Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Îngrijirea la domiciliu din Harghita – cel mai bun model din Europa de Est | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Îngrijirea la domiciliu din Harghita – cel mai bun model din Europa de Est
Îngrijirea la domiciliu din Harghita – cel mai bun model din Europa de Est

Îngrijirea la domiciliu din Harghita – cel mai bun model din Europa de Est

Vizita mai multor primari din Republica Moldova în judeţul nostru

În perioada 3-5 mai 2017, Asociaţia CARITAS Alba Iulia a fost gazda primitoare a unei delegaţii de primari din Republica Moldova ca urmare a colaborării strânse între Centre for Home Social and Medical Assistance (CASMED) din Republica Moldova şi Asociaţia Caritas Alba Iulia Asistenţă Medicală şi Socială. Scopul acestei vizite – după cum ne-a precizat şeful Departamentului socio-medical al Caritas, Péter György, cu ocazia întâlnirii noastre cu primarii – a fost acela de a le împărtăşi cunoştinţele şi experienţa acumulate în 20 de ani de activitate şi să le acorde sprijin aşa cum, de altfel, au oferit sprijin altor organizaţii naţionale şi internaţionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul socio-medical. În urma unor astfel de întâlniri, schimburi de experienţe şi reacţii pozitive primite s-a născut ideea unui serviciu nou, bazat pe un centru de cunoştinţe. Pachetul nou de oferte cuprinde teme în care Asociaţia Caritas dezvăluie experienţa celor 20 de ani în domeniul îngrijirii la domiciliu.

„Avem o colaborare bună cu Asociaţia CASMED, care dezvoltă o reţea de îngrijire la domiciliu în Republica Moldova şi ca urmare a acestei colaborări au fost la noi în schimb de experienţă asistente medicale, reprezentanţi ai comunităţilor locale non-guvernamentale şi acum au venit reprezentanţii primăriilor în care Asociaţia CASMED are colaborare cu autorităţile publice locale pentru dezvoltarea îngrijirii la domiciliu. În cadrul vizitei am fost împreună cu oaspeţii în localităţile Corund şi Praid, unde primarii au discutat deschis despre cum se face îngrijirea la domiciliu, în Moldova şi în România. Astăzi (vineri, 5 mai – n.n.) – a precizat Péter György – vom face o vizită pe teren, la primăriile din Gheorgheni, Ditrău, Remetea, Voşlăbeni, Joseni, Ciumani, unde vor avea ocazia să afle concret cum se derulează programul de asistenţă la domiciliu, dar şi despre investiţii şi alte asemenea”.

Oaspeţii – primari şi consilieri – ne-au împărtăşit cu ocazia scurtei noastre întâlniri impresiile despre cele văzute şi auzite în legătură cu proiectul de asistenţă socială la domiciliu. „Pe scurt, spunea reprezentantul oraşului Rezina, analizând lucrurile, pot spune că în partea aceasta a României asistenţa medicală la domiciliu este la un nivel mult mai înalt decât în localităţile noastre din Republica Moldova. Am vrea şi noi să atingem acest nivel, acesta este scopul nostru, ca în toate localităţile să promovăm acest proiect”. „Suntem aici cu echipa de primari din raionul Şoldăneşti, într-un schimb de experienţă şi o vizită foarte utilă pentru noi, pentru că am văzut în realitate cum se realizează serviciile sociale aici, la dumneavoastră. Cu părere de rău, chiar îmi vine greu să zic, serviciile sociale aici, în zonele în care am fost în aceste zile, sunt cu câţiva paşi înaintea a ceea ce facem noi în Republica Moldova. Pot spune că noi suntem abia la început de cale, dar încercăm împreună cu Asociaţia CASMED să implementăm serviciile sociale la domiciliu, mai ales pentru vârstnici, pentru că problema vârstnicilor în Republica Moldova există, statul acordă o atenţie prea mică acestei categorii sociale şi asta se întâmplă şi din partea autorităţilor locale uneori, însă experienţa pe care o preluăm de aici ne va fi utilă să o punem în practică la noi în Republica Moldova şi sperăm să putem crea o situaţie mai bună pentru vârstnici”.

Am redat, pe scurt, doar două din părerile exprimate pentru că toţi au fost de acord cu acelaşi lucru: vizita a fost una foarte utilă, au avut ce învăţa din experienţa Asociaţiei CARITAS.

Reprezentantul CARITAS ne-a mai precizat faptul că delegaţia din Republica Moldova – 9 primari, 1 viceprimar şi trei consilieri – a văzut concret cum funcţionează modelul de îngrijire la domiciliu din Harghita, model considerat a fi cel mai bun din Europa de Est, şi pe care oaspeţii doresc să-l introducă şi în localităţile lor. A fost o surpriză pentru oaspeţi faptul că succesul serviciului de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor, persoanelor cu handicap, bolnavilor cronici, a celor ce suferă de boli incurabile, care sunt imobilizaţi la pat sau greu transportabili, care au nevoie de tratament, recuperare funcţională sau reabilitare se datorează şi faptului că autorităţile locale şi judeţene au înţeles necesitatea demersului şi alocă fonduri în acest sens din bugetul judeţean şi din bugetele locale.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.