Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cei aproape o mie de evrei din Gheorgheni, morţi în lagărele naziste, au fost comemoraţi în cadrul unei ceremonii desfăşurate în premieră | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Cei aproape o mie de evrei din Gheorgheni, morţi în lagărele naziste, au fost comemoraţi în cadrul unei ceremonii desfăşurate în premieră
Cei aproape o mie de evrei din Gheorgheni, morţi în lagărele naziste, au fost comemoraţi în cadrul unei ceremonii desfăşurate în premieră

Cei aproape o mie de evrei din Gheorgheni, morţi în lagărele naziste, au fost comemoraţi în cadrul unei ceremonii desfăşurate în premieră

O ceremonie desfăşurată în premieră în Harghita a avut loc vineri, la Gheorgheni, pentru cinstirea memoriei evreilor din oraş şi împrejurimi care au fost ucişi în lagărele naziste, în timpul Holocaustului din Transilvania de Nord, produs când această parte de ţară era anexată Ungariei.

Evenimentul a început la gara din oraş, acolo unde deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a vorbit despre tragedia prin care au trecut acei oameni, care au fost urcaţi în vagoane de marfă şi trimişi în ghetoul de la Reghin, după care au luat drumul fără întoarcere al lagărelor de exterminare nazistă. La gara din Gheorgheni a avut loc şi un ceremonial religios oficiat de rabinul Rafael Schaffer şi oficiantul de cult, prof. Iancu Izidor, după care comemorarea a continuat în sinagoga din oraş.

La eveniment a luat parte ministrul Culturii, Kelemen Hunor, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan Selejan, dar şi autorităţi locale şi simpli cetăţeni.

 evreigh3

„Prin comemorare trebuie să ne protejăm şi împotriva uitării”

 

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a vorbit despre lipsa solidarităţii din acele vremuri, despre lecţia dură dată de istorie, care nu trebuie uitată, dar şi despre viaţă, ca bunul cel mai de preţ pe care îl are un om. „Nu sunt convins că vom reuşi, raţional, să înţelegem vreodată ce s-a întâmplat şi cum am ajuns, cum a ajuns comunitatea evreilor din Europa, din România, din Ungaria din toatele celelalte state în acea situaţie. Nu ştiu dacă putem înţelege, dar un singur lucru sigur că putem spune: viaţa umană, lucrul cel mai preţios dat de Dumnezeu, trebuie respectată şi cel care atentează la viaţa unui om, atentează la cel mai important dar dat de Dumnezeu”, a declarat Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii a ţinut să adauge că prin deportarea evreilor din Gheorgheni, comunitatea rămasă a devenit mai săracă şi a făcut apel la păstrarea vigilentă a memoriei a memoriei colective. „Trebuie să reflectăm asupra vigilenţei memoriei colective. Astăzi (…) avem obligaţia de a spune că orice comemorare valorează ceva în viaţa noastră dacă memoria noastră rămâne vigilentă. Fiindcă, altfel, rămâne doar un moment superficial (…) de care nu avem nevoie. Şi prin comemorare putem inventaria pierderile noastre şi putem spune că prin deportarea evreilor din Gheorgheni, noi, cei de aici, sigur că am devenit mult mai săraci (…) şi mult mai puţin deschişi, cel puţin în anii ’40, la valorile reprezentate de comunitatea evreilor din Gheorgheni. În acelaşi timp, prin comemorare trebuie să ne protejăm şi împotriva uitării. Lecţia extrem de dură dată de istorie nu trebuie uitată. Şi noi spunem de fiecare dată că nu trebuie să se mai întâmple vreodată”, a mai spus Kelemen Hunor.

 

Oficial MAE: Suntem îngrijoraţi de reapariţia manifestărilor rasiste, antisemite, xenofobe în anumite părţi ale societăţii europene

La eveniment a fost prezentă şi Oana Rogoveanu, director pentru drepturile omului în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a precizat faptul că, potrivit Raportului Final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, până la 8 iunie 1944 au fost deportaţi în lagărele de exterminare naziste un număr de 289.357 evrei, în această cifră fiind cuprinşi nu mai puţin de 131.639 de evrei proveniţi din Transilvania ocupată de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, majoritatea găsindu-şi sfârşitul în lagărul de exterminare de la Auschwitz. „Pentru ca astfel de crime inimaginabile să nu se mai repete, avem nevoie să strângem rândurile într-un front comun împotriva oricărei manifestări de intoleranţă etnică, religioasă sau a oricărei alte forme de intoleranţă. Suntem îngrijoraţi de reapariţia manifestărilor rasiste, antisemite, xenofobe în anumite părţi ale societăţii europene. Nu trebuie să aşteptăm ca numărul victimelor intoleranţei să atingă proporţii dramatice pentru a reacţiona”, a punctat oficialul MAE.

La rândul său, deputatul Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a reamintit tragedia prin care au trecut evreii din oraş, de la copii şi bătrâni, până la adulţi şi a subliniat faptul că evenimentul de comemorare de la Gheorgheni reprezintă un moment istoric. „Vă salut pe toţi cu un salut atât de necesar în lumea de astăzi, de ieri şi de mâine. Shalom – Pace. Pace tuturor. Şi aş dori să încep cu o reflecţie. Dacă aveam Shalom, aveam Pace, nu ne întâlneam astăzi aici să comemorăm deportarea evreilor din Gheorgheni şi din împrejurimi. Eu consider că acum şi aici se întâmplă o pagină de istorie, un moment istoric. Gândiţi-vă că în această sinagogă evreiască, altă dată plină, de ani şi ani nu au mai fost zece oameni să facă o rugăciune. Comunitatea a dispărut, sinagoga a rămas”, a spus deputatul Aurel Vainer.

Acesta a reamintit faptul că toată populaţia evreiască din Gheorgheni a plecat atunci către lagărele naziste şi puţini au mai avut şansa să se întoarcă acasă. „Din Gheorgheni a plecat toată populaţia evreiască, nimeni nu a reuşit să scape din această situaţie groaznică. Important este că aceste mărturii mai există (…) şi ceea ce este de dorit este ca memoria să nu se şteargă. (…) Am convingerea că fiecare dintre noi vom deveni un mesager al ideii de a nu se repeta niciodată astfel de evenimente, de ucideri în masă, sau ucideri personale. Pentru că dacă ai ucis un om, ai ucis omenirea, dacă ai salvat un om, ai salvat omenirea”, a spus deputatul Aurel Vainer.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.