Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din activitatea pe 2016 a OCPI Harghita (2): Boicotarea implementării în judeţ a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară? | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Din activitatea pe 2016 a OCPI Harghita (2): Boicotarea implementării în judeţ a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară?
Din activitatea pe 2016 a OCPI Harghita (2): Boicotarea implementării în judeţ a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară?
Localitatea unde s-a reușit cadastrarea celor mai multe imobile este Ciceu

Din activitatea pe 2016 a OCPI Harghita (2): Boicotarea implementării în judeţ a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară?

Unul dintre cele mai importante obiective ale ANCPI este implementarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Obiectivul principal al acestui program este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară.

În judeţul Harghita, implementarea PNCCF în anul 2016 a întâmpinat o serie de dificultăţi, care au condus la situaţia în care în doar şapte localităţi au fost recepţionate documente tehnice şi au fost deschise cărţi funciare (Ciceu, Dăneşti, Păuleni-Ciuc, Sânmartin, Satu Mare, Ulieş, Tulgheş).

Potrivit directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita, jur. Sorin Nicolae Truţă, „odată cu apariţia OUG nr. 35/2016, publicată în Monitorul Oficial la finele lunii iunie, a avut loc o schimbare de paradigmă, în sensul că s-au creat premisele pentru finanţarea lucrărilor de înregistrare sistematică iniţiate de UAT-uri, având ca obiect sectoarele cadastrale”.

Astfel, anul trecut, 62 de localităţi au primit câte 135.000 de lei în cadrul acestui program, fiind exceptate unităţile administrativ-teritoriale (UAT) unde se realiza cadastru general sau care erau propuse pentru cadastru general – Sâncrăieni, Remetea, Sândominic, Subcetate şi Gălăuţaş.

În cele ce urmează vom prezenta, potrivit directorului OCPI Harghita, cum au decurs lucrurile anul trecut în judeţ, în ceea ce priveşte Programul Naţional de Cadastru.

Potrivit sursei citate, „OCPI Harghita a încheiat în cursul lunii august 34 de contracte de finanţare cu UAT-urile care au solicitat finanţare după intrarea în vigoare a Procedurii şi a modalităţii de alocare a sumelor, precum şi raportarea de către beneficiari a stadiului de execuţie a lucrărilor, în conformitate cu art. 9, alin. (346) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, cu modificările şi completările ulterioare aduse de OUG nr. 35/2016.

Toate UAT-urile care nu au încheiat contracte de finanţare au transmis negaţii la OCPI Harghita”.

Din cele 34 de localităţi care au încheiat contracte de finanţare, doar 15 UAT-uri (Ciceu, Ulieş, Satu-Mare, Dăneşti, Păuleni-Ciuc, Sânmartin, Tulgheş, Lueta, Corund, Plăieşii de Jos, Praid, Sânsimion, Voşlăbeni, Ditrău, Ciumani) au reuşit să încheie contracte de achiziţie publică.

Localităţile care au încheiat contracte de finanţare şi nu au reuşit să încheie contracte de achiziţie publică, cu excepţia UAT Cristuru-Secuiesc, au cerut denunţarea unilaterală a contractelor de finanţare. UAT Cristuru-Secuiesc a fost notificată că la data de 31.12.2016 a încetat de drept contractul de finanţare, urmare a faptului că nu a solicitat încheierea unui act adiţional la acesta.

Dintre localităţile care au încheiat contracte de achiziţie publică, patru primării (Sânsimion, Voşlăbeni, Ditrău, Ciumani) au solicitat denunţarea unilaterală a contractelor de finanţare, datorită faptului că s-au retras executanţii lucrărilor şi două UAT-uri (Lueta, Plăieşii de Jos) au fost notificate că la data de 31.12.2016 a încetat de drept contractul de finanţare, urmare a faptului că nu au solicitat încheierea unui act adiţional la acesta.

UAT-urile Corund, Lueta, Plăieşii de Jos şi Praid au fost notificate de către OCPI Harghita cu privire la faptul că nedepunerea lucrărilor în termenele agreate la încheierea contractului de finanţare anual va face imposibilă recepţia şi plata în cursul anului 2016.

Două primării (Corund, Praid) au încheiat acte adiţionale la contractele de finanţare încheiate cu OCPI Harghita, prin care s-a prelungit termenul acestora până la data de 30.06.2017.

Astfel, după cum am arătat mai sus, doar în cazul a şapte localităţi s-a efectuat recepţia documentelor tehnice ale cadastrului şi a migrării datelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, fiind deschise în total 2.315 cărţi funciare.

Unde s-a vrut, s-a putut

Şi totuşi, de ce aşa puţine localităţi au reuşit să contracteze lucrări de cadastru în cadrul acestui program? Un posibil răspuns ar fi termenul scurt de la contractarea lucrărilor şi până la finalizarea lor.

Însă directorul OCPI Harghita consideră că unde s-a dorit, s-a putut. „Se poate observa că unde s-a vrut, s-a putut. Astfel, localitatea unde s-a reuşit cadastrarea celor mai multe imobile este Ciceu, cu 569 de imobile şi cărţi funciare deschise în patru sectoare cadastrale; iar localitatea cu cel mai mic număr de imobile este Dăneşti, cu 125 imobile.

Extrapolând, dacă fiecare localitate care putea să beneficieze de finanţare ar fi cadastrat numărul imobilelor cadastrate de UAT Ciceu, am fi avut la nivelul judeţului 34.709 de imobile şi cărţi funciare recepţionate în cursul anului 2016. Dacă ar fi cadastrat numărul minim de 125, am fi avut 7.625 de imobile cadastrate şi cărţi funciare. Din păcate, au fost recepţionate doar 2.315 imobile şi au fost deschise tot atâtea cărţi funciare”, a spus jur. Sorin Nicolae Truţă.

De asemenea, OCPI Harghita a organizat întâlniri, la Prefectura Harghita, cu primarii localităţilor din judeţ şi cu persoanele autorizate să efectueze lucrări de cadastru în care a promovat şi diseminat informaţiile legate de posibilitatea încheierii contractelor de finanţare: în 28 iulie şi, respectiv, 3 august 2016.

„Deşi majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale au încheiat contracte de finanţare cu oficiul teritorial, doar o parte dintre acestea au reuşit să încheie contracte de achiziţie publică”, mai arată şeful OCPI Harghita.

O cauză a situaţiei existente la nivelul judeţului din acest punct de vedere ar fi o anumită formă de prezentare a Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară de către media de expresie maghiară din Harghita, care a publicat observaţiile critice ale dr. Rákossy Botond József, preşedintele Asociaţiei locale Harghita a Uniunii Geodezilor din România, care i-a atenţionat în mod public pe primarii şi persoanele autorizate că vor fi făcute responsabile în cazul unui eventual eşec (a se vedea articolul cu titlul, tradus, Intabularea gratuită din nou pe capul nostru, apărut în ziarul Hargita Népe).

Cu toate acestea, primarii şi executanţii lucrărilor recepţionate nu au întâmpinat piedici în relaţia cu Oficiul de Cadastru, „astfel speculaţiile şi temerile aruncate în presă de unii formatori de opinie au fost nejustificate”, mai arată jur. Sorin Nicolae Truţă.

Dincolo de aceste controverse şi dispute, se poate observa că judeţul Harghita rămâne în urmă din acest punct de vedere.

Aşa cum vom vedea într-un număr viitor al ziarului că a rămas cu mult în urmă şi în ceea ce priveşte punerea în posesie a foştilor proprietari şi finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.