Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Romanian Gendarmerie International Exercise 2015 (ROGENDINTEX) | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Societate » Romanian Gendarmerie International Exercise 2015 (ROGENDINTEX)
Romanian Gendarmerie International Exercise 2015 (ROGENDINTEX)

Romanian Gendarmerie International Exercise 2015 (ROGENDINTEX)

În perioada 7-11 septembrie a.c. se desfăşoară la sediul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni (dar şi la locaţia din Sfântu-Gheorghe) o parte dintre activităţile specifice ale exerciţiului internaţional de stat major cu acţiune în teren Romanian Gendarmerie International Exercise 2015 (RoGendIntEx 2015), aflat la cea de-a cincea ediţie.

Exerciţiul internaţional, care se desfăşoară în contextul deţinerii, în anul 2015, de România, prin Jandarmeria Română, a preşedinţiei CIMIN a EUROGENDFOR (Forţa de Jandarmerie Europeană), reuneşte participarea a 21 de state şi organizaţii, inclusiv România.

RoGendIntEx 2015 este cel mai amplu exerciţiu internaţional organizat de Jandarmeria Română, primul care implică folosirea de forţe în teren şi se desfăşoară pe teritoriul a patru judeţe (Dâmboviţa, Covasna, Braşov şi Harghita), cu comandamentul la sediul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri.

RoGendIntEx 2015 are ca scop antrenarea forţelor de jandarmerie şi poliţie provenind din state diferite, pentru a le creşte capabilitatea în domeniul gestionării unor situaţii de criză, în perspectiva desfăşurării de misiuni internaţionale.

De asemenea, prin intermediul acestor exerciţii de antrenament, care se desfăşoară în baza unor scenarii adaptate după fapte reale, se pune un accent deosebit pe asigurarea coeziunii participanţilor de naţionalităţi diferite, precum şi pentru stabilirea unor proceduri comune de lucru, cu respectarea prevederilor legislaţiei internaţionale, în special în ceea ce priveşte drepturile omului.

Scenariul pus în aplicare în acest an şi concluziile care se vor desprinde în urma desfăşurării exerciţiului reprezintă un test al capabilităţii Jandarmeriei Române de a organiza un stagiu de antrenament de tip EUPST (European Union Police Services Training) şi al nivelului ridicat de expertiză al jandarmilor români, în ceea ce priveşte lucrul într-un mediu internaţional şi gestionarea situaţiilor de criză.

Menţionăm că toate activităţile care se vor desfăşura în teren, pe teritoriul judeţelor Dâmboviţa, Covasna, Braşov şi Harghita, au drept scop evaluarea modalităţii de gestionare a situaţiilor prevăzute de scenariul exerciţiului şi vor fi urmărite de observatori şi evaluatori internaţionali şi naţionali.

Exerciţiile, care implică şi folosirea mijloacelor specifice aflate în dotarea jandarmilor români, nu se vor desfăşura în zone publice şi nu vor presupune restricţii de circulaţie.

Ciprian-Tudor Dudila, purtătorul de cuvânt al Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.