Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De Ziua Jandarmeriei RomâneExpoziţie de tehnică, defilare, spectacol etnofolcloric | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate »
De Ziua Jandarmeriei Române
Expoziţie de tehnică, defilare, spectacol etnofolcloric
<h5><i>De Ziua Jandarmeriei Române</i></h5>Expoziţie de tehnică, defilare, spectacol etnofolcloric

De Ziua Jandarmeriei Române
Expoziţie de tehnică, defilare, spectacol etnofolcloric

  • În premieră, Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii” din Republica Moldova va susţine un concert în Miercurea-Ciuc
  • Tot pentru prima dată, în cadrul dispozitivului de defilare se va afla şi Detaşamentul de Cavalerie

Săptămâna viitoare, pe 3 aprilie, jandarmii sărbătoresc 173 de ani de când a fost semnată „Legiuirea pentru reforma corpului Slujitorilor în Jandarmi” de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, act care a pus bazele Jandarmeriei Române şi care a rămas un document de referinţă pentru evoluţia ulterioară a instituţiei. Sărbătoarea va fi marcată şi de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, care organizează o serie de activităţi.

Despre acestea a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă, col. Dan Iamandi, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita.

Ziua de luni va începe la ora 09:00, pe platoul din Piaţa Libertăţii, cu o expoziţie de tehnică şi mijloace auto aflate în dotarea Jandarmeriei harghitene.

De la ora 13:00, în acelaşi loc, va avea loc constituirea blocului de defilare al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, prezentarea onorului oficialităţilor şi discursurile aniversare. Activitatea va fi urmată de defilarea efectivelor şi a tehnicii din dotarea IJJ Harghita. În premieră, din blocul de defilare va face parte şi Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei „Felix Ţopescu” şi Grupa Conductori Câini Serviciu.

Col. Dan Iamandi spunea că din Detaşamentul de Cavalerie vor face parte 6 cai, toţi fiind aduşi de la Bucureşti.

La ora 14:00, în sala de spectacole de la Casa Artelor, va avea loc şedinţa festivă dedicată sărbătoririi a 173 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, la care vor participa în calitate de invitaţi şefi ai instituţiilor publice, precum şi cadrele militare ale IJJ Harghita.

Cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Harghita din cadrul Consiliului Judeţean Harghita şi Asociaţia IPA – Regiunea 2 Harghita, tot în sala de spectacole de la Casa Artelor, începând cu ora 16:30, va avea loc, în premieră, un concert extraordinar susţinut de Ansamblul Etnofolcloric „Plăieşii” din Republica Moldova, intrarea fiind liberă.

Cu ocazia concertului, în foaierul Casei Artelor vor fi amplasate două cutii sigilate, în care toţi participanţii sunt invitaţi să contribuie, în măsura posibilităţilor, cu sume de bani pentru o cauză umanitară.

Până la ziua de luni, pe parcursul acestei săptămâni IJJ Harghita a organizat sau va organiza şi alte evenimente. Luni a avut loc o competiţie de futsal, marţi una de fotbal pe playstation, astăzi se va desfăşura una de tir, iar mâine un campionat de bowling.

Scurt istoric al Jandarmeriei harghitene

La nivel naţional, Trupele de jandarmi se reînfiinţează pe 5 iulie 1990. Ulterior, pe 1 noiembrie 1991, s-a înfiinţat Batalionul 25 Jandarmi Miercurea-Ciuc, în compunerea Brigăzii 20 Jandarmi Târgu Mureş, având în structura organizatorică două companii mixte, două companii mobile, o companie şcoală de gradaţi şi subunităţi de batalion.

Pe 1 aprilie 1992 s-a instalat paza militară la Punctul de Comandă al Batalionului 25 Jandarmi Miercurea-Ciuc, înfiinţându-se un post de santinelă permanent, un post de santinelă temporar şi un post de control de acces.

În anul 1998, Batalionul 25 Jandarmi Miercurea-Ciuc se transformă în Comandamentul de Jandarmi Judeţean Harghita, în subordinea Comandamentului Teritorial de Jandarmi Târgu Mureş. Unitatea era destinată să organizeze, să conducă şi să coordoneze activităţile specifice pentru îndeplinirea atribuţiilor ce reveneau Jandarmeriei Române, în zona de responsabilitate, corespunzătoare judeţului Harghita.

În anul 2004, Comandamentul de Jandarmi Judeţean Harghita este transformat în Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, subordonat nemijlocit Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu o nouă structură organizatorică şi având stabilite mai clar atribuţiunile.

La ora actuală, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita are în structura sa Comandamentul inspectoratului, menit să asigure suportul decizional şi logistic necesar desfăşurării în condiţii optime a misiunilor încredinţate şi un număr de 5 detaşamente, răspândite în municipiile judeţului, respectiv Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa. În cadrul detaşamentelor se regăsesc şi cele 4 posturi montane din staţiunile Borsec, Lacu Roşu, Harghita Băi şi Băile Tuşnad – şi un post balneoclimateric la Praid.

Din anul 2018, IJJ Harghita are propriul însemn heraldic, acesta cuprinzând elemente specifice zonei noastre: o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, Fecioara Maria, ţinând cu mâna stângă pruncul, munţii şi litera J de la Jandarmerie.

La aniversarea de anul trecut, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, domnul Lucian Bode, la sediul Jandarmeriei Române a avut loc ceremonia militară de decorare a 8 Drapele de Luptă ale unor unităţi din Jandarmeria Română. În semn de apreciere pentru rolul important pe care Jandarmeria Română îl are în domeniul ordinii publice, pentru apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, a democraţiei şi statului de drept, preşedintele României a conferit Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă”, în grad de Cavaler, pentru militari, şi Drapelului de Luptă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita.

Ofiţeri care au trecut pe la IJJ Harghita şi apoi au ajuns în funcţii de conducere în cadrul Jandarmeriei Române

De-a lungul anilor de existenţă a jandarmeriei harghitene, din cadrul inspectoratului judeţean s-au remarcat o serie de angajaţi care, ulterior, au ocupat ori ocupă funcţii de conducere în cadrul Jandarmeriei Române. Iar col. Dan Iamandi i-a remarcat pe: comisar-şef de poliţie Mihai Valeriu – subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne; general maior Mircea Olaru – comandantul Jandarmeriei Române; general de brigadă Vasilică Ovidiu – prim-adjunct şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române (inspector general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă); colonel Ioan Roman – comandantul Comandamentului de Jandarmi Teritorial Târgu Mureş; colonel Pavel Dumitru – inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Mureş; colonel Adrian Nichifor – inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Covasna; colonel Vasile-Adrian Cigăran – inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj; colonel Stelică Gurău – împuternicit comandant al Grupării de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş şi comandant al Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni; colonel Radu Marcel Blaga – locţiitor al comandantului Centrului de Perfecţionare a Pregătiri Cadrelor Jandarmi Gheorgheni şi împuternicit comandant al Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni; colonel Virgil Cueru – inspector şef la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău; colonel George Cristian Turcu – adjunct al inspectorului şef la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vâlcea; locotenent-colonel Dorel Iordache – prim-adjunct al inspectorului şef la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea.

Implicarea în viaţa comunităţii

Pe lângă atribuţiile prevăzute de lege, jandarmii harghiteni s-au implicat şi în diferite acţiuni. În acest sens sunt amintite manifestări adresate publicului larg cu ocazia sărbătoririi unor evenimente ale Jandarmeriei; atelierele cu tehnică şi efective de jandarmi, prezentate cu ocazia sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române, a Zilei Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, a Zilei Internaţionale a Copiilor; activitatea „Jandarmeria Harghita promovează mişcarea! Haideţi cu noi!”, ce a constat într-o plimbare cu bicicleta, în municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa; oferirea de lecţii gratuite de schi pentru copiii care au vrut să înveţe să schieze pe pârtia din Borsec; organizarea de acţiuni umanitare, începând cu donarea de sânge, fie prin implicarea în campanii desfăşurate în comun de către Jandarmeria Română şi Patriarhia Română, ori prin organizarea unor campanii proprii; ajutorul oferit în dotarea unor centre sociale cu cărţi, aparatură electronică, jucării; sprijinul oferit unor familii nevoiaşe din judeţ, activităţile fiind organizate fie cu ocazia sărbătorilor pascale sau de iarnă, fie cu ocazia sărbătoririi zilei unităţii sau Zilei Jandarmeriei Române.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.