Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu primarul Radu Ţăran despre Gălăuţaş (II)Primăria comunei întinde o mână de sprijin liceenilor: transport gratuit pentru 64 de elevi care merg la liceele topliţene | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
De vorbă cu primarul Radu Ţăran despre Gălăuţaş (II)
Primăria comunei întinde o mână de sprijin liceenilor: transport gratuit pentru 64 de elevi care merg la liceele topliţene
<h6><i>De vorbă cu primarul Radu Ţăran despre Gălăuţaş (II)</i></h6>Primăria comunei întinde o mână de sprijin liceenilor: transport gratuit pentru 64 de elevi care merg la liceele topliţene

De vorbă cu primarul Radu Ţăran despre Gălăuţaş (II)
Primăria comunei întinde o mână de sprijin liceenilor: transport gratuit pentru 64 de elevi care merg la liceele topliţene

  • Prin această măsură se contribuie şi la reducerea abandonului şcolar
  • „O mană cerească” pentru localitate este şi deschiderea unei secţii de mobilă

După ce în prima parte am văzut ce proiecte sunt în curs de finalizare în Gălăuţaş, acum, discuţia cu primarul comunei se va concentra asupra părţii sociale a localităţii, dar vom vedea şi câteva din planurile de viitor.

Microbuz din partea primăriei pentru transportul liceenilor la Topliţa

La recensământul din 2011, spunea Radu Ţăran, comuna număra 2.498 de locuitori, dar acum nu crede că mai depăşeşte numărul de 2.000. Dintre aceştia, 160-170 sunt copii care merg la grădiniţă sau la şcoală. Pentru aceştia, primăria a reuşit, în ultimii ani, să creeze „condiţii decente atât pentru cadre, cât şi pentru copii”. Aşa cum am scris în prima parte, în ultima perioadă, şcoala din comună a fost dotată cu mai multe calculatoare, iar în curtea acesteia s-a amenajat un teren multisport; şcoala primară din satul Gălăuţaş Pîrâu e în curs de reabilitare; grădiniţa a primit un aspect nou.

Pe lângă aceste investiţii, primăria a mai acordat o mână de ajutor, chiar una foarte importantă, liceenilor care fac naveta în Topliţa. Pentru aceştia, comuna a pus la dispoziţie un microbuz care să-i ducă şi să-i aducă, în fiecare zi, pe tinerii care merg la liceu în municipiul învecinat. Radu Ţăran spunea că decizia a fost luată şi pentru a diminua abandonul şcolar, iar posibilitatea comunei este de a oferi acest serviciu pentru 64 de elevi. Acestora nu le-au fost impuse nici un fel de condiţii legate de medie, de absenţe sau de venit pe familie, astfel că, „în general, pot să meargă toţi cei care locuiesc în comuna Gălăuţaş”, concluziona edilul.

„În următorii 3-4 ani iarăşi va fi viaţă în Gălăuţaş sub aspectul locurilor de muncă”

În ceea ce priveşte populaţia matură, majoritatea activează în sectorul agricol. Însă, în ultimii ani, au apărut semnele unei relansări economice în privinţa industriei prelucrătoare.

După ce, în urmă cu mai bine de 10 ani, SC Colemn SA s-a închis definitiv, în ultima vreme toată suprafaţa pe care se afla fabrica a fost cumpărată, pe loturi, cu tot cu construcţii, de către 5 investitori. Unul dintre aceştia, italian, a deschis deja o secţie de mobilă, care a asigurat aproape 100 de locuri de muncă, majoritatea angajaţilor fiind din Gălăuţaş. Astfel, primarul aprecia deschiderea acestei secţii ca fiind „o mană cerească pentru locuitorii comunei Gălăuţaş”. Iar după ce şi ceilalţi investitori îşi vor deschide afacerile, speră ca „în următorii 3-4 ani, iarăşi va fi viaţă în Gălăuţaş sub aspectul locurilor de muncă, pentru că oricine a investit trebuie să-şi scoată cheltuielile”.

Pe lângă persoanele care sunt angajate în comună ori în Topliţa sau cei care deţin o mică afacere, fie că e în turism sau în agricultură, în Gălăuţaş există şi vreo 30 de persoane care beneficiază de ajutor social. Dintre acestea, doar 9 sau 10 sunt şi apţi de muncă, ceilalţi prezentând adeverinţe de la medici sau au mai mulţi copii. Dar, spunea primarul comunei Gălăuţaş, cei apţi de muncă îşi merită ajutorul social: „muncesc la platforma de gunoi, la curăţenia de pe drumuri. Chiar muncesc, îşi merită ajutorul social”.

Nu mă plictisesc. Şi concediu îmi iau poate 1-2 săptămâni într-un an”

Referindu-se la proiectele viitoare, primarul comunei Gălăuţaş spunea că în vizor se află blocurile, atât cele vechi, cât şi cele noi. Lucrările la cele vechi au început deja.

„La blocurile vechi, deja am început şi se află spre final documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie – e prima etapă de proiectare – şi la anul sper să găsesc finanţare. Trebuie să fii foarte harnic şi să ai şi noroc ca într-un an jumătate să ai toate proiectele, autorizaţia de construire şi să găseşti şi sursa de finanţare, pentru că prea puţin ne putem descurca numai cu banii noştri”, spunea Radu Ţăran. Iar toamna aceasta se speră să se înceapă lucrările de proiectare în zona Coloniei I.

O zonă în care trebuie lucrat este şi Plopiş, singurul sat populat care are nevoie de o reţea de apă şi canalizare şi unde drumul e pietruit. Dar aici prima dată trebuie aşteptată finalizarea cadastrării şi clarificării personalităţii juridice a terenurilor, pentru că doar pe domeniul public se poate investi.

„Sunt multe de făcut. Nu mă plictisesc. Şi concediu îmi iau poate 1-2 săptămâni într-un an, pentru că sunt lucruri la care trebuie să fii şi să le urmăreşti” – concluziona primarul, care în final a dorit să mulţumească, în numele cetăţenilor, Guvernului României şi Consiliului Judeţean Harghita pentru „sprijinul transparent, zic eu, acordat nu numai nouă. Prin PNDL au fost acordate fonduri nu pe temă de culoare politică”.

LIVIU CÂMPEAN

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.