Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproximativ 100 de şomeri harghiteni au rămas anul trecut fără beneficiile financiare după ce au refuzat un loc de muncă sau nu au dorit să participe la cursuri de calificare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate » Aproximativ 100 de şomeri harghiteni au rămas anul trecut fără beneficiile financiare după ce au refuzat un loc de muncă sau nu au dorit să participe la cursuri de calificare
Aproximativ 100 de şomeri harghiteni au rămas anul trecut fără beneficiile financiare după ce au refuzat un loc de muncă sau nu au dorit să participe la cursuri de calificare

Aproximativ 100 de şomeri harghiteni au rămas anul trecut fără beneficiile financiare după ce au refuzat un loc de muncă sau nu au dorit să participe la cursuri de calificare

Aproximativ 100 de persoane aflate în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita au rămas, anul trecut, fără indemnizaţia de şomaj sau ajutorul social acordat de stat din cauză că au refuzat locul de muncă oferit sau nu au dorit să participe la cursurile de calificare organizate de instituţie. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că, potrivit reglementărilor în vigoare, şomerii sunt obligaţi să accepte locul de muncă oferit, mai ales dacă acesta corespunde meseriei stau studiilor lor sau trebuie să participe la cursurile de calificare organizate pentru ei, în caz contrar aceştia riscând să rămână fără indemnizaţia de şomaj sau fără venitul minim de incluziune, dacă sunt beneficiarii unui astfel de ajutor social. Janó Edit Andrea a afirmat că reprezentanţii AJOFM Harghita iau în considerare mai multe aspecte în momentul în care oferă un loc de muncă şomerilor, între care şi cele privind distanţa care trebuie parcursă şi posibilităţile de navetă existente.

„Trebuie să fim realişti. Dacă există un loc de muncă de vânzător în Miercurea-Ciuc şi am un şomer din Plăieşii de Jos care nu poate să vină pentru că nu are autobuz nu pot să îl oblig. Ne uităm totuşi dacă are posibilitatea să facă naveta. Dacă cineva este angajat cu salariul minim şi trebuie să dea pe abonament o mie de lei… trebuie să facem şi noi un calcul. Asta nu înseamnă că în fiecare lună nu verificăm dacă există un loc de muncă corespunzător sau dacă şomerul poate să participe la un curs de calificare sau nu. Fiecare loc de muncă are anumite condiţii de ocupare şi în funcţie de acele condiţii trebuie să vedem dacă în baza noastră de date există persoană care corespunde sau nu”, a spus reprezentanta AJOFM Harghita.

Aceasta a precizat că pe parcursul anului trecut aproximativ 100 de persoane au rămas fără indemnizaţia de şomaj sau fără venitul minim de incluziune pentru că au refuzat un loc de muncă sau participarea la cursuri de calificare. Numai în luna ianuarie a acestui an a fost aplicată o astfel de măsură în cazul a şapte persoane aflate în evidenţele agenţiei.

„În fiecare lună avem astfel de cazuri. Şi în luna ianuarie am avut 4 persoane care au refuzat participarea la curs de calificare şi le-a încetat şomajul. Alte 3 persoane au refuzat un loc de muncă şi le-a încetat şomajul. Lunar cam acesta este numărul. În situaţia în care este vorba despre şomeri neindemnizaţi care sunt beneficiari de venit minim de incluziune şi refuză un loc de muncă sau un curs deşi ar corespunde condiţiilor, noi anunţăm primăria şi Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi 12 luni nu mai au dreptul să primească acel venit”, a menţionat Janó Edit Andrea.

Aceasta a mai spus că, la sfârşitul lunii trecute, în judeţ erau înregistraţi 5.246 şomeri, cu 145 mai mulţi decât în decembrie 2023, situaţia fiind una obişnuită iarna, când în evidenţele AJOFM Harghita intră mai multe persoane care au lucrat în domeniul construcţiilor şi în cel al agriculturii.

Din totalul şomerilor, doar 1.371 erau indemnizaţi, iar 1.444 proveneau din mediul urban şi 3.802 din mediul rural. Rata şomajului a fost, în ianuarie, de 4,43 la sută, cu 0,13 puncte procentuale mai mare decât în luna anterioară. Cei mai mulţi dintre şomerii harghiteni aveau vârste cuprinse între 40 şi 49 ani (1.254), aceştia fiind urmaţi de cei cu vârste între 30 şi 39 ani (1.079). Un număr de 920 de şomeri aveau vârste sub 25 ani, 850 între 50 şi 55 ani, 777 aveau peste 55 ani, iar 366 între 25 şi 29 de ani. Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, reprezentanta AJOFM Harghita a informat că şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în totalul celor înregistraţi în evidenţe, de 47,73 la sută. Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 22,78 la sută din total, cei cu studii liceale 14,28 la sută, cei cu studii profesionale 11,27 la sută, cei cu studii universitare 2,67 la sută, iar cei cu studii postliceale 1,27 la sută. Cei mai mulţi şomeri din judeţ erau, la sfârşitul lunii ianuarie, în mediul urban în Gheorgheni şi Topliţa, iar în mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Mărtiniş, Plăieşii de Jos şi Suseni.

Luna trecută şi-au găsit un loc de muncă 149 de persoane aflate în evidenţele agenţiei, dintre care 83 de femei, iar cele mai multe angajări au fost înregistrate în sectorul comerţului şi în cel al serviciilor, fiind căutaţi de firmele din judeţ şi conducătorii auto. Din totalul persoanelor ocupate, în ianuarie, 53 aveau peste 45 de ani, 15 vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, 9 între 30 şi 35 de ani, 13 între 25 şi 30 de ani, iar 59 aveau sub 25 de ani. Cele mai multe persoane pentru care au fost identificate locuri de muncă au studii liceale (62), acestea fiind urmate de cele cu studii profesionale (35), de cele cu studii gimnaziale şi universitare (câte 21), de cele cu studii postliceale (8) şi de cele cu studii primare (2).

Janó Edit Andrea a mai precizat că o firmă cu activitate în domeniul confecţiilor din zona Odorhei a anunţat AJOFM Harghita că ar putea să disponibilizeze în perioada martie-aprilie 253 dintre cei 419 angajaţi, în cazul în care până atunci situaţia privind încheierea de contracte nu va deveni clară, dar este posibil ca o astfel de măsură să nu fie pusă în aplicare, în condiţiile în care s-a mai întâmplat ca în industria textilă să existe incertitudini privind comenzile la început de an.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.