Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În Miercurea Ciuc, purtarea măştii va fi obligatorie doar în piaţa de legume şi fructe | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » În Miercurea Ciuc, purtarea măştii va fi obligatorie doar în piaţa de legume şi fructe
În Miercurea Ciuc, purtarea măştii va fi obligatorie doar în piaţa de legume şi fructe

În Miercurea Ciuc, purtarea măştii va fi obligatorie doar în piaţa de legume şi fructe

  • Edilul municipiului reşedinţă de judeţ a făcut un apel la autorităţile competente să informeze despre distribuţia cazurilor noi de infectări cu SARS-CoV-2 pe localităţi, pentru ca în comitetele locale pentru situaţii de urgenţă asemenea decizii să fie luate în cunoştinţă de cauză
  • Şi la Topliţa s-au stabilit spaţiile deschise în care purtarea măştii este obligatorie

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a decis, vineri, să instituie şi în judeţ obligativitatea purtării măştii de protecţie în anumite locuri deschise unde există risc crescut de infectare, începând de astăzi, de la ora 6:00. Conform acestei decizii, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă trebuiau să stabilească, prin hotărâri proprii, adoptate până ieri, zonele de pe raza fiecărei unităţi administrativ-teritoriale pentru care va fi instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie. Zonele respective trebuie să fie delimitate clar şi semnalizate corespunzător.

Astfel, în şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) Miercurea Ciuc de ieri s-a decis ca să fie obligatorie purtarea măştii exclusiv în piaţa de legume şi fructe, care este amplasată în parcarea de lângă Arena Erős Zsolt.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a declarat ieri, după şedinţa CLSU, într-o conferinţă de presă, că piaţa este un loc în care atât comercianţii (care şi până acum trebuiau să poarte mască şi mănuşi), dar şi cumpărătorii şi toţi cei care intră în acea zonă trebuie să poarte mască. Locul este amplasat în aşa fel încât şi controlul poate fi făcut mai eficient, întrucât este o singură intrare, unde cineva va supraveghea ca măsura să fie aplicată.

Conform acestuia, în cadrul şedinţei CLSU Miercurea Ciuc s-au mai pus în discuţie alte trei zone în care să se instituie obligativitatea purtării măştii: Gara CFR, parcările de la NEST şi de la Kaufland. Însă nici un membru al CLSU Miercurea Ciuc nu a votat pentru instituirea acestei măsuri în zonele respective, în schimb pentru piaţa de legume şi fructe s-a votat în unanimitate.

Edilul din Miercurea Ciuc s-a arătat nemulţumit de faptul că membrii CLSU nu sunt informaţi cu privire la distribuţia pe localităţi a noilor cazuri de infectări cu COVID-19, nici măcar pentru reşedinţa judeţului, pentru a lua decizii în cunoştinţă de cauză. În acest sens a făcut un apel la autorităţile competente „ca să modifice această secretizare”.

„Trebuie să mai spunem că fără date certe este deosebit de greu să iei o decizie ancorată în realitate. Faptul că în continuare, nici măcar noi, cei din comitetul local  pentru situaţii de urgenţă, nu suntem informaţi legat de distribuţia pe localităţi, măcar pe localitatea noastră proprie, a cazurilor noi zilnice face practic imposibilă luarea deciziilor ancorate în realitate. Noi ştim o cifră la nivel de judeţ, ceea ce nu-i rău, dar e total insuficient, mai ales în lumina în care deschiderea anului şcolar este aproape. (…) Şi pe această cale noi facem apel la cei care sunt acolo ca să modifice această secretizare şi să avem şi noi date, în special în oraş, în areal. Pe mine m-ar interesa cu precădere ce este în Miercurea Ciuc şi ce este în Bazinul Ciucului. Deci Bazinul Ciuc care preponderent are mobilitate în Miercurea Ciuc. Cei care stau la Atid nu vin în Miercurea Ciuc, merg la Odorheiu Secuiesc. (…) La Gheorgheni la fel. Pe mine nu mă interesează că la Bilbor sunt 10 cazuri. De la Bilbor se vine mult mai greu la Miercurea Ciuc. Mă interesează dacă sunt la Sâncrăieni 10 cazuri, ca să ştiu să iau o decizie în cunoştinţă de cauză”, a spus Ráduly Róbert Kálmán.

Acesta a mai explicat că „inclusiv decizia de astăzi (n.n. – de ieri) e ca la poker când joci blat”.

Conform edilului, conducerea primăriei s-a consultat cu primarul din Gheorgheni „şi am decis să mergem doar cu piaţa agroalimentară, să fie totuşi lucrurile rânduite”.

Primarul a mai punctat că, în opinia sa, „nici măcar comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă din România nu au luat aceste decizii de purtarea măştilor neapărat pe picior de raţionalitate. Şi acolo unde erau cinci, trei cazuri zilnice s-a instituit purtarea obligatorie a măştii la fel ca acolo unde erau 40 sau 80 de cazuri”. Potrivit sursei citate, „patru luni, cei de la Bucureşti au folosit pandemia ca să întărească spiritul naţional şi unitatea naţională” cu toate deciziile de la centru. „Prima deschidere legat de decizii vizavi de pandemie a fost aceasta şi în opinia mea a fost o decizie greşit gestionată de anumite comitete judeţene pentru situaţii de urgenţă. (…) Întrebarea este: dacă avem noi 4 sau 6 cazuri, instituim obligativitatea purtării măştii; dacă Doamne fereşte! avem 80 de cazuri ce mai facem? Unde este simţul proporţionalităţii şi al măsurii pentru ca să ai în continuare măsuri pe care poţi să le iei şi pe viitor în cazul în care, Doamne fereşte!, lucrurile merg în direcţia sporirii numărului de noi cazuri”, a conchis Ráduly Róbert. (Şt.P.)

***

Primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, a afirmat ieri că în oraşul de pe Mureşul Superior purtarea măştii va fi obligatorie în următoarele zone:

  • în piaţa agroalimentară;
  • în perimetrul magazinului Lidl;
  • pe strada Sportivilor, până la intersecţia cu strada Nicolae Bălcescu;
  • pe strada Nicolae Bălcescu, până la magazinul Profi;
  • pe strada Ştefan cel Mare, de la intersecţia cu str. Nicolae Bălcescu până la magazinul Penny;
  • pe strada Victor Babeş, de la intersecţia cu Nicolae Bălcescu până la spitalul municipal, inclusiv zona din faţa spitalului;
  • în faţa anumitor instituţii publice: primăriei (pe toată esplanada), finanţelor publice şi a serviciului social;
  • în parcările de la fabricile de încălţăminte şi tricotaje, timp de o oră la intrarea în şi ieşirea din schimb. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.