Caz de pestă porcină africană la un fond de vânătoare din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Caz de pestă porcină africană la un fond de vânătoare din judeţ
Caz de pestă porcină africană la un fond de vânătoare din judeţ

Caz de pestă porcină africană la un fond de vânătoare din judeţ

Virusul pestei porcine africane a fost depistat în cazul unui mistreţ împuşcat pe un fond de vânătoare din judeţul Harghita, autorităţile luând toate măsurile care se impun în astfel de situaţii. Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a informat, ieri, că pe fondul de vânătoare 38 Iuhod, aparţinând de AVPS Târnava Mare, după o partidă de vânătoare de mistreţi, au fost recoltate probe de către vânători şi trimise la Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, unde a fost identificat genomul virusului pestei porcine africane în cazul unui exemplar împuşcat.

Acesta a precizat că la nivelul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Harghita a fost întocmit un plan de măsuri privind combaterea pestei porcine africane. Astfel s-a stabilit zona afectată, ce reprezintă aria calculată cu o rază de 13 kilometri de la caz, compusă dintr-o zonă infectată, cu o rază de 8 kilometri, dar care nu cuprinde doar fonduri cinegetice, şi dintr-o zonă tampon, de 5 kilometri, în exteriorul zonei infectate, care cuprinde comuna Joseni cu satele Bucin şi Borzont din judeţul Harghita, precum şi fondurile cinegetice aferente. Printre măsurile dispuse se numără intensificarea activităţilor de vânare a mistreţilor până la atingerea densităţii de sub 0,5 mistreţi/km2, prin metode de vânătoare admise, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, cu obligativitatea respectării tuturor criteriilor de biosecuritate prevăzute în legislaţia în vigoare şi în ghidul de bune practici privind biosecuritatea în timpul vânătorii, a arătat Adrian Pănescu.  Potrivit acestuia, partida de vânătoare va fi anunţată către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, cu minimum 24 ore înainte. Înainte de începerea acţiunii de vânătoare, organizatorul va face instruirea privind procedura de biosecuritate care trebuie respectată de către toţi participanţii, iar la final va fi semnat un proces-verbal. Conform deciziei autorităţilor, toţi mistreţii sacrificaţi cu armă de foc sau găsiţi morţi în zona afectată trebuie examinaţi de un medic veterinar oficial şi trebuie să fie analizaţi în vederea depistării pestei porcine africane. Recoltarea probelor de la mistreţii împuşcaţi sau găsiţi morţi se face de către medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic specializat al gestionarilor fondurilor cinegetice. Totodată, mistreţii sunt transportaţi în condiţii de biosecuritate la centrele de colectare, în spaţiile frigorifice destinate depozitării carcaselor acestor animale, în condiţii igienice şi de refrigerare. Se vor preleva probe de către vânători, de către gestionari ai fondurilor cinegetice, special instruiţi, sau, după caz, de medici veterinari.

Adrian Pănescu a subliniat că gestionarii fondurilor cinegetice au obligaţia reţinerii şi păstrării în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar a exemplarelor de mistreţ vânate, până la obţinerea rezultatului de laborator privind pesta porcină africană, pesta porcină clasică şi trichineloza, condiţiile optime de igienă implicând spaţii amenajate corespunzător pentru păstrare, care să nu permită alterarea acestora sau difuzarea bolilor infecto-contagioase.

Printre măsurile decise de autorităţi se numără şi interzicerea accesului din orice motiv al persoanelor neautorizate în pădurile din regiune şi efectuarea în zonele afectate a unui recensământ oficial al tuturor categoriilor de porci din toate exploataţiile. De asemenea, toţi porcii din exploataţii trebuie să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil ce intră în contact cu animalele din exploataţie. Planul de măsuri a fost transmis pentru punere în aplicare către toate unităţile administrativ-teritoriale din perimetrul zonei de siguranţă, respectiv administratorilor fondurilor de vânătoare din zona respectivă, a mai informat Adrian Pănescu. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.