Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Energie verde pentru apă şi canalizare | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Energie verde pentru apă şi canalizare
Energie verde pentru apă şi canalizare

Energie verde pentru apă şi canalizare

  • Au fost montate sisteme fotovoltaice în zona staţiilor de epurare şi instalaţiilor operatorului regional Harvíz din mai multe localităţi harghitene

Operatorul regional de apă şi canalizare Harvíz SA a anunţat amplasarea de sisteme fotovoltaice în zona staţiilor de epurare şi a altor instalaţii ale companiei din mai multe localităţi ale judeţului, lucrările fiind realizate prin intermediul unei finanţări substanţiale obţinute prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Directorul general al companiei Harvíz SA, Bogáti Csaba, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Primăriei Miercurea-Ciuc, că au fost montate sisteme fotovoltaice în mai multe localităţi ale judeţului, respectiv în Miercurea-Ciuc, Siculeni, Mădăraş, Dăneşti, Cârţa, Tomeşti, Sândominic, Sânmartin, Tuşnad, Vlăhiţa, Zetea, Târnoviţa, Odorheiu Secuiesc şi Praid, iar utilizarea acestora va contribui la o scădere a costurilor legate de energia electrică şi implicit la furnizarea de servicii cât mai bune, la preţuri cât mai accesibile. Acesta a amintit că în cazul proiectelor depuse în cadrul POIM au fost înregistrate dificultăţi, în anii anteriori, în întreaga ţară, iar din cauza progresului slab au fost căutate la nivel central soluţii alternative.

„S-au lansat două proiecte mai mici, unul privind degitalizarea, la care am aplicat şi noi, şi celălalt legat de eficientizarea energetică, mai ales că a apărut şi criza energetică care a afectat toată Europa. Dintre cei 45 de operatori regionali la nivel de ţară, 29 au demarat acest proiect, iar valoarea care s-a pus la bătaie pe toată ţara este de 355 de milioane de lei, din care proiectul nostru al Harvíz, ca mărime, este al şaptelea dintre cele 29 şi are o valoare de aproape 21 de milioane de lei. Finanţarea este conform POIM, deci 6 la sută este aportul propriu şi restul sunt bani europeni şi guvernamentali, deci un proiect foarte avantajos, care se poate realiza foarte repede şi duce imediat la rezultate, la scăderi de costuri”, a afirmat Bogáti Csaba.

Acesta a precizat că s-a luat în considerare, pentru proiect, consumul de energie electrică pe anul 2021 şi era necesar ca toate documentele să fie în regulă în cazul terenurilor pe care s-au amplasat sistemele fotovoltaice. „Inventariind tot ce avem noi şi tot ce era în regulă, am reuşit să aplicăm pentru localităţi, cu circa 2.513 kw instalaţi care, ca şi producţie, în condiţiile puţin mai grele de aici din Ciuc, o să producă anual probabil cam 2,8 milioane de kilowaţi anual, care faţă de cele 6,5 milioane de kilowaţi cât este consumul pe întreaga arie a Harvíz, care reprezintă în jur de două treimi din judeţul Harghita, este un aport destul de serios şi putem să spunem că circa jumătate din această cantitate va putea fi consumată atunci când se produce, iar restul să fie, să zicem, folosit la un preţ mai avantajos, care conform OUG-ului de acum o lună şi jumătate, care aşteaptă normele, probabil că o să permită o redistribuire a acestui curent produs şi neutilizat la acel loc. Din punct de vedere fizic, normal că am căutat să instalăm în locurile unde sunt consumuri cât mai mari, staţiile de epurare în general, unde consumul este liniar şi unde putem să spunem că avem şanse astfel încât cantitatea produsă să fie utilizată cât mai mult instant în momentul producerii. Bineînţeles că pe termen lung, întrucât se spune că la aceste staţii fotovoltaice de obicei în 25 de ani se ajunge la situaţia în care capacitatea scade cam la 80 la sută, o să ajute foarte mult la economisirea de costuri. Întrucât preţurile se calculează întotdeauna pe baza unui plan de afaceri, dar care ţine cont de preţurile efective, ar trebui să ducă la situaţia în care, dacă se va relaxa un pic formarea preţurilor, în zona noastră de operare preţul de furnizare final să fie cu atât mai mic cu cât reuşim să economisim din curent sau din orice alte cheltuieli, pentru că ideea ar fi să reuşim să furnizăm servicii cât mai bune, dar la un preţ cât mai accesibil. De multe ori spunem că ne aşteptăm ca tineretul să nu plece de aici din ţară, dar pentru aceasta trebuie condiţii, în orice sat sau în orice comună unde operăm şi noi”, a spus Bogáti Csaba.

La rândul său, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că în localitate au fost montate lângă staţia de epurare 1.600 de panouri fotovoltaice, iar lângă rezervoarele de apă de pe dealul Nagy Laji alte 26.

„În total vorbim în cazul staţiei de epurare despre o capacitate de producţie efectivă anuală de 1.012 megawaţi, în condiţiile în care necesarul staţiei de epurare în 2021 era de 1.041 de megawaţi. La rezervoarele de apă avem o utilizare anuală a energiei electrice de 16 megawaţi, iar producţia va fi tot de 16 megawaţi calculaţi. Este un proiect care vizează tot arealul de servicii, aşa că săptămâna viitoare vom prezenta şi proiectele din zona Ciucului de Sus şi Odorhei. Este un proiect care sigur va contribui la eficientizarea costurilor de producţie, asta însemnând costuri mai rezonabile pentru furnizarea apei potabile şi epurarea apelor uzate. Scopul este ca acea curbă de mărire a costurilor care merge paralel cu inflaţia, costurile de resurse umane şi tehnologice, să aibă o ascendenţă temperată şi să putem permanent atunci când avem obligaţia de a cere noi tarife Agenţiei Naţionale de Servicii Publice să putem să solicităm avizare pentru costuri mai puţin crescute faţă de cele generale. Populaţia va simţi efectele pe termen mediu şi lung, pentru că noi având costuri mai reduse de producţie înseamnă că, în momentul în care conform legii vom avea obligaţia de a cere aprobarea pentru acoperirea costurilor de producţie, la partea de tarifare vom cere tarife mai mici întotdeauna. Asta înseamnă că şi în condiţiile în care avem creşteri la resursele umane, la inflaţia generală, nu vom avea creşteri la costuri tehnologice atât de mari în comparaţie cu o companie care nu are o capacitate atât de importantă de energie verde inclusă în producţie”, a precizat Korodi Attila.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.