Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se poate şi aşa… | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Se poate şi aşa…
Se poate şi aşa…

Se poate şi aşa…

Recent, APDRP a făcut cunoscut faptul că va primi on-line cererile pentru proiectele de dezvoltare rurală finanţate din fonduri europene, prin intermediul portalului www.apdrp.ro, în urma unei proceduri simplificate care vine în sprijinul fermierilor.

Singura excepţie de la această regulă, îmi spunea dr. ing. Ioan Hîrb, directorul executiv al OJPDRP Harghita, îl reprezintă agricultorii ce solicită fonduri pentru fermele de familie, care vor depune în continuare cererile la Oficiul judeţean, în format tipărit şi electronic.

De ce ar face oamenii acest lucru în condiţiile în care s-au obişnuit deja cu vechea procedură? În primul rând, a subliniat interlocutorul meu, pentru că solicitanţii nu mai sunt puşi pe drumuri, iar în al doilea rând pentru că, în cazul în care documentaţia ar trebui completată şi dosarul reînregistrat, aceiaşi solicitanţi ar economisi şi timp, şi bani. „Este la urma-urmelor vorba despre o facilitate pentru investitorii din agricultură, care doresc să acceseze fonduri europene acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020”.

Facilitatea, din punctul de vedere al domnului Hîrb, constă în uşurinţa completării Dosarului Cererii de Finanţare, dar şi în depunerea acestuia fără a mai fi necesară deplasarea la sediul Oficiului judeţean. Astfel, după introducerea datelor de identificare ale solicitantului, obligatorii de altfel într-un asemenea demers, ca şi a datelor ce ţin de proiectul propus, cererea împreună cu anexele aferente vor fi încărcate pe pagina de Internet www.apdrp.ro şi dacă încărcarea a reuşit, se va emite un bon de ordine.

În cazul în care proiectul este declarat neconform, solicitantul va fi notificat în acest sens, iar dacă este conform, atunci el va urma toate etapele de evaluare şi selecţie.

Ceea ce am reţinut eu aici referitor la procedură trebuie însă aprofundat, toate precizările legate de subiect, sau mai exact de procedura de depunere a cererilor on-line urmând a fi detaliate în Ghidul solicitantului ce va fi postat, după aprobare, pe site-ul instituţiei centrale.

Până atunci însă e bine de reţinut că, pentru a purcede cu succes la un astfel de drum, este necesar să vă creaţi un cont de utilizator pe site-ul APDRP, dacă nu a fost deja creat, şi că paşii de urmat vizează accesarea site-ului Agenţiei, autentificarea, pregătirea documentelor pentru încărcare şi încărcarea Cererii de finanţare, cu anexele tehnice şi administrative alături de ea.

Obligatorii de completat vor fi de asemenea CNP/CUI – solicitant; statutul juridic al lui; datele de identificare ale reprezentantului legal al proiectului (BI, CI, Paşaport, serie, număr, data eliberării, data valabilităţii), e-mail, adresă sediu social, adresă punct de lucru, telefon, fax, amplasare proiect, obiectiv investiţie şi cam atât, dacă nu cumva mi-a scăpat ceva.

În funcţie de informaţiile privind amplasarea proiectului (regiune/judeţ) se va stabili ulterior oficiul la care se va lansa în sistemul de gestiune a documentelor (SPCDR) fluxul de depunere a Cererii de finanţare.

În cazul în care eu nu v-am furnizat toate elementele care v-ar interesa, spre a nu tehniciza la maximum conţinutul acestui articol menit a vă pune în temă cu o nouă procedură pe relaţia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), permiteţi-mi să vă sugerez că ar fi util să vă adresaţi din vreme specialiştilor OJPDRP Harghita şi să-i întrebaţi, direct, prin telefon sau prin intermediul poştei electronice, ceea ce încă nu vă e prea clar…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.