Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fără atestat, nu sunt recunoscute ca tradiţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Fără atestat, nu sunt recunoscute ca tradiţionale
Fără atestat, nu sunt recunoscute ca tradiţionale

Fără atestat, nu sunt recunoscute ca tradiţionale

Cu ceva timp în urmă, un domn foarte bine informat îmi spunea că în România există înregistrate atâtea produse tradiţionale câte nu sunt în toate ţările Uniunii Europene la un loc. Sigur, atunci mi s-a părut că glumeşte, dar, puţin mai târziu, după apariţia Ordinului comun al MADR, MS şi APC nr. 724/1082/360 din 2013, am înţeles că vorbea serios, aşa cum serioasă era şi problema în toată complexitatea ei de vreme ce acolo, la nivel central, regulile jocului aveau să fie drastic schimbate.

Fac această afirmaţie întrucât, în urma discuţiei pe care am avut-o cu d-na ing. György Erzsebet, consilier al DAJ Harghita, am înţeles că doi producători din judeţ, unul din Gheorgheni, celălalt din Armăşeni, nu au primit de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale atestatul pentru produsele lor deoarece nu puteau dovedi cu documente în regulă vechimea reţetelor pe care le foloseau întru obţinerea pâinii şi caşului, al căror miros străbate parcă prin negura vremurilor. Dar de unde astfel de documente, că bunicii şi străbunicii producătorilor de azi nu lăsau urmaşilor o reţetă scrisă, ci una ce se transmitea pe cale orală, ale cărei secrete erau, probabil, ţinute departe de ochii şi urechile curioşilor, aşa cum ţinute sunt şi în zilele noastre reţetele unor băuturi spirtoase ori răcoritoare, ca să mă rezum doar la atât, obţinute şi lansate pe piaţă de companii naţionale sau multinaţionale foarte cunoscute.

Problema e că în caietul de sarcini, ca parte a dosarului ce trebuie depus spre verificare la DAJ Harghita, trebuie să existe şi un document care să facă trimitere exactă la vechimea produsului tradiţional şi asta se dovedeşte a fi o mare încercare.

Dar, după cum arăta doamna György, oamenii nu au renunţat la a găsi o dovadă care să le susţină solicitarea, mai ales acum că termenul pentru atestarea produselor tradiţionale a fost prelungit până la sfârşitul lunii viitoare. Aşa că fiecare producător interesat a început să caute câte ceva prin rafturile prăfuite, la figurat vorbind, ale bibliotecilor sau răsfoind atent paginile monografiilor localităţilor în care îşi dorm acum somnul strămoşii lor.

În aceeaşi idee, dacă îmi este permis, nici o discuţie cu preotul din comunitate n-ar fi, după părerea mea, lipsită de sens, fiindcă el ar putea şti dacă astfel de informaţii nu au fost cumva reţinute şi pe unele înscrisuri bisericeşti.

Oricum, regula e regulă şi respectarea ei nu este benevolă pentru că, neprimind atestatul, nu mai poţi pretinde că ieşi pe piaţă cu un produs tradiţional, recunoscut ca atare.

În judeţul nostru, până în 11 septembrie a.c., data la care fusese fixat primul termen de prelungire a atestatelor existente, erau 17 producători şi 47 de produse tradiţionale, din care doar doi producători au încercat să obţină atestatul, eşuând după cum vă povesteam, în finalizarea demersului lor. Acum, atât ei, cât şi ceilalţi se încăpăţânează în bine să îşi depună la timp dosarele, din care să nu lipsească documentul ce face trimitere la anul de naştere al produsului.

Sigur, pe lângă această condiţie, „piatră de moară” într-o tentativă ce urmează a face legătura între generaţii, mai există şi altele ce par mai uşor de îndeplinit. Între ele tradiţionalitatea, care presupune numai folosirea de materii prime tradiţionale, prelucrarea ei manuală şi interdicţia utilizării unor aditivi, ori cantităţile maxime ce se pot obţine într-un anumit interval de timp.

Obişnuită ca atâţia alţi locuitori ai municipiului Miercurea-Ciuc, care găzduieşte periodic un târg al produselor tradiţionale, eu le ţin pumnii celor ce se învrednicesc să ni le ofere spre vânzare, cu speranţa că ce spun ei că e tradiţional va avea şi acoperire în scripte, prin chiar atestatul pe care şi-l doresc atât de mult.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.