Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În şase luni, în urma activităţilor preventive:Trei denunţuri şi 15 petiţii depuse la Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate »
În şase luni, în urma activităţilor preventive:
Trei denunţuri şi 15 petiţii depuse la Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita
<h6><i>În şase luni, în urma activităţilor preventive:</i></h6>Trei denunţuri şi 15 petiţii depuse la Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita

În şase luni, în urma activităţilor preventive:
Trei denunţuri şi 15 petiţii depuse la Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita

În primele şase luni ale acestui an, la Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Harghita au fost depuse un număr de trei denunţuri şi 15 petiţii, în urma activităţilor preventive desfăşurate la nivelul structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Datele reies din prezentarea activităţilor preventive desfăşurate de SJA Harghita pe parcursul semestrului I al acestui an, realizată de inspector principal de poliţie Monica Ionică.

„Urmare a activităţilor preventive derulate în rândul personalului, au fost depuse la sediul serviciului un număr de 3 denunţuri, fapt ce denotă că angajaţii MAI nu sunt dispuşi să tolereze fie actele de corupţie în care sunt implicaţi colegi, astfel că sunt denunţate şi aceste cazuri, fie încercările de mituire din partea cetăţenilor”, se arată în document.

Cele 15 petiţii primite spre verificare la SJA Harghita au fost soluţionate astfel: 8 prin declinarea competenţei către unităţile de Parchet, 4 au fost clasate, iar 3 au fost înaintate altor structuri.

De asemenea, a fost primit spre verificare un apel prin sistemul Call-Center Anticorupţie, care a fost soluţionat prin înaintarea către unitatea de Parchet competentă.

În perioada amintită, la SJA Harghita au fost primite în audienţă 5 persoane, fiind depuse 2 plângeri penale, care au fost înaintate către unitatea de Parchet competentă. Totodată, alte trei persoane au fost consiliate în afara programului de audienţă.

În ceea ce priveşte activităţile preventive, conform informării, în primele şase luni ale acestui an, SJA Harghita a desfăşurat un număr de 13 activităţi de informare la nivelul structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, la care au participat 249 de persoane, din care 26 cu funcţii de conducere şi 223 cu funcţii de execuţie.

În aceeaşi perioadă au fost efectuate un număr de 21 de activităţi de instruire anticorupţie, la care au participat 321 de persoane, din care 59 cu funcţii de conducere şi 262 cu funcţii de execuţie.

Potrivit sursei citate, instruirile au vizat şi domeniile prioritare de acţiune pentru prevenirea corupţiei în anul 2019: domeniile poliţie rurală, investigaţii criminale – din cadrul Poliţiei Române, respectiv Serviciul public comunitar regim de permise de conducere şi înmatriculări vehicule Harghita.

„Tematica folosită în cadrul şedinţelor preventive a vizat prevederile privind etica şi deontologia, secţiunea infracţiunilor de corupţie şi asimilate corupţiei, testele de integritate, reacţia personalului MAI la fapte de corupţie, obligaţia şi modurile de sesizare, protecţia avertizorului de integritate, consecinţe şi costuri ale corupţiei, confiscarea extinsă şi specială, prezentarea unor filme documentare, spoturi video cu mesaje anticorupţie”, potrivit documentului.

SJA Harghita a mai desfăşurat, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, 15 activităţi de prevenire anticorupţie, la care au participat 774 de elevi de la liceele de pe raza judeţului, „în vederea diversificării canalelor de informare a cetăţenilor cu privire la competenţele şi activităţile desfăşurate de Direcţia Generală Anticorupţie, pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului MAI şi pentru promovarea unor mesaje cu conţinut preventiv anticorupţie”. În perioada amintită au mai fost desfăşurate 3 activităţi de prevenire cu 40 de elevi/cursanţi la şcoli de şoferi de pe raza municipiului Miercurea Ciuc.

∗∗∗

Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) este instituţia specializată pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) – poliţie, jandarmerie, pompieri, poliţie de frontieră, permise de conducere, paşapoarte, prefectură etc.

Faptele de corupţie din MAI pot fi semnalate la Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita, la adresa: B-dul Tudor Vladimirescu, nr. 34 (în sediul Poliţiei municipiului Miercurea Ciuc), telefon 0266/31.02.80. Call-Center Anticorupţie: 0800/80.68.06. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.