Direcţia Silvică (DS) Harghita şi-a propus să regenereze în campania de împăduriri din această primăvară o suprafaţă totală de peste 290 de hectare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Direcţia Silvică (DS) Harghita şi-a propus să regenereze în campania de împăduriri din această primăvară o suprafaţă totală de peste 290 de hectare
Direcţia Silvică (DS) Harghita şi-a propus să regenereze în campania de împăduriri din această primăvară o suprafaţă totală de peste 290 de hectare

Direcţia Silvică (DS) Harghita şi-a propus să regenereze în campania de împăduriri din această primăvară o suprafaţă totală de peste 290 de hectare

  • Din această suprafaţă, pe 165 de hectare vor fi plantări efective de puieţi, iar diferenţa reprezintă regenerări naturale
  • Pentru împăduriri vor fi folosiţi aproximativ 750.000 de puieţi

Direcţia Silvică (DS) Harghita şi-a propus să regenereze în campania de împăduriri din această primăvară o suprafaţă totală de 291 de hectare în fondul forestier de stat şi în cel privat administrat de instituţie, atât prin plantări de puieţi, cât şi prin regenerări naturale. În 2022, direcţia silvică şi-a propus să regenereze în total o suprafaţă de 256 ha, dar la finalul campaniei au fost redate circuitului productiv 269 ha.

În fiecare an, în România, conform Codului silvic, începând din 15 martie şi până în 15 aprilie se desfăşoară Luna plantării arborilor. În judeţul Harghita, însă, campania de împăduriri începe mai târziu, din cauza faptului că este o zonă montană şi condiţiile meteorologice nu permit începerea lucrărilor mai devreme.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, ne-a declarat că la nivelul direcţiei silvice se execută lucrări de împăduriri doar primăvara, nu şi toamna. „Direcţia Silvică Harghita în mod particular execută lucrări de împădurire doar primăvara, aceasta şi datorită faptului că mizăm foarte mult pe regenerări naturale şi nu mai insistăm să plantăm şi toamna. Cadrul natural specific al zonei montane oferă o stabilitate mai mare plantaţiilor de primăvară şi atunci toate campaniile noastre de împăduriri încep în primăvară şi se termină la începutul verii”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Conform sursei citate, ca în fiecare an, în zona de munte, plantările de primăvară încep cu o lună mai târziu, cu aproximaţie la jumătatea lunii aprilie, din cauza faptului că mare parte a suprafeţelor forestiere de plantat sunt pe versanţi, la peste o mie de metri altitudine. Deocamdată, versanţii sunt înzăpeziţi şi solul este îngheţat. De altfel, solul este îngheţat şi în pepiniere, iar puieţii încă nu pot fi scoşi. „Astfel că lucrările vor debuta în a doua jumătate a lunii aprilie, ca în fiecare an, şi avem toate mijloacele necesare din punct de vedere al forţei de muncă, uneltele, inclusiv materialul săditor şi putem spune că vom avea o campanie care se va finaliza cu succes”, a arătat directorul DS Harghita.

Potrivit acestuia, din totalul de 291 de hectare ce urmează a fi redate circuitului productiv, 165 ha vor fi împăduriri integrale şi 126 ha vor fi regenerări naturale.

Din cele 165 de hectare de împăduriri efective, 42 ha vor fi în fond forestier de stat şi 123 în fond forestier administrat de direcţia silvică, dar care aparţine altor proprietari. Regenerările naturale vor fi finalizate pe 13 ha în fond forestier de stat şi 113 ha pe suprafeţele private administrate de DS Harghita.

În această primăvară va fi împădurită cea mai mare parte a suprafeţelor afectate de doborâturile de vânt din 2020

„Din totalul suprafeţei care va fi redată circuitului productiv, 43% sunt terenuri regenerate natural. Deci ne apropiem destul de mult de 50% din suprafaţa totală pe care o redăm circuitului productiv cu regenerări naturale. Ceea ce este un lucru foarte bun. Aceasta înseamnă că foarte multe arborete provin din regenerare naturală, din sămânţa oferită de arborii limitrofi, ceea ce arată că urmărim tipul natural fundamental de pădure în zonele respective. Totuşi, niciodată nu o să putem ajunge la 100% regenerări naturale, deoarece în zona de munte chiar dacă am sista tăierile rase în molidişuri, care sunt singurele permise, goluri tot se vor produce din cauza doborâturilor de vânt, care apar regulat în molidişuri şi aceste goluri nu pot fi regenerate profesionist decât prin împăduriri integrale. Dar şi aici putem urmări tipul natural fundamental de pădure, întrucât avem posibilitatea să ne susţinem materialul săditor prin pepinierele noastre şi să respectăm schemele de împăduriri conform standardelor în vigoare”, a afirmat directorul DS Harghita.

Codul silvic prevede că împăduririle se execută după ce au trecut două sezoane de vegetaţie de la reprimirea parchetelor de exploatare. Astfel, anul acesta se împădureşte cea mai mare parte a suprafeţelor afectate de doborâturile de vânt din 2020. Ing. Cătălin Mutică a explicat că mai sunt anumite zone în care exploatarea a început mai târziu, reprimirea parchetelor şi mai târziu şi atunci cele două sezoane de vegetaţie se vor împlini anul viitor.

Acesta a mai spus că în această primăvară vor fi executate şi lucrări de completări în plantaţiile din anii trecuţi. Este vorba despre acele plantaţii în care un anumit număr de puieţi s-au uscat şi în care se intervine pentru a se atinge un grad optim de plantare.

Astfel, vor fi efectuate completări pe 38 de hectare, din care 11 ha vor fi în fond forestier de stat şi 27 pe suprafeţele administrate de direcţia silvică, dar care aparţin altor proprietari.

Marea majoritate a puieţilor sunt produşi în pepinierele proprii

Pentru lucrările de împăduriri efective, Direcţia Silvică Harghita va folosi aproximativ 750.000 de puieţi, marea majoritate a acestora fiind produşi în pepinierele proprii. DS Harghita are o pepinieră centrală la Gheorgheni şi pepiniere mai mici la nivelul celor cinci ocoale silvice din cadrul instituţiei.

Din cei aproximativ 750.000 de puieţi ce vor fi folosiţi în această primăvară, cei mai mulţi vor fi din specia molid, peste 600.000. Vor mai fi plantaţi aproximativ 40.000 de puieţi din specia brad, 38.000 – gorun, în zona deluroasă de la Ocolul Silvic Homorod, 45.000 – paltin de munte.

La direcţia silvică există un deficit de puieţi doar din specia forestieră larice, de 3.000 de bucăţi, care vor fi achiziţionaţi de la alte direcţii silvice.

Acţiuni de conştientizare cu privire la importanţa împăduririlor

Directorul DS Harghita a mai spus că şi în acest an la nivelul celor cinci ocoale silvice – Miercurea-Ciuc, Homorod, Topliţa, Borsec şi Tulgheş – se vor desfăşura acţiuni de conştientizare cu privire la importanţa împăduririlor, în special cu elevi. „Este în tradiţia ocoalelor silvice să promoveze această Lună a plantării arborilor, importanţa împăduririlor, a dezvoltării durabile a fondului forestier, în special în rândul elevilor. Fiecare ocol silvic colaborează cu majoritatea şcolilor şi a liceelor din zona respectivă”, a declarat directorul DS Harghita.

Acesta a precizat că în planul de învăţământ sunt mai multe perioade în care elevii au posibilitatea să participe la astfel de acţiuni: Săptămâna altfel, Săptămâna verde. Fiecare ocol silvic din cadrul direcţiei încheie şi protocoale în acest sens cu conducerile instituţiilor de învăţământ.

Ca în fiecare an, va fi organizat şi un concurs de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, la care participă elevi de la liceele cu profil silvic din ţară. Din judeţul nostru participă licee din Miercurea-Ciuc şi Corbu.

„Există acţiuni de conştientizare şi aşteptăm şi propuneri din partea societăţii civile. Dacă există solicitări în acest sens, încercăm să le onorăm pe toate”, a spus ing. Cătălin Mutică. Acesta a precizat, totuşi, că într-un judeţ ca Harghita, care are o suprafaţă împădurită de aproximativ 45% şi sunt ocoale silvice stabile de stat şi private, nu prin aceste acţiuni cu elevii sau cu societatea civilă se reface fondul forestier. „Aceste acţiuni se referă efectiv la conştientizare, la transmiterea importanţei acestui valoros fond forestier pe care îl administrăm pentru buna dezvoltare durabilă”, a spus directorul direcţiei silvice, precizând că silvicultorii sunt cei care se ocupă efectiv de împădurirea suprafeţelor forestiere.

În acest context, amintim că astăzi se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Pădurilor.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 90.470 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, aproape 23.000 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari, dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha.

***

La nivel naţional, RNP – Romsilva va planta circa 20 de milioane de puieţi forestieri şi va regenera 9.643 hectare fond forestier proprietatea publică a statului în cursul campaniei de împăduriri de primăvară. Din acestea, pe 6.766 hectare vor fi efectuate regenerări naturale, iar pe 2.877 hectare regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.