Fostul ştrand „IPIC” din Miercurea-Ciuc ar putea prinde din nou viaţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Fostul ştrand „IPIC” din Miercurea-Ciuc ar putea prinde din nou viaţă
Fostul ştrand „IPIC” din Miercurea-Ciuc ar putea prinde din nou viaţă

Fostul ştrand „IPIC” din Miercurea-Ciuc ar putea prinde din nou viaţă

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc au anunţat că intenţionează să reconstruiască ştrandul municipal din localitate şi vor încerca să atragă şi fonduri guvernamentale pentru realizarea lucrărilor care, potrivit estimărilor, vor costa peste 40 de milioane de lei. Fostul ştrand „IPIC” situat în cartierul Patinoarului din Miercurea-Ciuc a fost închis în anul 2012, iar în prezent elementele sale sunt într-o stare avansată de degradare, fiind necesară practic o reconstrucţie totală. Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că studiul de fezabilitate va ajunge pe masa consiliului local la sfârşitul acestei luni şi vizează amenajarea unui ştrand modern, cu două bazine exterioare şi o baie romană pentru perioada de iarnă.

„Este un proiect care din punct de vedere social şi din punctul de vedere al comunităţii este vital. Acolo infrastructura nu ne permite să folosim actualele elemente ale fostului ştrand. Practic, vom pleca aproape de la zero, luând în considerare rigorile legii şi tendinţele pe parte de recreere în cazul ştrandurilor. Vorbim despre o investiţie, conform cifrelor furnizate, de 43 milioane de lei.

Ce înseamnă această investiţie? Înseamnă un set de clădiri care vor avea funcţii de primire a vizitatorilor, un magazin, o baie romană şi facilităţile de servicii pentru ştrand, care trebuie să fie înglobate.

A fost o dispută destul de lungă cu Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. De ce? Pentru că ştrandul face parte din arealul centrului civic, care are o reglementare specifică. Asta înseamnă că trebuie să aibă şi avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Această comisie nu a favorizat soluţia iniţială de a avea clădirile nu pe laterala bazinului de înot, ci pe partea blocurilor de pe strada Patinoarului. Aici a fost o dispută, până la urmă ne-am asumat poziţia comisiei. Vom avea un ştrand care din punct de vedere energetic va fi eficient şi va utiliza toate resursele actuale de energie verde, pentru a putea facilita funcţionarea în condiţii cât mai bune şi cu un bilanţ energetic cât mai favorabil. Dorim să facem o investiţie care şi în perioada de toamnă-iarnă-primăvară să poată să primească doritori în facilitatea băilor romane, pentru că, oricum, setul de clădiri trebuie încălzit şi iarna, aşa că este mult mai eficient să şi generăm venituri în această perioadă.

Ştrandul va fi conceput pentru recreere. Asta înseamnă că cine doreşte să facă sport va folosi în continuare bazinul de înot din Csiki Csobbano. Acest ştrand va fi pentru recreere, pentru familii cu copii mici şi pentru tineri care vor putea să vină în siguranţă. Cele două bazine vor fi concepute ca dimensiune, ca facilităţi pentru a susţine această idee”, a declarat Korodi Attila.

Se intenţionează construirea unui bazin mare, cu o suprafaţă de aproximativ 1.100 de metri pătraţi şi cu o adâncime variabilă între 100 şi 130 cm. Potrivit planurilor, va exista şi un bazin pentru copii, care va avea o suprafaţă de 150 de metri pătraţi şi o adâncime de 30-45 cm. Ambele bazine vor avea tobogane. Va fi amenajat şi un bazin minuscul pentru copiii mici. Totodată, vor fi montate panouri solare pe garduri, care vor avea şi rol de umbrire. În total, ştrandul se va întinde pe o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi, la care se vor adăuga 850 de metri pătraţi pentru parcare. Vor fi create 41 de locuri de parcare de-a lungul străzii Patinoarului, lângă intrarea în ştrand, în faţa Csíki Csobbano vor fi amenajate 9 locuri de parcare noi, iar staţia de autobuz va fi reamenajată.

În cazul în care consiliul local va aproba studiul de fezabilitate la sfârşitul acestui luni, se va realiza proiectul tehnic detaliat şi se vor căuta soluţii pentru asigurarea unei co-finanţări, în condiţiile în care este vorba despre o investiţie semnificativă.

„Înainte să luăm decizia momentului zero pentru construcţie, sigur vom încerca să folosim resurse financiare din exterior, pentru că este o sumă semnificativă. Şi va depinde dacă vom reuşi sau nu să găsim, nu prea sunt fonduri europene pentru altfel de investiţii în Regiunea Centru, sunt minime şi nu sunt accesibile, deci va trebui să folosim fonduri guvernamentale sau dacă nu se poate atunci fonduri proprii”, a precizat Korodi Attila.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.