Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Destul de puţine angajări din rândul şomerilor harghiteni în ultima lună din 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Societate » Destul de puţine angajări din rândul şomerilor harghiteni în ultima lună din 2023
Destul de puţine angajări din rândul şomerilor harghiteni în ultima lună din 2023

Destul de puţine angajări din rândul şomerilor harghiteni în ultima lună din 2023

Peste 100 de persoane aflate în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita au reuşit să se angajeze pe parcursul ultimei luni din anul trecut, numărul acestora fiind mai redus decât al celor care şi-au găsit un loc de muncă în anii anteriori, în luna decembrie.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că numărul persoanelor din evidenţele instituţiei a scăzut în ultimul an şi astfel şi numărul angajărilor, iar în plus, mulţi dintre şomerii harghiteni provin din mediul rural şi posibilităţile acestora de navetă în oraşe, unde există cele mai multe locuri de muncă, sunt limitate. Totodată, aproape jumătate dintre şomerii înregistraţi nu au niciun fel de studii sau au maximum patru clase şi întâmpină astfel dificultăţi în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă. „Am avut un număr destul de redus de angajări. În alţi ani, totuşi, în luna decembrie au fost în jur de 200 de angajări chiar şi un pic peste, deci este un număr redus. Vizavi de anul 2022 se observă o uşoară reducere în ceea ce priveşte numărul angajărilor. Dacă în 2022 s-au făcut 3.581 de angajări, în 2023 doar 3.341. Aproape în fiecare lună s-a constatat un număr mai redus de angajări din rândul şomerilor. Noi vorbim doar de încadrări ale şomerilor înregistraţi. Este normal, din moment ce numărul şomerilor scade, să se reducă şi numărul încadrărilor. Adică, dacă avem mai puţine persoane care ar putea să se angajeze, este normal ca şi numărul angajărilor să se reducă. De exemplu, în decembrie 2022 am avut în evidenţe aproximativ 5.400 de şomeri, iar în decembrie 2023 în jur de 5.100”, a afirmat Janó Edit Andrea. Aceasta a precizat că în judeţ sunt peste 1.800 de şomeri de lungă durată, care sunt de peste un an în evidenţele AJOFM Harghita şi care fac parte din categoria persoanelor foarte greu ocupabile.

„Avem 1.847 de şomeri de lungă durată, care de peste 12 luni sunt în evidenţa noastră, aceştia sunt foarte greu de încadrat pe piaţa muncii, mai ales cei din mediul rural, pentru că trebuie să acceptăm faptul că şi posibilităţile de navetă în oraşe sunt limitate. Unii au studii puţine, nu au experienţă de muncă. În mediul rural nu prea sunt nici locuri de muncă. Şomerii din mediul rural reprezintă peste 70 la sută din total şi doar 28 la sută sunt din mediul urban”, a spus Janó Edit Andrea.

În decembrie 2023, au fost angajate 107 persoane aflate în evidenţele AJOFM Harghita, dintre care 50 de femei, cei mai mulţi dintre aceşti şomeri găsindu-şi locuri de muncă în domeniul comerţului, serviciilor şi în cel al industriei prelucrătoare. La intrarea în evidenţele AJOFM, în urma activităţii de profilare realizată pe baza criteriilor de studii, calificare, experienţă în muncă, persoanele înregistrate sunt încadrate în categorii de ocupabilitate, respectiv uşor ocupabile, mediu ocupabile, greu ocupabile şi foarte greu ocupabile. În funcţie de gradul de ocupabilitate, din totalul persoanelor încadrate în muncă luna trecută, 70% făceau parte din categoria celor mediu ocupabile. Dintre cele 107 persoane angajate, 47 au peste 45 de ani, 11 au vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, 6 între 30 şi 35 de ani, 6 între 25 şi 30 de ani, iar 37 sunt tineri cu vârste sub 25 de ani. Cele mai multe persoane pentru care au fost identificate locuri de muncă, respectiv 46 au studii liceale, 25 au studii profesionale, 15 studii gimnaziale, 14 studii universitare, 4 studii postliceale şi 3 studii primare. În luna decembrie 2023, la AJOFM Harghita au fost anunţate 591 de locuri de muncă.

Janó Edit Andrea a mai spus că, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, rata şomajului în judeţ a fost de 4,30 la sută, cu 0,16 puncte procentuale mai mare decât în luna anterioară. În evidenţele instituţiei erau 5.101 şomeri, cu 196 mai mulţi comparativ cu luna noiembrie 2023. Din totalul şomerilor înregistraţi, 1.245 erau indemnizaţi şi 3.856 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 223, iar numărul celor neindemnizaţi a scăzut cu 27 de persoane faţă de luna precedentă.

În ceea ce priveşte mediile de rezidenţă, reprezentanta AJOFM Harghita a informat că 3.711 şomeri provin din mediul rural şi doar 1.390 din mediul urban. Cei mai mulţi şomeri, adică 1.176, aveau, în decembrie 2023, vârste cuprinse între 40 şi 49 ani, aceştia fiind urmaţi de cei cu vârste între 30 şi 39 ani (1.032), de cei cu vârste de sub 25 ani (989), de cei cu vârste între 50 şi 55 ani (803) şi de cei cu vârste de peste 55 ani (759). Vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani aveau doar 342 dintre şomerii înregistraţi. Persoanele fără studii sau cu un nivel de instruire primar deţin în continuare o pondere însemnată în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Harghita, 48,15 făcând parte din această categorie. Şomerii cu nivel de instruire gimnazial reprezintă 21,70 la sută din totalul şomerilor înregistraţi, cei cu studii liceale 15,19 la sută, cei cu studii profesionale 10.92 la sută, cei cu studii universitare 2,67 la sută, iar cei cu studii postliceale doar 1,37 la sută.

Cei mai mulţi şomeri sunt în continuare, în mediul urban, în Gheorgheni şi Topliţa, iar în mediul rural în Atid, Ciucsângeorgiu, Plăieşii de Jos, Suseni şi Mărtiniş.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.