Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Şcoala altfel”, la muzeu, în vizite de documentare şi pe derdeluş | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » „Şcoala altfel”, la muzeu, în vizite de documentare şi pe derdeluş
„Şcoala altfel”, la muzeu, în vizite de documentare şi pe derdeluş

„Şcoala altfel”, la muzeu, în vizite de documentare şi pe derdeluş

  • Ateliere de scriere cu pana, de modelaj în lut, de pictat vase din ceramică şi de ţesut fac deliciul elevilor din ciclul primar şi gimnazial de la Şcoala „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc
  • La Liceul Tehnologic Corbu, elevii au descoperit comorile locale

De fapt, am putea spune „Şcoala la Muzeu”, pentru că toate aceste activităţi sunt găzduite de Muzeul Oltului şi Mureşului Superior.

Elevii de la clasa a III-a Step-by-Step au aflat abia în drum spre muzeu că vor învăţa să scrie cu pana şi cu tocul, aşa cum scriau odinioară strămoşii. „Sunt foarte entuziasmaţi, curioşi şi drumul li s-a părut prea lung până la muzeu”, a povestit învăţătoarea Simona Apalaghiei.

Răbdarea avea să le fie pusă la grea încercare, căci odată ajunşi la muzeu activitatea a început cu o proiecţie despre materialele pe care s-a scris de-a lungul vremii, începând de la papirus şi până la hârtia modernă şi despre istoricul instrumentelor de scris. „Şi, pentru că suntem în anul Centenar, şi ieri (marţi – n.a.) s-au sărbătorit 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, copiii au transcris Actul Unirii, dat de Sfatul Ţării la 27 martie 1918, cu pana şi cu tocul cu peniţă”, a declarat muzeograful Ana Dobreanu.

Colile frumos ornamentate, asemenea vechilor documente, călimările cu cerneală, tocurile şi penele îi aşteptau pe mesele pregătite pentru lucru. „Frate, dar greu se scrie cu călimara”, a răbufnit Stelian. „Nu înţeleg cum putea mama să scrie cu pana şi să stea în bancă de lemn. Uff, e greu”, l-a completat Ioana.

Dar, ceea ce părea dificil la început, avea să le stârnească interesul şi să se dovedească „de-a dreptul plăcut”.

Ştefi nu a ţinut niciodată o pană în mână, cu atât mai mult să scrie cu ea. Literele au început să prindă contur una după cealaltă, fără greşeală, cu o caligrafie ce a concurat-o pe cea a învăţătoarei ei, care, la fel ca ceilalţi, a transcris Actul Unirii Basarabiei cu România. „E interesant, nu e greu, aş putea să scriu tot timpul cu pana, scriu chiar mai repede decât cu pixul”, a spus Ştefi.

„Şcolarilor pe care îi coordonez le place noul”, a punctat prof. Carmen-Dana Simota.

Elevii au manifestat acelaşi entuziasm la atelierele de ţesut, unde au avut ocazia să afle despre şi să testeze cel mai străvechi meşteşug. Termeni precum iţe, spată, băteală, suveică, pe care nu i-au auzit niciodată, au ajuns să-i folosească de parcă îi ştiau de când lumea. Şi pentru că 2018 este anul Centenar, copiii au ţesut semne de carte tricolore. „Au fost foarte implicaţi în această activitate, chiar au concurat între ei, care lucrează mai frumos, care a ajuns la galben sau a trecut la albastru; i-a prins şi la final au fost foarte mândri de ceea ce le-a ieşit, iar acum vor să facă lucruri mai complicate, să ţeasă cu modele, să evolueze în tehnica aceasta”, a afirmat muzeograful Florina Bănică.

La atelierul de modelarea lutului, elevii au confecţionat ceşti vechi, inspirate din ceramica dacică. Tehnica folosită de ei a fost cea a sulurilor de lut aşezate în spirală, iar la final vasul a fost finisat. Exteriorul acestuia a fost decorat de micii meşteşugari „prin incizie”. „Acest tip de vas, larg răspândit în descoperirile arheologice, a fost folosit ca opaiţ de către strămoşii noştri şi am considerat că este cel mai potrivit care poate fi realizat de copii”, a precizat  Florina Bănică.

Şi cei din clasele pregătitoare şi-au demonstrat priceperea, la atelierul de pictat ceramică.

La „Şcoala la Muzeu” participă peste 200 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc.

„Şcoala altfel” la Corbu

Sub egida „Un sfert de secol de liceu corbean, un secol de Românie”, elevii din ciclul primar şi cel gimnazial de la Liceul Tehnologic Corbu au descoperit comorile locale. „Au descoperit legendele locului, fotografii vechi, reţete tradiţionale, meşteşuguri străvechi, poveşti cu haiduci, biserici, icoane, cimitire, costume populare. Toate aceste lucruri au fost aduse în clase, de către toţi elevii care stau de o parte şi de alta a Văii Bistricioarei, de la izvoare şi până la vărsare. S-a realizat o hartă a claselor, cu sigle reprezentative vârstei sau domeniului de calificare”, a detaliat prof. Mirela Laurenţiu.

O zi a fost dedicată excursiilor şi drumeţiilor. „Temerari pe drumul cunoaşterii, a alegerii meseriei, elevii clasei a XI-a A au participat la RUIF (The Romanian International University Fair – n.a.) Iaşi. Acolo au aflat informaţiile relevante pentru deciziile lor privind parcursul educaţional, atât în România, cât şi în străinătate”, a precizat prof. Mirela Laurenţiu.

De asemenea, elevii corbeni au vizitat Garda de Intervenţie nr. 3 Corbu, au aflat informaţii preţioase despre meseria de poliţist, au degustat delicii culinare prezentate într-o expoziţie de bucate şi s-au bucurat de zăpadă.

„Însumate, activităţile par seci. În realitate ne-am bucurat să fim unii alături de alţii, să fii altfel decât în zilele obişnuite de şcoală”, a conchis prof. Mirela Laurenţiu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.