Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Împreună mai pregătiţi!”25 februarie – 4 martie: „Săptămâna Protecţiei Civile” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate »
„Împreună mai pregătiţi!”
25 februarie – 4 martie: „Săptămâna Protecţiei Civile”
<h5><i>„Împreună mai pregătiţi!”</i></h5>25 februarie – 4 martie: „Săptămâna Protecţiei Civile”

„Împreună mai pregătiţi!”
25 februarie – 4 martie: „Săptămâna Protecţiei Civile”

  • Cu această ocazie, vor fi amenajate standuri de prezentare a autospecialelor şi accesoriilor folosite de salvatori în îndeplinirea misiunilor în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, Ziua Porţilor Deschise la subunităţile inspectoratului, acţiuni de informare în şcoli şi lăcaşuri de cult etc.

Anul acesta, la 28 februarie, se împlinesc 90 de ani de Protecţie Civilă în România, dată la care Regele Carol al II-lea semna, în anul 1930, Înaltul Decret Regal nr. 468, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României, ca „Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Acest moment solemn a  marcat înfiinţarea Protecţiei Civile în România. Cu acest prilej, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita organizează, începând de sâmbătă, o serie de activităţi informativ-educative dedicate „Săptămânii Protecţiei Civile, desfăşurate sub sloganul „Împreună mai pregătiţi”. 

Astfel, sâmbătă, 25 februarie, între orele 11:00 şi 14:00, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din municipiul Miercurea-Ciuc vor fi amenajate standuri de prezentare a materialelor de informare preventivă, autospecialelor şi accesoriilor folosite de salvatori în îndeplinirea misiunilor, dând posibilitatea celor interesaţi să cunoască tehnica de intervenţie din dotarea pompierilor militari harghiteni şi misiunile structurilor profesioniste. Celor prezenţi le vor fi aduse la cunoştinţă regulile şi măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, fiind îndrumaţi şi cum să acţioneze în cazul în care acestea nu pot fi evitate, a anunţat în cadrul unui comunicat de presă ISU „Oltul” Harghita.

Marţi, 28 februarie, la sediul ISU „Oltul” Harghita va avea loc un ceremonial militar, în cadrul căruia va fi prezentată semnificaţia Zilei Protecţiei Civile în  România şi vor avea loc avansări în grad înainte de termen.

„Chiar de ziua Armei, marţi, 28 februarie a.c., subunităţile de intervenţie ale inspectoratului din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni îşi vor deschide porţile pentru toţi cei dornici să cunoască şi să se familiarizeze cu specificul Armei care ne reprezintă, în cadrul acţiunii Ziua Porţilor Deschise, activitate derulată în intervalul orar 10:00-14:00”, se arată în comunicat.

Tot marţi, pompierii vor fi în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din municipiul Miercurea-Ciuc, pentru a atrage atenţia asupra importanţei respectării regulilor şi măsurilor de siguranţă, în vederea evitării unor evenimente negative. Pe timpul activităţilor, asistentul coordonator SMURD, plt. adj. şef Flora Denes, va desfăşura instruiri privind tehnicile de acordare a primului-ajutor.

Potrivit sursei citate, în perioada 25 februarie – 4 martie vor fi amplasate puncte mobile de informare preventive cu tematică de protecţie civilă, în 9 centre comerciale din municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa, în care se înregistrează frecvent afluenţă mare de public. Totodată, inspectorii de prevenire vor fi prezenţi în 13 lăcaşuri de cult de pe raza localităţilor: Izvoru Mureşului, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc,Gheorgheni,Joseni, Ciumani, Topliţa şi Gălăuţaş,pentru a se asigura că personalul clerical este pregătit să acţioneze în cazul producerii unor situaţii de urgenţă şi respectă măsurile de siguranţă, fiind organizate acţiuni de informare preventivă cu prilejul „Zilei educaţiei preventive în lăcaşurile de cult”.

Sâmbătă şi duminică, 25-26 februarie, precum şi în 4 martie, pompieri din cadrul Inspecţiei de Prevenire, alături de structurile SALVAMONT, vor fi prezenţi în 3 staţiuni montane de pe raza judeţului, respectiv Harghita-Băi, Harghita-Mădăraş şi Borsec, pentru a conştientiza cetăţenii asupra importanţei dobândirii cunoştinţelor de prim-ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanţi. O atenţie deosebită se va acorda şi modului de pregătire a Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale: Miercurea-Ciuc, Bălan, Ciceu, Gheorgheni, Vlăhiţa, Lunca de Sus, Topliţa, Cristuru Secuiesc, Sândominic, Odorheiu Secuiesc, Gălăuţaş, Mărtiniş, Băile Tuşnad, Ditrău, Cozmeni, Borsec, Corbu, Lupeni, unde vor avea loc exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, dar şi activităţi informativ-educative.

Totodată, pentru marcarea a 46 de ani de la cutremurul din 1977, pompierii civili din cadrul SVSU Brădeşti, Satu Mare, Dealu, Praid, Feliceni, Ocland, Miercurea-Ciuc, Plăieşii de Jos, Odorheiu Secuiesc, Porumbeni, Gheorgheni, Ditrău, Remetea, Joseni, Ciumani, Topliţa, Sărmaş, Gălăuţaşvor fi angrenaţi în acţiuni de distribuire a materialelor din cadrul Campaniei Naţionale de Informare şi Pregătire a Populaţiei „Nu tremur la cutremur”, cu scopul principal de a informa corect cetăţenii cu privire la modalităţile prin care se pot proteja împotriva unui seism. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.