Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După ce în primăvara anului trecut preţul lemnului vândut de DS Harghita a crescut foarte mult, ulterior acesta s-a stabilizat | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » După ce în primăvara anului trecut preţul lemnului vândut de DS Harghita a crescut foarte mult, ulterior acesta s-a stabilizat
După ce în primăvara anului trecut preţul lemnului vândut de DS Harghita a crescut foarte mult, ulterior acesta s-a stabilizat

După ce în primăvara anului trecut preţul lemnului vândut de DS Harghita a crescut foarte mult, ulterior acesta s-a stabilizat

  • O parte din agenţii economici care au cumpărat lemnul la preţuri foarte mari au renunţat la contracte, deoarece nu mai erau rentabile, şi nu au finalizat exploatarea

În anul 2022, Direcţia Silvică (DS) Harghita a comercializat pe picior un volum de 52.000 metri cubi, cu un preţ mediu de adjudecare de 351 de lei/mc. „Chiar dacă în primăvara anului trecut a fost o perioadă când lemnul pe picior s-a vândut la preţuri foarte mari, atingând în zona răşinoaselor chiar 750-800 lei/mc, ulterior preţurile s-au stabilizat şi preţul mediu în întreg anul 2022 a ajuns la 351 lei/mc. Este vorba despre produse principale, secundare şi de igienă. Deci, toată gama de material lemnos pe care am avut-o pusă în vânzare”, a declarat directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, precizând că cel mai mare preţ mediu la răşinoase, din produse principale, a fost de 426 de lei/mc.

Potrivit acestuia, o parte din agenţii economici care au cumpărat lemnul la preţuri foarte mari în cursul anului 2022 nu au reuşit să finalizeze exploatarea, renunţând la contracte din motive economice, chiar cu riscul de a pierde banii investiţi în garanţia de bună execuţie a contractului şi a faptului că nu au mai putut participa pe o perioadă de trei luni la licitaţii organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva.

Ing. Cătălin Mutică a spus că la finalul anului trecut s-a simţit o scădere a cererii pe piaţa de lemn, care a fost practic un rezultat al inflaţiei ridicate şi al scăderii industriei producţiei de mobilă, în special. De altfel, cererea de lemn în economia românească a scăzut mult mai mult decât media pe economie a cererii. Ceea ce a dus la diminuarea interesului agenţilor economici pentru lemn, „cel puţin pentru o perioadă”.

Directorul Direcţiei Silvice Harghita a amintit că începând cu acest an ocoalele silvice din cadrul RNP – Romsilva au obligativitatea de a vinde minimum 50% din lemn în produse fasonate. Astfel, maximum 50% din lemnul valorificat de DS Harghita va fi vândut pe picior şi pentru restul se vor organiza licitaţii pentru prestări servicii de exploatare forestieră, urmând ca materialul lemnos să fie recepţionat în platformele primare şi vândut ca produse fasonate.

Ing. Cătălin Mutică a spus că, pe lângă vânzarea lemnului pe picior, DS Harghita, încă din cursul anului 2022, a comercializat o cantitate destul de importantă de material lemnos sub formă fasonată. Este vorba despre aproximativ 26.000 metri cubi, care au fost recoltaţi, transportaţi în platforme primare, sortaţi şi vânduţi prima dată, cu prioritate, către populaţie, în cazul lemnului de foc şi a celui subţire pentru construcţii rurale. Această cantitate a fost în creştere comparativ cu anii trecuţi. Lemnul de lucru a fost valorificat la licitaţii publice către agenţi economici.

Aproximativ 4.000 de metri cubi de lemn de foc şi lemn subţire pentru construcţii au fost vânduţi către populaţie

Anul trecut, DS Harghita a vândut către populaţie aproximativ 4.000 de metri cubi lemn de foc şi lemn subţire pentru construcţii rurale, de asemenea în creştere faţă de anii anteriori, când se comercializau 1.000-1.500 mc. Potrivit sursei citate, se poate observa că atunci când este scoasă la vânzare o cantitate mare de lemn sub formă de produse fasonate, atunci şi volumul de lemn de foc comercializat către populaţie creşte. Preţul la lemnul de foc vândut de Direcţia Silvică Harghita a fost de 180 de lei/metru cub la răşinoase şi 200 de lei/mc la fag. Trebuie precizat că lemnul de foc din specia fag reprezintă doar 10% din total, restul fiind de răşinoase.

Conform sursei citate, deocamdată, Direcţia Silvică Harghita nu are un flux atât de mare de lemn şi nici dotări corespunzătoare pentru a putea organiza vânzarea materialului lemnos în depozite. „Direcţia Silvică Harghita vinde un volum foarte mic de masă lemnoasă faţă de alte direcţii silvice din ţară din cauza faptului că pădurile au fost retrocedate, suprafeţele forestiere sunt răspândite, nu sunt concentrate în terenuri mari şi atunci este foarte dificil să ne organizăm comercializarea lemnului fasonat în depozite. De fapt, calculele efectuate de noi şi de colegii de la RNP – Romsilva arată foarte clar că la o cantitate de sub 7.000 de metri cubi comercializată orice depozit este ineficient”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.470 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.