Cu ajutorul Inteligenţei Artificiale s-a ajuns la un nou nivel de înşelăciune. Practic, se reuşeşte realizarea unui film în care apar persoane publice şi care vorbesc despre un produs, de cele mai multe ori, fictiv. Cu ajutorul Inteligenţei Artificiale, mimica gurii şi vocea, suprapuse peste text, par atât de reale, încât multe persoane pot cădea în astfel de capcane. Această metodă este cunoscută sub numele de deepfake. Potrivit proiectului de Lege privind utilizarea responsabilă a tehnologiei, deepfake reprezintă orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale, astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu şi-a dat consimţământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană.
Luni, în cadrul unui comunicat de presă, Banca Naţională a României informa că în ultima perioadă, pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Aceste videoclipuri, care folosesc fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR, au scopul de a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.
Într-o situaţie similară s-a aflat şi Sebastian Burduja – ministrul Energiei.
Ieri, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii a sesizat instituţiile abilitate în cazul unui deepfake.
„Am sesizat astăzi instituţiile abilitate pentru a fi identificate şi pedepsite conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acţiuni la o companie!
Aceste informaţii false reprezintă o grosolană tentativă de manipulare!
Nu am făcut şi nu voi face reclamă pentru nicio companie şi nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acţiuni!”, scria Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.
Aşadar, mare atenţie la clipurile de pe Internet în care persoane publice sunt asociate cu diverse produse. (L.C.)