amintiri care nu se poate cântări la aeroport şi alături de care mi-am deschis larg orizonturile. Această tabără a fost o oportunitate de o raritate incredibilă pentru noi, ciucanii, şi nu am regretat nici o clipă că am participat la ea”.

„Participarea la Tabăra de vară din China a fost o experienţă interesantă şi captivantă, de care am beneficiat în urma cursului de limba chineză susţinut anul acesta şcolar. Am învăţat multe lucruri noi despre cultura chineză, precum şi despre istoria şi stilul de viaţă al oamenilor din China. (…) Consider că această tabără mi-a oferit oportunitatea nu numai să vizitez, dar şi să experimentez şi să învăţ puţin despre viaţa oamenilor din China”, a afirmat, la rândul ei, Ioana Ene.

Consemnare de Şt. Pătrîntaş

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.