Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De Ziua Unirii Basarabiei cu România: S-a parafat o „naturală înfrăţire” între oraşul Bălan şi comuna Fîrlădeni din Republica Moldova | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » De Ziua Unirii Basarabiei cu România: S-a parafat o „naturală înfrăţire” între oraşul Bălan şi comuna Fîrlădeni din Republica Moldova
De Ziua Unirii Basarabiei cu România: S-a parafat o „naturală înfrăţire” între oraşul Bălan şi comuna Fîrlădeni din Republica Moldova

De Ziua Unirii Basarabiei cu România: S-a parafat o „naturală înfrăţire” între oraşul Bălan şi comuna Fîrlădeni din Republica Moldova

Ziua Unirii Basarabiei cu România – 27 martie – a fost marcată în oraşul Bălan printr-un eveniment deosebit. Marţi, la împlinirea a 100 de ani de la acest act istoric, în Casa de cultură a fostei urbe miniere a avut loc momentul solemn în care primarul oraşului Bălan şi cel al comunei Fîrlădeni, Raionul Căuşeni, Republica Moldova, au semnat actul oficial prin care s-a parafat înfrăţirea celor două localităţi.

Evenimentul festiv a început, conform protocolului, cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Republicii Moldova. După ce a binecuvântat întâlnirea, părintele Cristian Cristinoi a evidenţiat faptul că „Biserica noastră strămoşească, Biserica Ortodoxă Română, este promotoarea, cea care identifică conştiinţa păstrării neamului nostru românesc”. Acesta a mai punctat că „Biserica nu a fost doar un pilon la această unire, ci a fost cea care a ajutat şi a dus la împlinirea acestui moment al unirii”, drept pentru care „Biserica a hotărât ca anul 2018 să fie anul omagial şi comemorativ al făuritorilor Marii Uniri”.

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a spus cu această ocazie că localitatea pe care o conduce „s-a reinventat, în ultima perioadă, ca promotor al bunelor relaţii interetnice, al toleranţei, al frăţiei şi al cunoaşterii interculturale”, iar evenimentul de marţi, „al parafării unei naturale înfrăţiri cu prietenii noştri din localitatea Fîrlădeni, Raionul Căuşeni”, demonstrează şi el această deschidere (ţinând cont că urbea mai este înfrăţită şi cu două localităţi din Ungaria). „Trebuie să vă spun că înfrăţiţi suntem în suflete de mulţi ani, de când în localitate s-a mutat doctorul comunităţii: Sergiu Ilicov, care a devenit liantul dintre cele două localităţi. Alături de el am făcut primii paşi pentru ca astăzi să ajungem să semnăm acest acord de înfrăţire. Sunt emoţionat şi pentru că momentul înfrăţirii noastre, a două comunităţi îndelung încercate de istorie, coincide cu Sărbătoarea Centenarului Marii Uniri şi, respectiv, Unirea Basarabiei cu patria mamă”, a spus Gheorghe Iojiban.

Edilul şi-a exprimat speranţa ca această înfrăţire să aducă proiecte comune în domeniul educaţiei, al culturii, dar şi al dezvoltării economice a celor două localităţi. „O să derulăm proiecte împreună, mizăm mult pe un schimb intercultural şi educaţional, dar luăm în considerare şi iniţiativele economice în derularea parteneriatului nostru”, a spus primarul oraşului Bălan. Acesta a mai punctat că „o să încercăm să aducem în evenimente comune pe fraţii noştri din Fîrlădeni, Republica Moldova, cu fraţii noştri din Kobanya şi Val din Ungaria (n.n. – localităţi înfrăţite cu Bălanul) şi să promovăm astfel valori europene de unitate şi înfrăţire în diversitate”.

La rândul său, primarul comunei Fîrlădeni din R. Moldova, Ion Gangan, cel care a condus delegaţia din Basarabia, emoţionat, a dat citire hotărârii Consiliului local Fîrlădeni prin care s-a decis înfrăţirea, invitându-i totodată pe reprezentanţii oraşului Bălan în viitorul apropiat în Republica Moldova.

„Ce importanţă are evenimentul care s-a întâmplat astăzi aici, noi poate nici nu suntem în stare să-i dăm valoare. Istoricii, viaţa vor spune ce importanţă are acest eveniment care s-a petrecut azi aici. Eu cred că urmaşii noştri (…) se vor mai întâlni nu o dată aici, în Bălan, şi nu o dată la noi în Basarabia, în Fîrlădeni”, a spus, printre altele, primarul localităţii Fîrlădeni.

Bogdan Ţifrea, şef serviciu în cadrul Prefecturii Harghita, a dat citire mesajului prefectului judeţului, Jean-Adrian Andrei, în care a evidenţiat că ce s-a întâmplat marţi în Bălan este o „mare realizare românească şi de suflet românesc”. „Este o mare realizare românească şi de suflet românesc ceea ce se întâmplă astăzi, când localitatea Fîrlădeni, Raionul Căuşeni, se alătură fraţilor din oraşul Bălan şi, sub aceleaşi culori ale drapelului românesc, Prutul aduce o îmbrăţişare de unire. (…) Mă bucur că în cadrul întâlnirilor pe care le veţi avea, dezbateri despre cooperarea în domeniul învăţământului, veţi putea crea un parteneriat viabil şi trainic, demers pe care Guvernul României îl susţine şi îl dezvoltă, în beneficiul dumneavoastră. Înfrăţirea celor două unităţi administrativ-teritoriale, ale celor două inimi în care pulsează bucuria de a fi împreună, sub un stindard comun, va aduce câştiguri de proporţii de ambele părţi, o experienţă împărtăşită pe atragerea fondurilor de preaderare pentru proiecte comune şi descoperirea problemelor comune, care pot fi soluţionate mai uşor împreună”, a transmis, printre altele, prefectul judeţului.

După susţinerea alocuţiunilor, s-a dat citire Cartei de înfrăţire, urmată de semnarea oficială a acordului.

Un alt moment deosebit a constat în oferirea de către membrele grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc de însemne tricolore atât delegaţiei din comuna Fîrlădeni, cât şi participanţilor la manifestare. Coordonatoarea grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc, Alexandra Ţifrea, a amintit cu această ocazie că în acest an grupul şi-a propus să celebreze Centenarul nu doar în cadrul unor manifestări, ci şi prin cinstirea simbolurilor naţionale. „Astfel că am cusut cu acul mici însemne tricolore. Fiind un moment special, am dorit ca astăzi aceste simboluri naţionale, cusute cu roşu, galben şi albastru, să ajungă la fraţii noştri din comuna Fîrlădeni, dar şi la toţi cei din sală, pentru a fi purtate în piept”, a spus Alexandra Ţifrea.

Evenimentul de la Bălan s-a încheiat cu un frumos moment artistic. Moderatorul şi animatorul întâlnirii, Gheorghe Filip (actualul şef al Poliţiei oraşului Bălan), a recitat cu verva-i cunoscută creaţii ale poetului Ionel Simota, preşedintele Cenaclului Buna Vestire şi membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Braşov. Prezent la eveniment, poetul Ionel Simota a vorbit despre desele vizite pe care le face în Basarabia – ca invitat la târguri de carte şi nu numai – şi a recitat câteva din poeziile sale inspirate din experienţele trăite în Republica Moldova. Iar Grupul Versus din Gheorgheni a încântat publicul prin varietatea melodiilor interpretate.

La acest eveniment au participat, alături de cetăţeni, consilieri locali, profesori şi directori de instituţii de învăţământ din Bălan: col. Florin Stan, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc; comisarul şef Mircea Ştefan Iordan, împuternicit şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita; col. Stelian Cimpoeşu, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita; lt. col. Dănuţ Mihalache, prim-adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita; Vasile Bicăjanu, din partea Consiliului Judeţean Harghita. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.