Fermierii din judeţ ar trebui să fie despăgubiţi cu suma de 12.889.900 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Fermierii din judeţ ar trebui să fie despăgubiţi cu suma de 12.889.900 lei
Fermierii din judeţ ar trebui să fie despăgubiţi cu suma de 12.889.900 lei

Fermierii din judeţ ar trebui să fie despăgubiţi cu suma de 12.889.900 lei

Pentru pierderile cauzate de secetă

O discuţie cu ing. Török Eugen, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură (DA) Harghita, avea să mă lămurească pe deplin asupra efectelor produse de nivelul foarte scăzut al precipitaţiilor din acest an, care, potrivit specialiştilor în domeniu, a venit la pachet cu cea mai caldă lună iulie din cele multe câte au fost numărate pe teritoriul României. Aşa se face că seceta – 2015 a avut de toate şi foarte probabil va mai avea, dacă nu cumva se răzgândeşte să plece spre a lăsa loc unor ploi liniştite, numai bune înainte de însămânţări.

Interesaţi de situaţia existentă la nivel naţional, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au solicitat la un moment dat direcţiilor agricole o primă evaluare a pagubelor, lucru pe care specialiştii noştri l-au făcut, raportând la centru o suprafaţă total afectată de 162.000 ha – arabil, fâneţe şi păşuni, din care 4.900 ha cartofi. O cultură care a avut o pornire foarte bună până în momentul în care mercurul termometrelor a urcat la 33, 34 şi chiar 35 grade Celsius în aer şi 50, 60 grade la sol, când, spre necazul fermierilor din zona Ciucului de Jos şi nu numai, a… cedat, ştiute fiind preferinţele lui pentru cel mult 270 C. Era, după cum îmi atrăgea atenţia ing. Török, o situaţie ce reflecta realitatea după 50 de zile de secetă pură…

Tot atunci, de la nivelul DA Harghita li s-a solicitat primăriilor să activeze comisiile locale pentru situaţii de urgenţă şi să-i informeze pe oameni unde şi cum ar putea anunţa oficial pagubele suferite, având în vedere posibilitatea alocării unor fonduri din care ei să-şi acopere o parte din cheltuieli.

De teamă ca nu cumva judeţul nostru să rămână în afara listei privitoare la volumul pagubelor, ce-i drept mai mici decât prin alte părţi ale ţării, şeful DA şi colegii săi s-au deplasat în comune încercând să urnească lucrurile din loc, în condiţiile în care timpul deja presa.

În 6 august, prin Ordinul prefectului nr. 175 s-a constituit la nivelul judeţului o comisie mixtă din specialişti ai DA, APIA şi finanţelor publice, care, alături de o persoană din cadrul primăriilor, trebuia să verifice corectitudinea şi modul de lucru al comisiilor locale. Şi cum ordinul se execută, nu se discută, treaba a fost dusă la bun sfârşit, atâta doar că, nu în toate cazurile, pagubele depăşeau 30 de procente din total, ori în calcule trebuiau să intre doar ele.

Trecuţi printr-o experienţă similară în 2014, când i-a lovit grindina, oamenii din Cozmeni, despăgubiţi pentru pagubele produse atunci, s-au mobilizat şi acum exemplar, ceea ce prin multe alte comune nu s-a prea întâmplat, fermierii nemaigăsind în ei suficiente resurse pentru a mai sta pe la cozi şi aşa, sătui de atâta birocraţie, au lăsat lucrurile în voia Domnului!

Ce va fi, dincolo de speranţe, vom vedea, cert e că luni, 7 septembrie a.c., în situaţia finală pe care prefectul a primit-o spre a o trimite la Bucureşti, figurau 1.556 de fermieri din 24 de comune harghitene, care solicitau despăgubiri pentru 19.044 ha, din care 1.937 ha ocupate cu cartofi, suprafeţe pe care, după cum arătam anterior, pagubele depăşesc 30% din total.

Când au intrat în discuţie banii, suma totalizată părea foarte mare, dar, când s-a raportat totul la suprafaţa agricolă a judeţului, respectiv la suprafaţa ocupată cu cartofi, a rezultat că în primul caz vorbim despre 5, iar în al doilea despre 21 de procente, ceea ce, trebuie să recunoaştem, înseamnă ceva.

Referitor la perspectiva legată de despăgubiri, mai spunea d-l Török, se au în vedere următoarele: scutirea de impozit pentru persoanele fizice, care plătesc impozit pe baza normelor de venit, solicitarea de fonduri europene şi chiar un sprijin minimis pentru persoanele juridice, idee în care s-au şi întocmit două tabele distincte.

Cu sublinierea că la diminuarea suprafeţei iniţial raportate au mai contribuit şi ultimele ploi, care au revigorat cât de cât păşunile şi fâneţele, mai reţin că efectivele de bovine şi ovine din judeţ nu au scăzut, ba dimpotrivă, iar paiele „ca niciodată, au fost strânse foarte repede mai peste tot, pentru a se completa stocurile de furaje ale iernii care încet, încet se apropie”.

Şi acum iată suma estimată pentru pagubele produse în agricultura judeţului Harghita: 12.889.900 lei în total. „Pare mult, dar ea înseamnă, în medie, doar 676 lei/ha, diferenţiat de la cultură la cultură”, a precizat clar directorul executiv al DA, care a mai adăugat că în calcul s-au luat nu propunerile fermierilor, ci producţia medie cu care se lucrează la stabilirea normelor de venit, respectiv preţurile propuse pentru anul în curs de Direcţia pentru Agricultură şi Consiliul Judeţean Harghita. Astfel, la cartof s-au avut în vedere 23 de tone/ha, producţie medie întâmplător egală cu producţia medie a anului trecut, şi 0,60 lei/kg valorificat, calcul din care, pe bază de deviz, rezultă că, faţă de cheltuielile reale de 12.688 lei/ha se vor recupera 4.760 lei/ha, restul fiind pierdere curată! Asta dacă sumele de despăgubire vor fi să ajungă la păgubiţi, că altfel n-avem decât să blestemăm pe mai departe seceta şi să visăm cu ochii deschişi la un sistem de irigaţii, chiar şi aici în Harghita…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.