Campusul de la „O.C. Tăslăuanu” are şanse să intre în procedura de licitaţie; soluţie de rezervă pentru reţeaua de gaz; veşti bune pentru o sală polivalentă şi pentru staţia de ambulanţă; proiecte pe canalizare
În această săptămână, primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, însoţit de consilierul local şi preşedintele PNL Harghita, Sebastian Buzilă, a fost la Bucureşti, unde au avut loc discuţii cu reprezentanţii mai multor instituţii. Este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (unde cei doi au avut o întâlnire cu ministrul Ion Ştefan), Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Naţională de Locuinţe şi Ministerul Sănătăţii (la întâlnire a participat secretarul de stat Andrei Baciu).
După discuţiile purtate la cele patru instituţii, Stelu Platon preciza că s-a întors cu câteva veşti bune pentru topliţeni.
A trecut de Compania Naţională de Investiţii şi are şanse mari să intre în procedură de licitaţie campusul şcolar de la Liceul „O.C. Tăslăuanu”. Este, spunea edilul, o investiţie care se ridică la 12 milioane de lei şi care a început în 2007, abandonată de-a lungul timpului, dar reluată de câţiva ani, iar acum, cu şanse foarte mari de a fi finanţată, a intra în procedură de licitaţie.
Veşti bune sunt şi în ceea ce priveşte sala polivalentă. Într-un oraş cu o mare tradiţie în volei, cu doi antrenori de lot naţional (fraţii Macarie), prezenţa unei săli polivalente cu o capacitate de 500 de locuri, care să poată găzdui competiţii oficiale este necesară, preciza Stelu Platon. Cu atât mai mult cu cât, celelalte săli de sport existente în prezent în municipiu nu pot găzdui şi spectatori la meciuri.
În ceea ce priveşte infrastructura de apă, canalizare şi de drumuri, la Bucureşti s-au purtat discuţii asupra a două proiecte. Este vorba de o finanţare de aproximativ 4 milioane de lei care se doreşte a fi obţinută din fondul de rezervă al ministerului pentru lucrări de canalizare şi asfaltare. Totodată, la CNI s-a depus un proiect pentru reabilitarea staţiei de captare a apei, lucrări de modernizare a staţiei de tratare şi înlocuirea a aproximativ 10 km de conductă. Va fi o investiţie estimată la 20 de milioane de lei, motiv pentru care se speră să se obţină o finanţare prin CNI, deoarece „din fonduri proprii nu cred să reuşim”, preciza primarul municipiului Topliţa.
Chiar dacă în prezent Agenţia Naţională a Locuinţelor nu finanţează investiţii noi, există speranţe ca după următoarea rectificare bugetară a Guvernului să se aloce fonduri şi pentru unele lucrări noi. Din acest motiv, Topliţa a depus la CNI o cerere de finanţare cu deviz pentru 12 apartamente de serviciu. Acestea, arăta Stelu Platon, „sunt absolut necesare pentru specialiştii care mai vin în municipiul nostru” şi pentru că la dispoziţia Consiliului Local nu se află apartamente de serviciu.
În urma discuţiilor purtate la Ministerul Sănătăţii, managerul Spitalului municipal Topliţa va prezenta, la Bucureşti, o listă de investiţii pentru unitatea medicală care cuprinde atât lucrări, cât şi dotări pentru secţii.
„Încercăm, împreună cu Consiliul Judeţean şi cu Ministerul, să reluăm staţia de ambulanţă de la Topliţa. Este un proiect plimbat de vreo 10 ani prin diverse locuri; poate reuşim acum. Cum spuneam, cofinanţate de Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean şi probabil Consiliul Local Topliţa”, spunea Stelu Platon.
Două soluţii pentru gazul din Topliţa
După vizita din această săptămână pe care primarul Topliţei a efectuat-o la Bucureşti, există două soluţii în ceea ce priveşte gazul din municipiu.
Scriam la sfârşitul anului trecut că nici la a doua licitaţie nu se prezentase vreo firmă, motiv pentru care s-a hotărât cofinanţarea lucrării. Astfel, pentru cea de-a treia licitaţie, al cărei termen este începutul lunii martie, Consiliul Local asigură o cofinanţare de 50%. Dacă nici acum nu se va prezenta vreo firmă, atunci se va apela la soluţia de rezervă. Este vorba de un program pilot pe care încearcă să-l deschidă Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei prin care să se finanţeze din fonduri europene înfiinţarea de noi reţele de distribuţie a gazului.
LIVIU CÂMPEAN