Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sunt lucruri la care nici clarvăzătoarea din Ciceu nu ar putea răspunde | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Sunt lucruri la care nici clarvăzătoarea din Ciceu nu ar putea răspunde
Sunt lucruri la care nici clarvăzătoarea din Ciceu nu ar putea răspunde

Sunt lucruri la care nici clarvăzătoarea din Ciceu nu ar putea răspunde

 Azi este 10 august 2016, ziua în care, datorită restanţelor nepermis de mari acumulate la plata consumului de apă rece, societatea HARVIZ SA a ajuns în situaţia în care a considerat că este timpul să ia măsuri drastice. Prin anunţuri lipite pe uşile de intrare în blocurile de locuinţe cu datorii mari, din municipiul Miercurea-Ciuc, proprietarii respectivi erau anunţaţi că: dacă nu se plătesc datoriile, începând cu 10 august, se va sista furnizarea apei reci. Din păcate, marea majoritate a locatarilor din blocurile în cauză sunt vinovaţi fără vină, adică sunt acei oameni care şi-au plătit cu regularitate consumurile de apă şi, din cauza unor persoane care cred că pot trăi şi fără să plătească, în cazul de faţă, apa rece, apa potabilă, urmează să tragă ponoasele şi locatarii corecţi.

O veste bună

Ieri l-am contactat telefonic pe directorul executiv al societăţii HARVIZ SA, d-l Bogáti Csaba, pentru a afla dacă decizia luată se va pune în aplicare. Ceea ce am aflat m-a binedispus: s-a găsit o soluţie care ne îndepărtează oarecum de decizia opririi furnizării apei reci. „Este o soluţie care nu rezolvă situaţia existentă decât parţial” – a spus directorul. Mi-a mai spus că luni (8 august) a avut o discuţie constructivă cu conducerile asociaţiilor „Testvériség” (Frăției) şi „Testvériség 14”, asociaţii care, în 43 de scări, reprezentând circa 8 la sută din totalul de 518 scări din blocurile din oraş, au o datorie acumulată de peste 60 la sută. Aşadar, s-a discutat cu cei doi preşedinţi ai asociaţiilor amintite, Sántha Pál Vilmos, respectiv Sós Mihály, şi s-a stabilit să se încheie şi să se semneze o convenţie conform căreia, preşedinţii asociaţiilor se angajează ca, în fiecare lună, să plătească cu cel puţin 5.000 de lei mai mult decât costul consumului lunar facturat. „De când am avertizat asociaţiile că vom sista furnizarea apei, una dintre asociaţii a achitat 20.000 lei din datoria de 67.000 lei. De unde au scos datornicii atât de repede suma de 20.000 de lei? Cred – spunea directorul – că la această întrebare nici clarvăzătoarea din Ciceu nu poate răspunde, cert este că s-a redus din datorie această sumă”.

Ce se întâmplă dacă nu se respectă convenţia încheiată?

„Dacă nu se va respecta convenţia, preşedinţii asociaţiilor vor trebui să nominalizeze patru scări unde vom sista furnizarea apei reci. Nu trebuie uitat faptul că noi avem contracte încheiate cu asociaţiile de proprietari şi mai trebuie ştiut faptul că responsabilitatea noastră este până la căminul apometru de la intrarea în bloc, în rest responsabilitatea este în sarcina asociaţiei de locatari. Alta ar fi fost situaţia dacă la începuturi, când s-au înfiinţat asociaţiile, acestea s-ar fi constituit pe scări pentru a fi mai eficiente şi nu pe mai multe blocuri, cu mai multe zeci de scări. Mai trebuie să spun că, peste câteva zile, când vor fi semnate convenţiile, le vom da publicităţii pentru a aduce la cunoştinţa tuturor cele prevăzute”.

Se pot pierde locuinţele

Nu-i de glumă, nu se poate merge la infinit cu neplata serviciilor, în cazul de faţă, consumul de apă rece. Deja din asociaţia „Testvériség 14” au fost vândute la licitaţie două apartamente, din păcate, acest lucru nu a stins datoria, pentru că banii din vânzare întârzie, alte două apartamente vor avea în curând aceeaşi soartă. Un al treilea apartament a fost scos la licitaţie de o bancă, doar că primul care şi-a luat partea din vânzare a fost banca. „Iată, unde poate duce acumularea datoriilor – după cum spunea directorul: la pierderea căminului şi, pe de altă parte, la nemulţumirea vecinilor, a căror vină este doar că şi-au plătit cu regularitate consumul de apă”.

De data asta

Au scăpat ca prin urechile acului şi cei vinovaţi şi cei nevinovaţi, de astă dată, nimeni nu va fi sancţionat, dar pericolul este foarte aproape. Nu doresc nimănui să-şi piardă locuinţa, nu doresc nimănui să nu aibă un loc de muncă, din nefericire, trăim într-un capitalism în care totul se plăteşte, în care cine nu plăteşte, pierde tot.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.