Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Retragerea subvenţiilor APIA ar reprezenta un mare neajuns pentru fermieri | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Retragerea subvenţiilor APIA ar reprezenta un mare neajuns pentru fermieri
Retragerea subvenţiilor APIA ar reprezenta un mare neajuns pentru fermieri

Retragerea subvenţiilor APIA ar reprezenta un mare neajuns pentru fermieri

Borboly Csaba la Bruxelles: Trebuie păstrate subvenţiile acordate prin intermediul Politicii Agrare Comune

„Fermierii din judeţul Harghita ar putea rămâne fără subvenţia în valoare de şaizeci de milioane de euro pe an, dacă pentru perioada de finanţare 2021-2027 va rămâne actuala formă propusă a Politicii Agrare Comune (CAP)”, a atras atenţia Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, la Bruxelles.

„Suspendarea subvenţiilor APIA şi a finanţării mediului rural vor afecta veniturile a aproximativ treizeci de mii de familii, ceea ce ar reprezenta un mare neajuns, motiv pentru care trebuie să luăm o poziţie”, a afirmat Borboly Csaba, care în calitate de membru al Comitetului Regiunilor a participat la conferinţa de specialitate organizată în cadrul Forumului de dezbateri europene Eurosfat 2017 de la Bruxelles, unde preşedintele Consiliului Judeţean s-a întâlnit şi cu Mihail Dumitru, director general adjunct în cadrul Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (CE).

Ţările occidentale au interesul de a aloca fonduri sub forma împrumuturilor, spre exemplu pentru achiziţionarea de echipamente, iar acest lucru este benefic exclusiv proprietarilor care au la dispoziţie mii de hectare. De pildă, dacă fermierul achiziţionează din acest tip de finanţare, utilaje din Germania, banii ajung înapoi în Occident.

„În momentul de faţă, dintre instituţiile europene, Comitetul Regiunilor are poziţia cea mai fermă în ceea ce priveşte păstrarea elementelor de dezvoltare rurală la nivelul administraţiilor publice şi regionale. Această direcţie este adoptată şi în cadrul Parlamentului European, astfel acestea sunt instituţiile în cadrul cărora putem să prezentăm propunerile pe care le-am formulat”, a completat preşedintele Consiliului Judeţean.

Mihail Dumitru a catalogat procesul consultaţiei ca fiind unul foarte benefic şi a conchis că este nevoie de luarea unei poziţii ferme în acest sens atât la Bruxelles, cât şi la Bucureşti. În continuare există riscul că din anul 2021 sprijinul financiar să fie considerabil mai mic, astfel dezvoltarea rurală ar putea să nu mai fie în prim-plan. Pentru apărarea de către comisie a intereselor mediului rural este nevoie de sprijinul oferit de regiuni şi judeţe.

Cu ocazia consultării în ceea ce priveşte subvenţiile a reieşit faptul nu este benefic a lăsa deoparte micii fermieri şi nu trebuie să scadă valoarea reală a subvenţiilor, deoarece în anul 2007 valoarea plăţilor directe către România au reprezentat o cincime din cele înregistrate la nivel occidental. În momentul de faţă reprezintă jumătate din valoare, acesta fiind motivul pentru care scăderea valorii subvenţiilor poate fi considerată a fi nedreaptă, dacă ar fi aplicată chiar şi în mod parţial. Micii fermieri trebuie sprijiniţi în procesul de creştere economică, atâta vreme cât prin aceste demersuri nu sunt încălcate prevederile cu privire la protecţia mediului şi biodiversitate. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, acestea trebuie direcţionate către produsele tradiţionale şi producţia bio, deoarece reprezintă viitorul şi siguranţa în zona noastră.

În ceea ce priveşte mediul şi biodiversitatea, finanţările oferite prin programul Natura 2000 trebuie să fie accesibile şi în domeniul agricol, aici trebuie incluse şi păşunile. Este nevoie de crearea unui sistem transparent, flexibil şi simplu în ceea ce priveşte despăgubirea daunelor provocate de animalele sălbatice şi fenomenele climatice, respectiv să fie luate măsuri favorizante în ceea ce priveşte terenurile cuprinse în programul Natura 2000 sau cele aflate altitudini ridicate (consultanţă, formarea de capital uman). Sistemul de achiziţii publice este contraproductiv, cuprinde adesea noţiuni aberante, nu există regulament cu privire la proiectarea, calitatea serviciilor de construcţii. Este menţionat, de asemenea, faptul că măsurile de sănătate publică pun în pericol modul tradiţional de creştere a animalelor în mediul rural, sistemul de punctaj favorizând mediul urbanizat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.