Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hramul istoric al Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Religie » Hramul istoric al Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc
Hramul istoric al Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc

Hramul istoric al Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc

  • Credincioşii din Miercurea Ciuc au sărbătorit, luni, hramul istoric al Catedralei Episcopale din municipiul reşedinţă al judeţului Harghita, prăznuindu-l pe ocrotitorul spiritual al sfântului locaş, Sfântul Ierarh Nicolae

Biserica s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi care au participat la  Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Andrei, episcopul  Covasnei şi al Harghitei, alături de un numeros sobor de preoţi. Prezenţa lor în număr atât de mare a fost „un puternic semnal că ei sunt vocea care strigă la Dumnezeu să îşi reverse mila peste noi în aceste vremuri grele şi să ne scoată de sub povara apăsătoare a acestor timpuri”, aşa cum explica Părintele Teodor Bijec, consilierul administrativ bisericesc al Episcopiei.

Evenimentul deosebit, de mare încărcătură spirituală şi sufletească, a fost unul aşezat, lipsind manifestările din anii de dinaintea pandemiei COVID-19, pentru limitarea pericolului infectării, slujirea fiind „împodobită de comuniunea liturgică a întregii obşti monahale şi a credincioşilor din oraş”, după cum avea să remarce Preacucernicul Părinte dr. Laurenţiu Gabriel Panciu.

Încă de la debutul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Andrei a evidenţiat virtuţile Sfântului Ierarh Nicolae. Potrivit troparului său, cea dintâi virtute a Sfântului Ierarh este fidelitatea faţă de credinţa dreptmăritoare a Bisericii,  a doua este blândeţea, chipul său blajin fiind o provocare la bunătate pentru fiecare dintre noi, iar cea de-a treia – înfrânarea.

„Citim viaţa acestui bărbat al doririlor Duhului şi ne umplem de bucurie pentru toate biruinţele dragostei lui Dumnezeu revărsate atunci, dar şi acum asupra noastră, oile turmei sale duhovniceşti. (…) Ne umple de speranţă citind cum această inimă plină de milostivire a hrănit pe săraci şi pe cei lipsiţi în tot timpul vieţii sale pământeşti, cum a vindecat pe toţi cei aflaţi în suferinţe care au alergat la ajutorul său şi la dragostea sa plină de smerenie şi bunătate. Viaţa sa minunată ne arată de ce acest mare sfânt al nostru poartă în chip simbolic, dar semnificativ numele biruinţei, demonstrându-ne nouă că pentru o inimă arzătoare de dragoste de Dumnezeu nimic nu e greu de dobândit şi că doar iubind şi slujind pe Cel care a spus: Îndrăzniţi, eu am biruit lumea! putem birui şi trece şi noi peste toate încercările vieţii acesteia”, a spus episcopul Covasnei şi Harghitei.

Preasfinţitul Părinte Andrei şi-a asigurat credincioşii că Sfântul Nicolae este şi acum prezent printre noi, că „în chip nevăzut ne împarte darurile inimii sale milostive”. Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe enoriaşi ca în această zi de mare sărbătoare religioasă şi oricând să ia pildă de la Sfântul Ierarh şi să se aplece asupra celor nevoiaşi şi asupra celor orfani.

În context, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei a vorbit despre ajutorul acordat de Biserică credincioşilor sărmani şi i-a chemat pe cât mai mulţi  dintre noi să contribuie la colecta generală pentru constituirea Fondului Filantropic Eparhial, destinat operei misionare a Episcopiei.

„Sfântul Ierarh Nicolae să ne fie tuturor cald folositor şi rugător către Domnul, iar prin mijlocirea lui să ne învrednicim, cu pace, cu sănătate şi cu bucurie multă să petrecem aceste sfinte zile ale postului Crăciunului spre folosul nostru sufletesc şi trupesc, şi să ajungem la ziua cea sfântă şi luminoasă a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia să-I fie slavă în vecii vecilor. Amin”, a încheiat Preasfinţitul Părinte Andrei.

Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc – „Sionul Arcului Intracarpatic”

Cel mai reprezentativ edificiu românesc din municipiul reşedinţă al judeţului Harghita de-a lungul celor peste opt decenii de fiinţare – Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc – a cunoscut suişurile şi coborâşurile comunităţii ortodoxe româneşti din localitate: momentele de mare dramatism de după Dictatul de la Viena, restricţiile din perioada regimului comunist şi perioada bogată în împliniri de după înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, începută prin lucrările de restaurare iniţiate de Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, astăzi Mitropolit al Banatului şi desăvârşite de Preasfinţitul Părinte Episcop Andrei, prin ample lucrări de restaurare, înlocuirea iconostasului şi acordarea celui de-al doilea hram – Acoperământul Maicii Domnului.

Construită între anii 1929 şi 1936 de către credincioşii ortodocşi români din Miercurea Ciuc, sub purtarea de grijă a marelui mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan, care a târnosit-o în ziua de 8 noiembrie 1936, această biserică a reprezentat pentru comunitatea românească din localitate cea mai importantă iniţiativă de după Marea Unire din 1918. După cedarea unei părţi a Ardealului, din toamna anului 1940 şi până în 1944, biserica a fost părăginită şi transformată în magazie. În 1994, după înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Biserica „Sfântul Nicolae” a devenit Catedrală Episcopală, iar în 25 septembrie aici s-a săvârşit Sfânta Liturghie cu ocazia instalării primului ierarh al noii Episcopii a Covasnei şi Harghitei, Preasfinţia Sa Ioan Selejan. În Anul Centenar, din grija PS Andrei, catedrala s-a reînnoit: gardul împrejmuitor, demontat în urmă cu peste şapte decenii, a fost refăcut, la fel şi catapeteasma din interiorul bisericii, reconstruită acum din lemn de stejar poleit cu foiţă de aur şi împodobită cu icoane pictate de maici în Atelierul de Pictură al Mănăstirii de la Izvoru Mureşului.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.