Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fondurile pentru investiţiile în sisteme de irigaţii au fost epuizate | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Fondurile pentru investiţiile în sisteme de irigaţii au fost epuizate
Fondurile pentru investiţiile în sisteme de irigaţii au fost epuizate

Fondurile pentru investiţiile în sisteme de irigaţii au fost epuizate

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă închiderea sesiunii de primire a cererilor de finanţare pentru investiţii în infrastructura de irigaţii, ca urmare a epuizării fondurilor disponibile pentru această sesiune. Fondurile pentru acest tip de investiţii sunt alocate prin submăsura 4.3 – „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice”, componenta infrastructură de irigaţii, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).

În sesiunea deschisă în 6 februarie, AFIR a primit online 306 cereri de finanţare în valoare totală de 300.609.581 de euro. Alocarea financiară aferentă acestei sesiuni a fost de 200 milioane de euro, iar plafonul de primire a solicitărilor de finanţare de 300 milioane de euro.

Într-un interval de aproximativ 7 luni, AFIR a primit solicitări de finanţare de peste 300 de milioane de euro pentru realizarea investiţiilor în infrastructura secundară de irigaţii. Mi-aş fi dorit să avem o anvelopă financiară mai mare pentru acest sector extrem de important – irigaţiile. Am trecut de la o alocare de aproximativ 150 de milioane de euro în exerciţiul financiar 2007-2013, la o alocare totală de 440,98 de milioane de euro în această programare şi sper ca în exerciţiul viitor 2021-2027 să fim în măsură să majorăm această sumă. Interesul crescut al Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigat (OUAI) se datorează mai multor măsuri administrative pe care le-am aplicat împreună cu partenerii noştri instituţionali. Una dintre măsuri a fost extinderea suprafeţei vizată pentru aceste tipuri de investiţii de la 628.000 hectare la peste 1.800.000 hectare”, a precizat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, conform Agerpres.

Sprijinul acordat prin submăsura 4.3, componenta infrastructură de irigaţii este 100% nerambursabil şi se ridică la maximum 1.000.000 de euro/proiect. Finanţarea nerambursabilă se acordă pentru modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, a clădirilor aferente staţiilor de pompare de punere sub presiune, precum şi racordarea staţiilor la utilităţi, construcţia şi modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat.

În exerciţiul financiar 2014-2020, AFIR a primit 537 de solicitări de finanţare a infrastructurii secundare de irigaţii în valoare de 532,1 milioane de euro. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a încheiat 264 de contracte de finanţare cu reprezentanţii Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigat (OUAI), în valoare de 200,8 milioane de euro şi a efectuat până în prezent plăţi de 99,76 de milioane de euro.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.