Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ieri, în Miercurea-Ciuc: Amplu exerciţiu de alarmare publică: aproximativ 2.200 de persoane au fost evacuate din patru instituţii publice | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Ieri, în Miercurea-Ciuc: Amplu exerciţiu de alarmare publică: aproximativ 2.200 de persoane au fost evacuate din patru instituţii publice
Ieri, în Miercurea-Ciuc: Amplu exerciţiu de alarmare publică: aproximativ 2.200 de persoane au fost evacuate din patru instituţii publice

Ieri, în Miercurea-Ciuc: Amplu exerciţiu de alarmare publică: aproximativ 2.200 de persoane au fost evacuate din patru instituţii publice

Pe lângă simularea unui cutremur, tot ieri a avut loc şi un exerciţiu combinat de stingere a unui incendiu la un centru comercial

Un amplu exerciţiu de alarmare publică a avut loc, ieri, în municipiul reşedinţă de judeţ, pentru verificarea modului de cunoaştere, organizare şi desfăşurare a activităţilor de înştiinţare, prealarmare, avertizare, alarmare şi evacuare în municipiul Miercurea-Ciuc.

Scenariul exerciţiului a presupus simularea producerii unui cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe Scara Richter, în urma căruia au fost avariate patru instituţii publice din municipiul reşedinţă de judeţ: Palatul Administrativ, sediul Primăriei Miercurea-Ciuc, Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Şcoala Gimnazială „Nagy Imre”.

În total, din cele patru clădiri au fost evacuate aproximativ 2.200 de persoane. Angajaţii instituţiilor ce funcţionează în Palatul Administrativ au fost evacuaţi pe platoul din centrul municipiului, unde inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, col. Stelian Cimpoeşu, le-a prezentat regulile de comportare în timpul producerii unui cutremur şi le-a spus că acestea sunt valabile oriunde în lume.

Col. Stelian Cimpoeşu a declarat că în conformitate cu planul principalelor activităţi şi cu planul de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă în judeţul Harghita, anual sau semestrial, ISU „Oltul” Harghita execută exerciţii de evacuare în situaţia producerii unui cutremur. Iar în acest an se doreşte verificarea viabilităţii planurilor de înştiinţare şi alarmare ale municipiului, precum şi a celor de evacuare în situaţii de urgenţă. „În principiu, noi urmărim ca şefii instituţiilor (…) să ştie cum să-şi coordoneze angajaţii, să ia primele măsuri privind evacuarea în siguranţă a celor care sunt în clădire”, a spus şeful ISU.

La final, acesta a fost de părere că exerciţiul şi-a atins scopul. „Consider că exerciţiul şi-a atins scopul, angajaţii au înţeles importanţa lui, au acţionat ca atare şi au stabilit semnale interioare cu fluiere şi cu portavoce. Considerăm că activitatea s-a desfăşurat în condiţii foarte bune şi angajaţii sunt pregătiţi în cazul producerii unui cutremur”, a mai declarat col. Stelian Cimpoeşu.

Un exerciţiu asemănător va avea loc mâine, 23 noiembrie, în municipiul Odorheiu Secuiesc.

Simulare a unui incendiu la un centru comercial, în urma căruia sunt şase victime rămase în interior

Tot ieri, în municipiul Miercurea-Ciuc a avut loc un exerciţiu combinat (EXCOM) de conducere cu forţe în teren, coordonat de ISU „Oltul” Harghita, pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui incendiu la complexul comercial Dedeman.

Exerciţiul a constat în simularea producerii unui incendiu în interiorul magazinului, la raionul corpuri de iluminat, ca urmare a unui scurtcircuit electric produs la o priză de curent, focul propagându-se la raionul textile, cu pericol de extindere la alte raioane învecinate. În cadrul simulării, şase persoane – care au suferit arsuri, fracturi şi intoxicaţii cu fum – au rămas blocate în zona incendiată, astfel că s-a demarat o acţiune pentru căutarea-salvarea şi evacuarea lor. S-a acordat asistenţă medicală de urgenţă şi s-au triat „răniţii” la postul medical avansat aflat la faţa locului, după care au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, cu autospeciala pentru transport personal şi victime multiple. Apoi a urmat exerciţiul pentru stingerea şi lichidarea incendiului, limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiei de urgenţă.

La exerciţiu au participat, pe lângă personalul ISU „Oltul”, o grupă de jandarmi, un echipaj de poliţie rutieră, un echipaj de ambulanţă şi personal specializat/calificat UPU – SMURD care încadrează PMA (Punctul Medical Avansat). Prin executarea acestei simulări s-a urmărit, printre altele, verificarea modului de organizare şi desfăşurare a cooperării între forţele participante la derularea exerciţiului şi stabilirea căilor de perfecţionare a acestei activităţi. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.