Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În judeţ avem 27 de arii protejate care fac parte din NATURA 2000 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În judeţ avem 27 de arii protejate care fac parte din NATURA 2000
În judeţ avem 27 de arii protejate care fac parte din NATURA 2000

În judeţ avem 27 de arii protejate care fac parte din NATURA 2000

O scurtă privire asupra reţelei NATURA 2000 din judeţul Harghita

În judeţul Harghita există 27 de arii protejate incluse în reţeaua NATURA 2000, iar trei dintre ele nu au, încă, nici un custode.

În ultima şedinţă a Colegiului Prefectural, una dintre temele dezbătute a fost şi cea cu privire la ariile protejate NATURA 2000. În acest sens, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László József, arăta că ariile protejate NATURA 2000 vizează ţările membre UE, dar şi ţările candidate.

Dacă la nivel european, Uniunea promovează ca instrument principal de conservare a naturii dezvoltarea acestor arii protejate încă din 1992, la noi procesul a început în 2007 şi a cuprins 3 etape: prima etapă a fost, aşadar, din 2007; etapa a doua a început 2011, iar ultima etapă în 2016.

Practic, „reţeaua NATURA 2000 este o reţea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eşantion reprezentativ de specii sălbatice şi habitate naturale de interes comunitar. A fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci şi pentru menţinerea acestor bogăţii naturale pe termen lung pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice”, spunea Domokos László József.

În judeţul nostru – arăta în continuare directorul APM Harghita – sunt 27 de arii protejate, din care 3 nu au desemnat un custode. Acestea sunt Tinovul Luci, Tinovul Apa Lină şi Valea Chiuruţilor. Celelalte arii protejate din NATURA 2000 au custozi sau administratori care sunt în regimul de custodie (contractul de custodie prevede ca în termen de 2 ani administratorul să elaboreze planul de management al acestor arii protejate).

În ceea ce priveşte situaţia managementului ariilor protejate, Domokos László spunea că la nivelul judeţului numai 5 arii protejate nu au plan de management aflat în diverse stadii de elaborare (Pârâul Bârlangoş, cu Peştera Şugău; Tinovul de la Fântâna Brazilor; Tinovul Luci; Depresiunea şi Munţii Ciucului; Tinovul Apa Lină).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.