În Harghita mai trăiesc 381 de veterani de război | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » În Harghita mai trăiesc 381 de veterani de război
În Harghita mai trăiesc 381 de veterani de război

În Harghita mai trăiesc 381 de veterani de război

Ceremonii militare pentru sărbătorirea zilei de 9 mai

Împlinirea a 137 de ani de la proclamarea Independenţei de Stat a României, 69 de ani de la victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite asupra nazismului şi sărbătorirea Zilei Europei a fost marcată în municipiul Miercurea-Ciuc printr-o serie de ceremonii militare. Astfel, vineri, au fost depuse coroane, jerbe şi buchete de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut, la Monumentul Ostaşilor Armatei Sovietice şi la Cimitirul Eroilor din Garnizoana Miercurea-Ciuc, spre a aduce prinos de cinstire, onoare şi glorie tuturor celor căzuţi pe pământ românesc şi străin.

Astăzi, ca cetăţeni europeni trebuie să trecem peste mentalităţi învechite şi să convieţuim paşnic

Prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a vorbit, în cadrul ceremoniei de la Monumentul Ostaşului Necunoscut, despre tripla însemnătate a acestei zile pentru poporul român. „Aceste evenimente se înscriu ca momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate şi independenţă. Sărbătorirea zilei de 9 mai este pentru România un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă”, a spus acesta. În primul rând, prefectul a reamintit condiţiile în care s-a putut realiza proclamarea Independenţei de Stat a României la 9 mai 1877, în special datorită „sprijinului acordat de întreaga noastră naţiune oştirii române, angajate în războiul menit să consacre independenţa deplină a ţării”. În al doilea rând, a amintit de „marea victorie asupra fascismului din mai 1945, care a găsit armata română în prima linie”. „Demn de subliniat este şi faptul că participarea României la înfrângerea inamicului s-a sprijinit exclusiv pe resursele economice şi financiare ale ţării noastre, fapt aproape singular în rândurile statelor mijlocii şi mici, componente ale coaliţiei antihitleriste”. „Astăzi, ca cetăţeni europeni cu drepturi depline avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni, pentru o convieţuire paşnică şi pentru un respect reciproc. Este momentul ca fiecare dintre noi să ne schimbăm atitudinea şi să înţelegem rolul nostru în noul context”, a spus Adrian Jean Andrei.

În medie, din cauza vârstei înaintate, în Harghita trec lunar la cele veşnice 31 de veterani de război ori văduve de veterani

La rândul său, colonelul (r.) Nicolae Baltă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război – Filiala Harghita, a prezentat câteva date statistice privitoare la veteranii de război din Harghita, în contextul în care pe 29 aprilie a fost ziua lor. „În acest moment omagial trebuie spus că rândurile bătrânilor foşti ostaşi din Harghita s-au micşorat dramatic. Cifra medie a celor ce lunar trec la cele veşnice în judeţul Harghita este de 31”. Potrivit datelor oferite de Casa de pensii, în 7 mai a.c., în Harghita mai sunt un total de 381 de veterani de război. Din aceştia, 20 aparţin Ministerului de Interne – foşti grăniceri şi jandarmi. De asemenea, mai trăiesc 1.804 văduve de veterani de război. Cel mai tânăr veteran de război are 98 de ani, iar cel mai în vârstă 99 de ani. Iar în ceea ce priveşte văduvele de veterani de război, două dintre ele au vârste de 101 ani şi una 100 de ani. „Se cuvine ca în această zi, când evocăm cu pioşenie şi eroii celui de-al II-lea Război Mondial, ai poporului român şi ai armatei sale, pe foştii combatanţi căzuţi vitejeşte la datorie pe front, ca şi cei care s-au mutat la ceruri în perioada de după război, să le înălţăm un gând cald, fierbinte, să le aprindem candela recunoştinţei noastre”, a conchis vorbitorul.

La fiecare monument au fost depuse coroane şi jerbe de flori de către reprezentanţii Garnizoanei, veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi retragere, precum şi ai diferitelor departamente şi instituţii ale statului. Ceremoniile s-au încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare, formată din militari, jandarmi şi pompieri şi cu prezentarea onorului la monumente. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.