Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dificultăţile transportului public judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Dificultăţile transportului public judeţean
Dificultăţile transportului public judeţean

Dificultăţile transportului public judeţean

Judeţul Harghita este printre judeţele mai puţin dezvoltate din ţară, aflându-se şi într-o zonă muntoasă, care face ca transportul să fie mai anevoios din cauza rutelor aflate în curbe cu nivel crescut de declivitate, mai ales în condiţii de iarnă. Din cauza numărului mic de pasageri, multe dintre traseele parcurse de operatorii de transport nu sunt rentabile.

Consiliul Judeţean Harghita a susţinut o conferinţă de presă cu scopul de a discuta dificultăţile transportului interjudeţean în comun. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de operatorii de transport şi faţă de elevii care depind de transportatori pentru a ajunge la unităţile de învăţământ.

„Guvernul nu a reuşit să managerieze problema transporturilor în comun, suntem în continuare în situaţia în care plăţile pentru transportatori în majoritatea judeţelor nu sunt făcute”, a declarat Borboly Csaba.

Potrivit preşedintelui CJ, operatorilor de transport nu li s-au decontat facturile pe parcursul a trei luni, octombrie, noiembrie şi decembrie. În ultima lună a lui 2023, acestora li s-a cerut înapoi şi partea decontată din luna septembrie a anului trecut, sumă care cuprinde şi dobândă.

Există la nivel european o directivă care prevede organizarea transportului în comun, însă în România aceasta încă nu este reglementată şi care încă, din punct de vedere economic, nu este rentabilă. „Noi, Consiliul Judeţean, am început demersurile pentru a implementa directiva transporturilor publice, dar din cauza neînţelegerii dintre instituţii am avut foarte multe obstacole în a finaliza acest proces”, a spus preşedintele. Conform sursei citate, Consiliul Judeţean nu a putut începe licitaţiile publice, până ce o firma de specialitate, din Bucureşti, nu a făcut un studiu de specialitate în acest sens, proces care a durat 5 luni şi care a împiedicat toate demersurile.

Din cauza lipsei de transport, dar şi a organizării ineficiente creşte şi abandonul şcolar, descurajându-i pe cei care provin din medii mai puţin dezvoltate. Totodată, această lipsă a transportului reduce accesul persoanelor la serviciile esenţiale, contribuie negativ la egalitatea de şanse şi nu sprijină ocuparea eficientă a forţei de muncă.

Chiar dacă potrivit legii transportul elevilor este unul gratuit, multe dintre judeţele ţării nu beneficiază de acest lucru sau au doar anumite rute care sunt gratuite.

Înainte de schimbarea legislaţiei, transportul elevilor era decontat în proporţie de 50% de către Consiliul Judeţean şi 50% de Inspectoratul Şcolar Judeţean. Acum, potrivit legislaţiei, decontarea transportului pentru elevi intră în atribuţiile Ministerului Educaţiei.

„În septembrie au promis transportatorilor că orice ar fi, o să plătească”, a subliniat Borboly Csaba. Conform acestuia, era nevoie de contracte pentru a putea asigura plata transportatorilor, deşi au folosit câteva luni serviciile acestora.

Transporturile în comun, mai ales cel al elevilor, este o problemă în multe din judeţele ţări, a mai spus Borboly Csaba.

EMILIA ŞERDEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.